Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Makové rohlíčky jsou jemnou a voňavou variací na klasické vanilkové cukroví. Kombinace mletého máku, másla a lehkého citronového aroma vytváří křehké pečivo, které se na jazyku je rozplývá. Při pečení provoní kuchyň a navodí pravou vánoční náladu.

20 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
60 kusů
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 70 g moučkového cukru
  • 120 g mletého máku
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 200 g másla
    7
  • 2 ks žloutků
    3
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 250 g krupicového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Milujete vanilkové rohlíčky a máte rádi mák? Pak si tento recept získá vaše srdce. Makové rohlíčky jsou krásně máslové s lehkou oříškovou chutí a citronovou svěžestí. Navíc je jejich příprava v podstatě velmi jednoduchá - a jestli je pro vás problém tvarování, kupte si formu na rohlíčky a máte vystaráno.

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku s moučkovým cukrem. Přidejte namletý mák (nejlepší je čerstvě mletý), špetku soli a nastrouhejte k nim citronovou kůru. Máslo nakrájejte na kousky a ze všech surovin vytvořte drobenku.

Nakonec vmíchejte žloutky a vše spojte v kompaktní těsto. Z těsta vytvarujte dva dlouhé válečky, zabalte je do fólie a dejte je alespoň na hodinu odpočinout do chladničky.

02.

Zatímco se těsto chladí, odkrojte konce vanilkového lusku a zbytek překrájejte na menší kousky. Vložte je s krupicovým cukrem do mixéru a rozmixujte najemno. Nakonec domácí vanilkový cukr prosejte skrze jemné sítko.

03.

Troubu zapněte na 160 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Válečky vychlazeného těsta nakrájejte nožem na stejně velké kousky. Z každého vyválejte hada a vytvarujte rohlíček. Hotové rohlíčky dávejte na plech. Při teplotě 160 °C je pečte 10 až 12 minut, záleží na velikosti.

04.

Po vytažení z trouby jsou rohlíčky trochu měkké, proto je nechte na plechu ještě asi dvě minuty vychladnout a zpevnit. Poté je ještě trochu teplé obalte v připraveném vanilkovém cukru. Nechte je pořádně prochladnout a teprve pak je uzavřete a skladujte ve vzduchotěsné dóze.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie302,06 kJ
Bílkoviny1,02 g
Tuky3,72 g
Sacharidy8,57 g
Sůl0,02 g
SAFA1,51 g
Vláknina0,58 g
Cukry5,42 g

Načítám