Článek
Milujete vanilkové rohlíčky a máte rádi mák? Pak si tento recept získá vaše srdce. Makové rohlíčky jsou krásně máslové s lehkou oříškovou chutí a citronovou svěžestí. Navíc je jejich příprava v podstatě velmi jednoduchá - a jestli je pro vás problém tvarování, kupte si formu na rohlíčky a máte vystaráno.
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku s moučkovým cukrem. Přidejte namletý mák (nejlepší je čerstvě mletý), špetku soli a nastrouhejte k nim citronovou kůru. Máslo nakrájejte na kousky a ze všech surovin vytvořte drobenku.
Nakonec vmíchejte žloutky a vše spojte v kompaktní těsto. Z těsta vytvarujte dva dlouhé válečky, zabalte je do fólie a dejte je alespoň na hodinu odpočinout do chladničky.
02.
Zatímco se těsto chladí, odkrojte konce vanilkového lusku a zbytek překrájejte na menší kousky. Vložte je s krupicovým cukrem do mixéru a rozmixujte najemno. Nakonec domácí vanilkový cukr prosejte skrze jemné sítko.
03.
Troubu zapněte na 160 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Válečky vychlazeného těsta nakrájejte nožem na stejně velké kousky. Z každého vyválejte hada a vytvarujte rohlíček. Hotové rohlíčky dávejte na plech. Při teplotě 160 °C je pečte 10 až 12 minut, záleží na velikosti.
04.
Po vytažení z trouby jsou rohlíčky trochu měkké, proto je nechte na plechu ještě asi dvě minuty vychladnout a zpevnit. Poté je ještě trochu teplé obalte v připraveném vanilkovém cukru. Nechte je pořádně prochladnout a teprve pak je uzavřete a skladujte ve vzduchotěsné dóze.



