Hlavní obsah

Plán pečení cukroví pro začátečníky i pokročilé: Největší chyby, kterým se můžete vyhnout

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Reklama

Drobné křehké cukroví k českým Vánocům patří, ať se vám to líbí, nebo ne. Přemýšlíte, jaké cukroví upéct letos? Přinášíme pár rad a recepty pro naprosté začátečníky i zkušené pekaře, jak letos upéct to nejlepší a vyhnout se stresu.

Článek

V průběhu prosince postupně zveřejníme osm receptů na cukroví: čtyři neprůstřelné pro naprosté začátečníky a čtyři složitější kousky, které možná rozšíří sbírku zkušenějších pekařek (a pekařů). Než se ale pustíme do receptů z perníkového těsta, které obvykle startují pomyslnou štafetu vánočního pečení, přijměte pár rad.

První a nejdůležitější je stejná pro začátečníky i pokročilé: pečte, jenom když opravdu chcete a dělá vám to radost. Mezi nesprávné důvody patří všechno mezi dělá se to tak a sousedka má už šest druhů. Částečně se dá pochopit argument, že domácí cukroví je lepší a levnější než kupované, to ale nemusí být vždycky pravda. Pár poctivých kousků na sváteční stůl vás nezruinuje a alespoň se jím nepřejíte.

Pár rad pro začátečníky

Pokud se do vánočního pečení chcete pustit, ale máte obavy, protože v kuchyni teprve začínáte, směle do toho!

  • Začněte zvolna a vybírejte si jednoduché recepty. Hledejte v kuchařkách a na internetu a ptejte se zkušenějších. Ideálně je poproste i o praktické školení: často mají recepty tak zažité, že jim některé drobnosti přijdou úplně samozřejmé, začátečník u nich ale může tápat a vršit chyby.
  • Pořádně nastudujte recept a připravte si k ruce všechny suroviny. Víte, proč vaření televizních a internetových kuchařů vypadá vždy tak jednoduše? Protože mají všechny suroviny připravené a navážené. Případné problémy s protrženým pytlíkem mouky a rozsypaným kakaem se tak řeší snadněji.
  • Recepty nevylepšujte. Nezaměňujte suroviny a važte poctivě. Dodržujte všechny rady, které v receptu najdete, a i když se vám to zdá zbytečné, sypké suroviny vždy prosejte.
  • Cukroví nepřepečte. Lineckému, rohlíčkům a dalším drobným kouskům stačí doslova pár minut, po vytažení z trouby ještě dojdou a zpevní. Jenom nepřepečené cukroví se na jazyku rozplývá.
  • Nenechte se rozhodit drobnými neúspěchy. Téměř všechny nepodařené kousky (pokud nejsou vyloženě spálené), můžete elegantně přetvořit na různé nepečené kuličky, které mají stejně často největší úspěch.
  • A odložte si osvědčené recepty (poznamenejte si množství kousků i teplotu a čas pečení), jinak je budete příští rok zdlouhavě hledat.
Foto: Ildi Papp, Shutterstock.com

Do nepečeného cukroví schováte všechny rozlámané rohlíčky a nepodařené pracny a ze stolu zmizí jako prvníFoto: Ildi Papp, Shutterstock.com

Doporučení pro zkušené pekařky (a pekaře)

Rukama vám prošlo tolik rohlíčků a perníčků, že to už nikdo nespočítá, těsta vyšvihnete zpaměti a každý rok pečete minimálně 12 druhů, vám opravdu není potřeba s cukrovím radit. Možná ale přece něco:

  • Nenechte se vtáhnout do nevyhlášených internetových soutěží, kdo napeče víc a dřív.
  • Uberte na kvantitě, vsaďte na kvalitu.
  • Pochvalte, nebo alespoň nehaňte ostatní. Každá rodina je zvyklá na jiné chutě a co je pro někoho fádní, jinému může vyhovovat. Správný recept je ten, který chutná vám.
  • Nedávejte nevyžádané rady (zvláště výbušné jsou debaty ohledně použitého tuku), ochotně se dělte o rady vyžádané, vzpomeňte na své začátky.

A teď už ke slíbeným receptům.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Těsto na perníčky není nijak háklivé a dobře snáší i práci pekařských začátečníků a dětí. Recepty se často liší jenom v detailech a fungují vesměs spolehlivěFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Začněte perníčky

Pro začátečníky: nejčastější chybou perníčků je, že jsou tvrdé a nezměknou ani po uležení. I takové skvěle poslouží jako dekorace, příliš si na nich ale nepochutnáte. Zřídka bývá nedostatek v receptu, důvodem obvykle bývají dvě chyby, které začátečníci mnohdy dělají. Těsto rozválejí příliš na tenko a perníčky pečou příliš dlouho. Ve snaze vyhnout se tvrdým nepoživatelným kouskům navíc často do těsta přidají víc sody nebo prášku do pečiva, a perníčky tak mají nadto i nepříjemnou pachuť.

Zapamatujte si proto: dodržujte recept, těsto na perníčky vyválejte asi na půl centimetru (ne míň) a menší tvary pečte na 170-180 °C 8-10 minut (ne víc). I když se vám budou zdát málo upečené, po vytažení z trouby ještě dojdou a tentokrát opravdu změknou.

Tip: Určitě jste slyšeli legendární radu o jablku, které když přidáte do krabice s perníčky, tak zaručeně změknou. Nic proti ničemu, dělávaly to naše babičky a klidně to udělejte také. Jenom ho nezapomeňte kontrolovat, rádo plesniví. Nicméně správně upečené perníčky uskladněné v chladu v papírové krabici změknou i bez téhle pomůcky.

Medovníkové kuličky pro začátečníky

Když se vám do pečení vůbec nechce, přesto byste si rádi pochutnali, zkuste jednoduché nepečené medovníkové kuličky. Chutí připomínají oblíbenou marlenku a zvládnou je i úplní začátečníci. Můžete použít kupovaný perník na strouhání, příprava tak bude opravdu expresní, nebo si upéct vlastní. Můžete také upéct jednoduché pláty z perníkového těsta a otestovat tak recept, který se chystáte použít při pečení perníčků.

Pro zkušené pekaře mám jenom tip: namíchejte si letos vlastní perníkové koření. Čerstvě pomleté voní nepřekonatelně a vašim perníčkům dodá punc originality. Nesmí v něm chybět skořicehřebíček a se zbytkem můžete experimentovat. V mé „tajné“ směsi najdete ještě badyán, sušený zázvor, anýz, fenykl, kardamom a dvě kuličky růžového pepře. Melu ji ve starém mlýnku na kávu.

Perníkové řezy pro pokročilé

Když vaši touhu po pečení „povinné“ vánoční perníčky neuspokojí, pusťte se do elegantních perníkových řezů. Není to sice klasické cukroví, v chladu ale vydrží poměrně dlouho, jsou velmi chutné a drobnější řezy vypadají na míse s cukrovím opravdu hezky.

Další tipy na nejlepší vánoční cukroví najdete zde. Základní orientaci, kdy co péct, vám přinese plán vánočního pečení. Mrkněte také na tradiční cukroví podle Sandtnerové nebo na cukroví na poslední chvíli.

Reklama

Související témata:

Načítám