Hlavní obsah

Vánoce bez vaječňáku? To nelze! V redakci jsme otestovaly tradiční i originální vaječné likéry

Foto: Lokana, Shutterstock.com

Foto: Lokana, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaječné likéry jsou lahůdka, kterou si lze dopřát v mnoha podobách. Od tradičních receptů až po moderní variace, svět „ajrkoňaků“ nabízí nepřeberné množství možností. Abychom vám pomohly najít ten pravý, rozhodly jsme se je otestovat. A jak to dopadlo?

Článek

Naše týmová expedice do světa vaječných likérů nás zavedla od klasických receptur až po inovativní kombinace chutí. Chcete zjistit, které nás zaujaly? Připojte se k nám na této cestě po chuťových odstínech a inspirujte se. Dáte přednost klasice, nebo netradičním kombinacím?

Cukrář Skála

Musíme přiznat, že klasická varianta vaječného koňaku od cukráře Skály si získala většinu redakce. Po ochutnání bylo slyšet věty jako „Babička by to líp neuměla“ nebo „Ten bych dokázala pít celé svátky“. Tento likér má totiž úžasnou konzistenci, lákavou barvu a ta chuť! Jemná a vyvážená. Vřele doporučujeme všem milovníkům „domácí“ klasiky.

Foto: Archiv firmy

Cukrář Skála, 350 ml, 349 KčFoto: Archiv firmy

Zato karamelová varianta od Skály už tak jednoznačné hodnocení neměla. Pro některé degustátorky byla moc sladká nebo příliš výrazná. Ale stále patřila mezi ty zkoumané vzorky, které mizely nejrychleji, což jednoznačně svědčí o kvalitách likéru. Má jemnou konzistenci s příjemným nádechem karamelu, a když si ho necháte rozležet v ústech, ucítíte mírnou slanost. Přesně tak, jak čekáte od slaného karamelu.

Obě varianty 350 ml, 349 Kč

Foto: Archiv firmy

Cukrář Skála karamel, 350 ml, 349 KčFoto: Archiv firmy

O chlup lepší

Z cukrárny Sorry, pečeme jinak jsme ochutnaly hned tři varianty. Klasický O chlup lepší Ajrkoňak, Linecké a Greench. Co se všem třem likérům musí uznat? Opravdu jsou o chlup jiné! Právě tím se také vyznačuje styl cukrářky Šárky Divácké, z jejíž kuchyně pocházejí. Nebojí se testovat a kombinovat pro někoho až „šílené“ chutě a suroviny.

O chlup lepší Ajrkoňak je vylepšený o pravou vanilku a skořici. Zprvu nás výrazná chuť zarazila, ale během chvíle se změnila v příjemné překvapení. Chce to nechat koňak chvilku ohřát v pokojové teplotě, ať se chuť i vůně rozvinou. Jde o příjemný nápoj a jak řekla jedna kolegyně: „Je boží! Vaječňák à la štrúdl.“

Foto: Archiv firmy

O chlup lepší Ajrkoňak, 500 ml, 599 KčFoto: Archiv firmy

O chlup lepší Linecké představuje zlatou střední cestu, když se nebojíte nových chutí. Základ poznáte – je to klasika jako od maminky, ale s pikantním a lehce nakyslým nádechem po červeném rybízu. Likér má hustší konzistenci, ale v ústech se rozlévá dobře. Tuto variantu doporučujeme všem, pro koho je vanilková klasika nuda a už po ní ani netouží.

Foto: Archiv firmy

O chlup lepší Linecké, 500 ml, 599 KčFoto: Archiv firmy

Zato O chlup lepší Greench už podle etikety a barvy říká, že je spíš pro odvážné. Díky absintu, medu a zeleným jablkům opravdu není pro každého. Pokud milujete klasiku, po tomto nápoji raději nesahejte, jestli však sháníte originální a chutný dárek, máte jasno. Konzistence je trochu hustší – a hustá je rozhodně i chuť!

Všechny varianty: 500 ml, 599 Kč

Foto: Archiv firmy

O chlup lepší Greench, 500 ml, 599 KčFoto: Archiv firmy

Moravský vaječný tradiční

Moravský likér Metelka od Rudolfa Jelínka je klasika s krásnou etiketou. A ocení ji především ti, kdo chtějí, aby měl vaječňák grády a pěkně zahřál. Naše kolegyně s moravskými kořeny ho vyhlásila za absolutní jedničku, ale našly se i ty, pro které byl až moc řízný. Do kávy by jím však nepohrdl asi nikdo! Konzistence je ideální a barva výrazně žlutá. Prostě osvědčená klasika…

500 ml, 115 Kč

Foto: Archiv firmy

Moravský vaječný tradiční, 500 ml, 115 KčFoto: Archiv firmy

Dobroty s příběhem

Tento vaječný kávový likér s vanilkou vznikal v dílnách pod rukama lidí se speciálními potřebami, kde pro ně vytvářejí možnost plnohodnotného zaměstnání. A stejně jako zajímavý příběh svého vzniku vám nápoj přinese i příjemnou chuť – sice trošku výraznější po alkoholu, ale stále vyváženou. Konzistence je velmi příjemná a barvu má po kávě. Ta je cítit jen velmi decentně a dodá na zajímavosti. Jde o klasický, dobře známý ajrkoňak a nezklame.

500 ml, 345 Kč

Foto: Archiv firmy

Dobroty s příběhem, 500 ml, 345 KčFoto: Archiv firmy

Načítám