Hlavní obsah
Foto: www.valachy.cz

Foto: www.valachy.cz

Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
  • 500 g hladké mouky
    1
  • 385 g másla
    7
  • 180 g cukru moučka
  • 2 ks žloutků
    3
  • 40 g vanilkového cukru
  • 35 g droždí
  • 250 ml mléka
    7
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 hrnku rozinek namočených v rumu
  • 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů
    8
  • 1/4 hrnku mandlových lupínků
    8
  • 100 ml rumu
  • 1 ks vejce na potření
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Vánočky se u nás pečou už od 18. století a liší se podle krajových zvyklostí. Kynuté pečivo, které mělo svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v peřince, bylo vždy symbolem života a plodnosti a nesmělo chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Kousek vánočky dostával dobytek ve stáji a podle pověry se házela i do studny, aby nevyschla. Až si budete letos vánočku připravovat, nezapomeňte do ní zapéct minci. Ten, kdo ji pak ve svém ukrojeném dílku objeví, bude totiž podle tradice v příštím roce nejen bohatý a štědrý, ale hlavně zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Tady je její recept na tradiční valašskou vánočku.

Postup

01.

Droždí rozdrobte do větší misky a přilijte asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, zbytek cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy.

02.

Do zadělaného těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, případně i nastrouhanou pomerančovou kůru. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, až vykyne. Pak těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte ještě chvíli kynout.

03.

Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny a položte je vedle sebe. Pleťte vždy shora dolů a zleva doprava až k tomu poslednímu (podívejte se, jak uplést vánočku krok za krokem). Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.

04.

Vánočku ještě nechte na plechu asi hodinu kynout, pak ji vložte do trouby rozehřáté na 165 °C a pečte přibližně 25 minut.

Tip: Po upečení vánočku potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dl rumu, 30 gramů vanilkového cukru) a 100 gramů cukru a nechte ji zcela vychladnout.

Energetická hodnota celkem pro 1 vánočku
Energie28 528,59 kJ
Bílkoviny99,97 g
Tuky388,83 g
Sacharidy726,17 g
Sůl1,6 g
SAFA172,11 g
Vláknina28,51 g
Cukry294,57 g

Načítám