Článek
Cuketa je jedním z nejvděčnějších darů léta – roste rychle, nenáročně a často tak intenzivně, že už po pár týdnech nevíte, co s ní. Kromě osvědčených receptů na plněné cukety nebo cuketovou buchtu přichází na řadu i zavařování.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Jak vybrat cukety na zavařování
Na zavařování jsou ideální mladé cukety. Pevné, štíhlé, s jemnou slupkou a malými semínky. Vybírejte plody, které nejsou přerostlé, měkké ani poškozené. Starší a větší cukety lze samozřejmě také použít, jen je potřeba počítat s tím, že je bude nutné oloupat, vydlabat a nakrájet důkladněji.
- Vyhýbejte se cuketám, které jsou napadené plísní nebo mají prasklý konec.
- Malé kulaté cukety jsou skvělé na zavařování nasladko – třeba jako džem s citrusy.
Jak cukety připravit na zavařování
Plody důkladně omyjte, v případě potřeby oloupejte (zejména u starších kusů) a zbavte semínek, pokud jsou výrazná. Nakrájejte je na plátky, kostičky nebo nudličky, podle toho, co plánujete zavařovat. Pokud chcete zachovat křupavost, můžete plátky předem krátce osolit a nechat pustit vodu (vypotit je). Tu poté otřete.
- Před zavařením můžete cuketu marinovat v oleji a bylinkách.
- Na tenké spirálky nakrájíte cuketu škrabkou, vypadá to efektně.
- Pokud zavařujete s další zeleninou, zkuste i červenou řepu, cuketu krásně obarví.
Úprava před zavařením
Než cuketu naskládáte do sklenic, můžete ji krátce blanšírovat, tedy spařit horkou vodou a rychle zchladit. Tím si zachová barvu, texturu i chuť. Přidat můžete i další zeleninu (například cibuli, papriku, mrkev), bylinky nebo koření – podle toho, jaké chuti chcete dosáhnout.
- Místo blanšírování můžete cuketu krátce opéct nasucho na pánvi, získá jakoby zauzenou chuť.
- Máte-li rádi exotické a pikantní chutě, zkuste přidat plátky zázvoru nebo špetku kari.
Zavařování: Jak na to, aby cukety vydržely
Základem je čistota sklenic a víček – sterilizace před zavařováním je naprostý základ. Samotné cukety pak zavařujte buď ve sladkokyselém nálevu, nebo v pikantní variantě s chilli a česnekem. Sklenice důkladně uzavřete a zavařujte podle vybrané metody – ve vodní lázni nebo v troubě.
- Před plněním můžete sklenice lehce vypláchnout horkým octem nebo alkoholem, snížíte riziko plísní.
- Pokud používáte šroubovací víčka, vždy vyberte ta s neporušeným vnitřním těsněním.
- Vyzkoušejte i zavařování v myčce, u nižších teplot cuketa lépe drží tvar.
Jak cuketu ochutit
Cuketa je neutrální, takže snese opravdu hodně. Skvěle si rozumí s česnekem, koprem, chilli, křenem, cibulí i hořčičnými semínky. Milovníci sladkokyselého stylu mohou přidat cukr, ocet a trochu kurkumy pro barvu. Pikantnější varianta se hodí třeba k masu, jemnější zase jako příloha nebo základ na pomazánku.
Jak cuketu ve skle skladovat
Po zavaření nechte sklenice zchladnout dnem vzhůru, poté je uskladněte na chladném a temném místě, ideálně ve spíži nebo sklepě. Dobře zavařená cuketa vydrží klidně i rok.
- Sklenice popište nejen datem, ale i typem nálevu (pikantní, sladkokyselý, bylinkový).
- Pokud skladujete ve sklepě, vyhněte se místům s vyšší vlhkostí – víčka mohou reznout.
- Otevřenou sklenici spotřebujte do týdne a mezitím ji skladujte v lednici.
Otrava cuketou
Cuketa je běžně bezpečná, ale vzácně se může stát, že obsahuje příliš vysoké množství kukurbitacinů – hořkých látek, které jsou přirozené pro tykvovité rostliny, ale v jedlých odrůdách by se prakticky vyskytovat neměly. Největší riziko hrozí u cuket vypěstovaných z necertifikovaných nebo vlastních semen, především pokud došlo ke křížení s okrasnými tykvemi.
Jak otravu poznat
Prvním varováním je hořká chuť: výrazná, nelibá a neobvyklá. Tepelná úprava tyto látky nezničí, proto jakmile cuketa chutná hořce, je nutné ji okamžitě vyhodit. Konzumace takového plodu může vést k nevolnosti, průjmu, bolestem břicha, zvracení nebo dehydrataci.
Jak riziku předejít
- Nepoužívejte semena ze starých nebo neznámých plodů
- Vždy cuketu ochutnejte syrovou, alespoň kousek
- Vyhýbejte se cuketám z podezřelého nebo neověřeného zdroje
- U domácí sklizně dejte pozor, pokud máte poblíž i okrasné tykve, může dojít k nechtěnému opylení
Co dělat, když se to stane
Pokud jste snědli hořkou cuketu a pocítili zažívací potíže, nečekejte a ihned vyhledejte lékařskou pomoc. V lehčích případech pomůže klid, dostatek tekutin a dieta, ale u dětí, seniorů nebo osob s oslabeným zdravím může být reakce vážnější. Raději cuketu dvakrát ochutnejte, než byste museli řešit následky.