Hlavní obsah

Jste máma na plný úvazek a padáte vyčerpáním. Jak z toho ven? Pište si seznam a buďte nespokojená

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být mámou je často považováno za dar, zároveň je to také dřina na plný úvazek, mnohdy neviditelná a nedoceněná. Každý den přináší nové úkoly a výzvy a někdy je toho až nad hlavu. Existují ovšem způsoby, jak si mateřský život a péči o rodinu usnadnit. A tady je malý návod.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mateřství přináší obrovskou fyzickou i emocionální zátěž. Péče o děti a rodinný život vyžaduje brilantní organizační a logistické schopnosti, vnitřní sílu, energii a obrovskou dávku trpělivosti. Přečtěte si, co by vám mohlo pomoct, aby doma probíhalo vše pokud možno hladce a necítily jste se na konci každého dne vymačkané jako citron.

1. Přiznejte, že jste nespokojená

Nedomluvili jste se s partnerem ještě před narozením dětí, jak si rozdělíte domácí práce a každodenní povinnosti? Pak připadnou automaticky na vás. Jste přece na mateřské. Rychle vás pohltí koloběh péče o miminko, krmení, přebalování, úklidu, žehlení, nákupů a vaření…

Jste doma a řídíte domácnost, zatímco partner odchází každé ráno do práce a vrací se před večeří. Když se mu pak budete snažit popsat svůj běžný den, kdy jste – kromě opečovávání dítěte – stihly vyprat, uvařit na dva dny dopředu, převléct postele, uklidit hračky, objednat návštěvy u lékařů pro sebe i děti, vyzvednout starší potomky ze školy a kroužků, sedět s nimi nad domácími úkoly, zkoušet je z matematiky a pomáhat s výkresem, je velmi pravděpodobné, že jeho odpověď bude znít: „To bych nezvládl, jak to všechno stihneš? Musíš být unavená.“

  • Jak v této fázi dosáhnout toho, že muž dobrovolně převezme část úkolů na svá bedra? Zapomeňte na výčitky nebo příkazy, zde je namístě taktické vyjednávání a diplomacie. Nečekejte, že partner umí číst vaše myšlenky. Zcela upřímně a otevřeně mu řekněte, s čím jste nespokojené, a požádejte, aby se do chodu domácnosti víc zapojil.
Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Máte pocit, že nezvládáte každodenní kolotoč povinností? Otevřeně komunikujte s partnerem a delegujte úkolyFoto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

2. Přestaňte jen mluvit. Konejte!

Máte pocit, že vaše každodenní úsilí a vše, co děláte, zůstává nepovšimnuto a nikdo vás neocení? Nikdo nereaguje na vaše připomínky, že toho máte moc a hodila by se vám pomoc? Začněte jednat a namísto nekonečného mluvení ukažte v praxi, co je potřeba každý den stihnout.

  • Na viditelné místo vyvěste list papíru, kam budete poctivě zapisovat úplně každý, i ten sebenepatrnější, zdánlivě bezvýznamný úkol společně s časem, který vám zabralo jeho splnění. Je jasné, že takový seznam bude hodně dlouhý. Sedněte si pak s partnerem, případně i s většími dětmi, a popřemýšlejte, jak by se daly jednotlivé úkoly rozdělit mezi členy rodiny.

3. Nestyďte se říct si o pomoc

Mnoho žen má pocit, že musejí být dokonalé matky, zvládat úplně všechno, a navíc se u toho tvářit, že pro ně nic není problém. To je velká chyba. Ne, nemusíte vyhovět každému, být stoprocentně perfektní ani si poradit se vším samy.

  • Požádat o pomoc neznamená, že jste selhaly nebo zklamaly. Stud není namístě, často pak totiž vyvolává falešné pocity viny, že jste špatná máma. Nepodléhejte tlaku okolí ani očekávání ostatních, zároveň nikoho neobviňujte. Přiznat si, že potřebujete podporu a víc empatie, vyžaduje odvahu, která se vám ale bohatě vrátí. Svěřte se partnerovi, kamarádce nebo klidně psychoterapeutovi.

4. Vytvořte si vlastní rituál před spaním

Pravidelná psychohygiena je důležitá pro zachování duševní pohody. Hýčkejte si duši každý den: vytvořte si svoji vlastní rutinu, nejlépe před spaním. Maminky často tvrdí, že s malými dětmi je to pro ně náročné, ale není to nemožné.

  • Jde o to, strávit každý den aspoň deset minut soustředěním jen na sebe. Ať už se protáhnete a zacvičíte si jógu, dopřejete si horkou voňavou koupel, budete si psát deník, číst knížku, luštit křížovku nebo jen poslouchat hudbu, zakončíte den příjemně tím, co vás těší a naplňuje. Uvolníte se a bude se vám lépe usínat.

Načítám