Hlavní obsah

Potěšte nejlepší kuchařky na světě. Dárky ke Dni matek pro milovnice gastronomie

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslava nejdůležitějších žen našich životů se blíží, tak ji neprošvihněte! Den matek letos připadá na 12. května – je ideální čas vybrat dárek, který vaší mamince vykouzlí úsměv na tváři.

Článek

Miluje vaše maminka gastronomii? Baví jí zkoušet nové recepty, listuje ráda kuchařskými knihami a užívá si společné chvíle u stolu? Nebo je prostě „jen“ nejlepší kuchařka a chcete jí za to projevit díky? Tak to jste na správném místě.

Nadílka pro milovnice kuchařek

Základem úspěšného počínání v kuchyni nejsou jen léta praxe, ale také odborná četba!

Vaří se u vás doma česká klasika? Radost udělá Velká kuchařka Čech a Moravy od Romana Vaňka. Tráví vaše maminka každou volnou chvíli na zahrádce a zahrnuje pokrmy čerstvými úlovky ze záhonů? Potěší ji publikace Herbář ze zahrady přímo na talíř z dílny Kateřiny Winterové, která poradí, jak vypěstovat odrůdy zeleniny a následně je chutně zpracovat.

Pekařky budou nadšené z knihy Sladká první republika z pera Evy Všetíčkové a Kristiny Šemberové, která oprašuje moučníky ze zlatého období naší kuchyně a ještě k tomu krásně vypráví o dobových gastronomických záležitostech a „drbech“. A nakonec skvělý tip pro pejskařky: pokud je pro vaši maminku čtyřnohý miláček rovnocenným (někdy se může zdát, že i nejmilovanějším) členem domácnosti a ráda mu připravuje dobroty na přilepšenou, obdarujte ji titulem Neštěkej a jez!

Kniha je plná nápadů na menší i větší psí dobroty k mnoha příležitostem: na trénink, procházku, výlet, posezení v restauraci, na občerstvení během dne i za horkého léta. Všechny pokrmy obsahují superpotraviny, které příznivě ovlivňují zdraví a kondici psů.

Nože, základ úspěchu

Bez nabroušeného ostří není žádné vaření! Kuchyňský šuplík přitom nemusí chrastit přehršlemi nožů – i v tomto případě platí pravidlo, že méně je více. Raději pár nožů, ale o to kvalitnějších – kvalita je totiž nutným předpokladem pohodlného vaření. Klidně postačí pouhé tři kousky! Které nože by ve výbavě každé kuchařky neměly chybět a jak je vybrat, poradí tento praktický průvodce.

Zpátky do školy!

Nezapomenutelným dárkem pro všechny milovnice gastronomie je kurz, díky kterému se vědomostně i prakticky zdokonalí ve své zálibě. Víte o mamince, že by se ráda vyšvihla v přípravě kávy nebo pečení sladkého kynutého pečiva? Jistě ocení některý z kurzů v centru vzdělání a inovací UM, kde se o ni postará třeba šéfpekař Esky Jarda Kozdělka. Outdoorová škola vaření Fuego pořádá oblíbené kurzy vaření na otevřeném ohni, kurzy v Gourmet Academy zase nadchnou jak cestovatelky (lektoři je naučí vietnamskou, thajskou, indickou, severskou nebo italskou kuchyni), tak domácí cukrářky – kurzy moderní cukrařiny tu vede Josef Maršálek. Návod na poctivé máslové croissanty či řemeslný kvasový chleba předá Juliana Fischerová alias Maškrtnica ve svém žižkovském ateliéru nebo ve škole vaření Laboratorio.

Foto: r.classen, Shutterstock.com

Sladký dárek od srdce potěší každou maminkuFoto: r.classen, Shutterstock.com

Řekněte to hrnečkem

Milým dárkem, na základě kterého si na vás maminka vzpomene každý den, může být hrnek na ranní čaj nebo kávu – ne však jen tak ledajaký, ale stylový a u nás v Česku vyrobený! Koukněte na porcelánové pohárky se vzorem inspirovaným tradičním cibulákem, které navrhl Jiří Pelcl pro Český porcelán Dubí, na neotřelé barevné hrnečky bez oušek, jež ručně vyrábí Martin Kuciel alias Cuketka, a rozmanitý výběr nabízí třeba i MarSei ceramics.

Oddech od vaření

I když vaše maminka vaření a pečení miluje, zajisté jsou dny, kdy na stání v kuchyni nemá sílu ani náladu. Darujte jí proto relax v podobě gastronomického zážitku! Výběr můžete nechat přímo na ní a pořídit dárkovou kartičku třeba od gastro konceptů Ambiente nebo Together. Na zákusek do cukrárny Myšák nebo ke Skálovi, na poctivý oběd U Kalendů nebo ve Vinohradském parlamentu.

Nebo rovnou udělejte rezervaci a vezměte maminku na rande. O výjimečnou atmosféru se postará několikachodová večeře v karlínské restauraci Štangl, návštěvu nového podniku 420 Radka Kašpárka můžete spojit s příjemnou procházkou po Starém Městě a nevšední zkušeností bude dlouhá snídaně v restauraci Bockem na Smíchově. Sázkou na jistotu jsou i mimopražská místa – v Táboře skvěle vaří v restauraci Mace, opravdu srdečně vás uvítají ve strakonickém podniku Sůl a řepa, Brno je zase bohaté na originální koncepty – na večeři maminku vezměte do restaurace Atelier a po jídle pokračujte na skleničku například do baru 4 pokoje. O kvalitně strávený čas a milé vzpomínky bude postaráno. Ty jsou ostatně pro každou mámu tím nejlepším dárkem!

Načítám