Hlavní obsah

Dbejte o zdraví svého mazlíčka a podpořte jeho imunitu

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý chovatel se někdy setkal se situací, kdy jeho mazlíčkovi nebylo dobře. Ať už se jedná o zažívací potíže nebo třeba kašel, psi mívají podobné problémy jako my lidé. Proto, stejně jako u lidí, by mělo být naším cílem samotné nemoci předcházet a posilovat imunitu u psů.

Článek

Základem zdravé imunity je zdravý pes – to znamená pes aktivní. Každé plemeno má samozřejmě ve své povaze jiné nároky na výdej energie a těm se musíme podřídit. Společenská plemena bývají spíše klidná a stačí jim procházka v parku, zatímco například pastevečtí psi a teriéři potřebují pohybu daleko více. Základem je, aby se váš pes nemusel potýkat s nadváhou, nebo dokonce obezitou.

Správné krmivo

„Dostatek pohybu je základ pro to, abyste úspěšně předcházeli nadváze u domácích mazlíčků, nicméně alfou a omegou je krmivo a samotná krmná dávka. Vybírejte proto vhodné krmivo podle věku zvířete, fyzické kondice, ale i aktuální fyzické aktivity. Pes, který je starší a má minimum aktivity, by měl mít odlehčenější stravu, kdežto štěně nebo zdravý pes ve středním věku potřebují vyšší příjem kalorií,“ sděluje Martin Pučálka, odborník na krmivo ze společnosti Krmiva Pučálka.

Čím kromě správného životního stylu můžete podpořit psí imunitu a předejít nemocem?

Přizpůsobení teplotě

Přestože psi mají díky srsti jiné vnímání teplot, chladno ani horké letní dny jim nedělají dobře. Pokud tedy máte psa trvale venku, zajistěte mu opravdu dobře zaizolovanou boudu s podestýlkou v zimě a řádné zastínění a možnost ochlazení v létě. Poslouží vám k tomu například bazének, chladicí podložka nebo alespoň mokrý ručník rozprostřený na zemi.

Pokud máte psa uvnitř, myslete na to, že při velmi nízkých teplotách může při venčení snadno nachladnout. Především krátkosrstá a nižší plemena, která mají tělo blíže zemi, je vhodné vybavit bundou nebo vestou.

Foto: APIWICH PUDSUMRAN, Shutterstock.com

V letních vedrech přijde i psovi vhod ochlazení - vodu ale volte vlažnou, nikdy ne ledovou!Foto: APIWICH PUDSUMRAN, Shutterstock.com

Vitaminy pro psy

Existuje mnoho speciálních doplňků pro psy, které obsahují vitaminy, minerály a další prospěšné látky. Oblíbené jsou například různé oleje (lososový, tresčí), které kromě imunity podpoří také lesklou srst. Můžete koupit potřebné složky samostatně (například vitamin C, jod, vitaminy A a B12), nebo svému mazlíčkovi pořídit již hotový sirup, tablety či olej. Správné fungování zažívacího traktu, především střev, posílí pivovarské kvasnice.

Jelikož je stres jedním z významných faktorů, které imunitu ovlivňují, můžete vyzkoušet také CBD olej, který snižuje stres a úzkost, minimalizuje riziko epileptického záchvatu, působí protizánětlivě a také tlumí bolest.

Pravidelné návštěvy u veterináře

Stejně, jako by se neměla podceňovat naše pravidelná vyšetření u lékaře, tak také psi potřebují pravidelnou veterinární péči. Základem je samozřejmě očkování, které zamezí mnoha chorobám, jež jsou pro psy velmi nebezpečné. Přestože je povinné pouze očkování proti vzteklině, je vhodné zvážit další dostupné vakcíny (především na psinku, parvovirózu, leptospirózu a infekční hepatitidu), a to především, pokud se váš pes často stýká s jinými psy nebo pokud venčíte v hustě obydlených oblastech.

Dalším bodem je péče o zuby – pokud je veterinář pravidelně nekontroluje, případně neošetřuje, může to mít za následek vážné komplikace, například infekci a otravu krve.

V neposlední řadě je třeba jednou za čas provádět také krevní testy, které včas odhalí nedostatek některých látek nebo začínající nemoc, a je tak možné zahájit co nejdříve potřebnou léčbu.

Načítám