Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Cuketová sezona vrcholí. Každý rok zkouším nějaký nový recept, kde tuto výbornou zeleninu využiju. Letos jsem udělala tuto zeleninovou směs, která se hodí třeba na topinky, pod maso nebo do těstovin. Navíc si ji můžete i zavařit.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 zavařovací sklenice
  • 2 ks cukety
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks paprik
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžíce červeného vinného octa
    12
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Cuketa se na českých zahradách začala pěstovat relativně nedávno, hlavně v 80. a 90. letech byla velmi populární a nejčastěji se upravovala smažením jako bramboráky, ale objevovala se maskovaná i ve sladkých moučnících. Dnes si z ní připravíme čalamádu, která má mnoho využití.

Postup

01.

Cibuli nasekejte najemno, stroužky česneku na plátky a ostatní zeleninu na stejně velké kostičky.

02.

V hlubší pánvi rozpalte olej a dejte restovat obě cibule. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek a společně ještě asi minutu smažte.

03.

Následně přidejte do pánve rajčatový protlak, krátce ho zarestujte, dál vinný ocet a hnědý cukr. Vše provařte, aby se cukr rozpustil.

04.

Nakonec přidejte zeleninu, osolte a opepřete a duste pod pokličkou cca 15 minut. Hotovou směsí naplňte skleničky, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Způsobů, jak konzervovat zeleninu, je mnoho. Zkuste maďarskou čalamádu nebo pikantní naložený lilek s česnekem

Energetická hodnota celkem pro 1 zavařovací sklenici
Energie1 038,72 kJ
Bílkoviny4,05 g
Tuky10,19 g
Sacharidy36,48 g
Sůl2,09 g
SAFA1,28 g
Vláknina5,07 g
Cukry25,25 g

Načítám