Článek
„Vánočky se u nás pečou už od 18. století a liší se podle krajových zvyklostí. Kynuté pečivo, které mělo svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v peřince, bylo vždy symbolem života a plodnosti a nesmělo chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Kousek vánočky dostával dobytek ve stáji a podle pověry se házela i do studny, aby nevyschla. Až si budete letos vánočku připravovat, nezapomeňte do ní zapéct minci. Ten, kdo ji pak ve svém ukrojeném dílku objeví, bude totiž podle tradice v příštím roce nejen bohatý a štědrý, ale hlavně zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Tady je její recept na tradiční valašskou vánočku.
Postup
01.
Droždí rozdrobte do větší misky a přilijte asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, zbytek cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy.
02.
Do zadělaného těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, případně i nastrouhanou pomerančovou kůru. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, až vykyne. Pak těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte ještě chvíli kynout.
03.
Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny a položte je vedle sebe. Pleťte vždy shora dolů a zleva doprava až k tomu poslednímu (podívejte se, jak uplést vánočku krok za krokem). Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.
04.
Vánočku ještě nechte na plechu asi hodinu kynout, pak ji vložte do trouby rozehřáté na 165 °C a pečte přibližně 25 minut.
Tip: Po upečení vánočku potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dl rumu, 30 gramů vanilkového cukru) a 100 gramů cukru a nechte ji zcela vychladnout.




