Článek
Cuketa se na českých zahradách začala pěstovat relativně nedávno, hlavně v 80. a 90. letech byla velmi populární a nejčastěji se upravovala smažením jako bramboráky, ale objevovala se maskovaná i ve sladkých moučnících. Dnes si z ní připravíme čalamádu, která má mnoho využití.
Postup
01.
Cibuli nasekejte najemno, stroužky česneku na plátky a ostatní zeleninu na stejně velké kostičky.
02.
V hlubší pánvi rozpalte olej a dejte restovat obě cibule. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek a společně ještě asi minutu smažte.
03.
Následně přidejte do pánve rajčatový protlak, krátce ho zarestujte, dál vinný ocet a hnědý cukr. Vše provařte, aby se cukr rozpustil.
04.
Nakonec přidejte zeleninu, osolte a opepřete a duste pod pokličkou cca 15 minut. Hotovou směsí naplňte skleničky, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Způsobů, jak konzervovat zeleninu, je mnoho. Zkuste maďarskou čalamádu nebo pikantní naložený lilek s česnekem