Hlavní obsah

Ta nejlepší nakládaná zelenina? Křehká, pikantní, netradiční… Stačí si vybrat!

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Na zahrádkách, ale i trzích je spousta čerstvé zeleniny, která vyloženě volá po zpracování. Jasně, že nejlepší je čerstvá, ale proč si ji neuchovat i na zimu? Zavařování je tradiční metodou, jak zařídit, aby vydržela, ale i skvěle chutnala, tak se do toho můžete pustit.

Článek

Špajzy plné sklenic se zavařeninami sice už nejsou tak častým obrázkem jako kdysi, ale rozhodně se vyplatí zpracovat zeleninu a ovoce na zimu, zvláště pokud si ji sami pěstujete. V zimě pak oceníte, že ji máte vždy po ruce.

Nejlepší recepty jak zavařit zeleninu?

Křupavé okurky, výborné papriky, dokonalá rajčata a lahodné cukety - nebo jejich vzájemná kombinace - to vše lze schovat na zimu „do skla“. A jak na to? Máme pro vás ty nejlepší recepty a postupy na zavařování zeleniny.

Jak připravit zeleninu před nakládáním?

O tom, jak je potřeba zeleninu před zavařováním připravit, rozhoduje metoda konzervace. Obecně lze říct, že ji musíte omýt, očistit a případně nakrájet na menší kousky. Někdy je nutné ji předem oloupat, některé druhy je dobré spařit, povařit nebo podusit. Zastavme se u jednotlivých druhů zeleniny podrobněji:

  • Okurky: Pořádně je omyjte, klidně i pomocí kartáčku. Větší lze před naložením nakrájet na kolečka nebo dlouhé proužky, někdo je pak i loupe, pokud už jsou tužší. Okurky se předem tepelně neupravují.
  • Rajčata: Důkladně je omyjte, můžete je i nakrájet, pokud jsou příliš velká - dělá se to kvůli tomu, aby se jich do sklenice vešlo víc. Chcete-li, lze z nich po spaření stáhnout slupku. Přitom se většinou odkrajuje i tužší část zbylá po stopce.
  • Papriky: Omyjte, odstraňte stopky i semínka a nakrájejte na kousky nebo proužky. Někdy se nakládají vcelku, plněné. Můžete je předem krátce povařit ve slané vodě, ale není to nutné.
  • Mrkev: Oloupejte a nakrájejte na kolečka, tyčinky nebo kostičky. Hodí se ji blanšírovat nebo krátce povařit.
  • Květák: Zbavte ho listů i košťálu, rozeberte na jednotlivé růžičky a důkladně očistěte. Můžete ho i krátce povařit ve slané vodě, ale jen opravdu pár minut a pak ho hned zchlaďte v ledové vodě - jinak změkne a nebude držet tvar.
  • Cibule: Na zavařování se vždy loupe a většinou i krájí na menší kousky, výjimkou jsou malé cibulky, které se zavařují celé.

Načítám