Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Jedním z nejoblíbenějších vánočních cukroví je linecké. Co takhle ho letos připravit ve zdravější a vyváženější verzi? Ukážeme vám, jak na to.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Linecké těsto
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 120 g másla
Dále
  • 5 lžic marmelády
Článek

Jedním z nejoblíbenějších vánočních cukroví je linecké. Chcete vyzkoušet zdravější verzi? Ukážeme vám, jak na to.

01.

V míse smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a povolené máslo a vypracujte těsto, které necháte chvíli v lednici odpočinout (10 minut).

TIP: Do těsta můžete dále přidat i proteinový (například vanilkový) prášek (20g), díky čemuž zvýšíte v cukroví obsah bílkovin.

02.

Odpočinuté těsto rozválejte na tloušťku 3 mm a následně z něj vykrajujte tvary. Nezapomeňte, že každé linecké cukroví se skládá ze 2 částí – jedné bez otvoru a druhé s otvorem uprostřed, aby byla vidět marmeláda.

03.

Jednotlivé tvary vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na 10 minut.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Do lineckého se hodí marmeláda spíš kyselejšíFoto: Viktorie Hrazdílková

04.

Po upečení nechte dokonale vychladnout a poté slepujte linecké marmeládou. Uchovávejte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.

Reklama

Načítám