Hlavní obsah

Svlékněte se a držte večerku! Přírodní rituály vám zajistí klidné a rychlé usínání

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Reklama

Stává se vám často, že si jdete unavení lehnout, ale nemůžete zabrat? Máme pár tipů, které by vám mohly usínání usnadnit a spánek přivolat příjemně a spolehlivě.

Článek

Asi každému se občas stane, že se v posteli převaluje a nemůže usnout. Většinou to souvisí s příliš „plnou hlavou“, tedy naléhavými myšlenkami, které člověka aktivují a nedovolí mu vypnout a relaxovat. Když se to stane občas, asi to není problém, ale nemělo by to být pravidlo. Co vám pomůže usnout?

Důvody, proč nemůžete usnout

Než začnete řešit, co udělat pro rychlé usínání a klidný spánek, bylo by dobré vědět, co vám to kazí. Nejčastěji to je dlouhodobý stres, hluk, nevhodná teplota v ložnici, nevyhovující matrace a sledování televize a displejů před spaním.

Když se občas stane, že nemůžete usnout nebo se nevyspíte dostatečně, nemusíte mít obavy. Jestliže je to ale pravidelný stav, měli byste s tím něco dělat. Po takové noci je totiž nejen velmi těžké prožít stoprocentní den, ale můžete si tím dlouhodobě přivodit i zdravotní potíže. „Nedostatek spánku ohrožuje imunitní systém, ovlivňuje hladinu hormonů a z dlouhodobého hlediska hrozí větší riziko hypertenze i cukrovky. Zásadně ovlivňuje také srdce a cévy, hrozí tak infarkt či mrtvice,“ varuje praktická lékařka Marie Viková.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Díváte se dlouho do noci do mobilu? Právě to může být důvod, proč pak nemůžete usnout.Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Rituály pro lepší usínání

Kvalitní spánek je pro zdravé tělo i duši zásadní a je jistě příjemné, pokud na něj nemusíte dlouho čekat. Jak na to, abyste příjemně usnuli, jen co položíte hlavu na polštář?

1. Najezte se

Ani málo, ani moc. To je rada, jak večer jíst. „Mělo by to být dvě až tři hodiny před spaním a ne nic příliš tučného či těžkého. S kvalitou spánku i rychlejším usínáním pomáhá příjem komplexních sacharidů, tedy rýže, brambor, celozrnného pečiva nebo ovesných vloček,“ říká výživová poradkyně Agáta Szturcová.

2. Vyhněte se modrému světlu

Obrazovky, displeje, ale i některé žárovky vydávají jas se zabarvením domodra. A toto modré světlo aktivuje mozek a oddaluje usínání. Proto nechejte elektroniku mimo ložnici nebo ji zhasněte alespoň hodinu před spaním, případně používejte filtry či brýle blokující modré světlo. Nejlepší na spaní je tma bez jakéhokoli světla!

3. Provoňte ložnici

S usínáním spolehlivě pomohou vůně bylinek: levandule, šalvěj, heřmánek, rozmarýn. Uklidňují, pomáhají usnout a prohlubují spánek. Provoňte jimi ložnici, ale pozor, nikoli ve formě levné svíčky z nekvalitního parafínu, ve které se o vůni postará chemie a může ložnici zamořit škodlivinami! Použijte raději kvalitní esenciální oleje a aromalampu. Vhodné jsou také nasušené bylinky v plátěném sáčku, který vložíte pod polštář nebo zavěsíte nad postel. Skvělé je si z vhodných bylinek uvařit šálek čaje, který dodá vůni, a ještě poslouží místo prášku na spaní…

Foto: Tolikoff Photography, Shutterstock.com

Mezi bylinky, které pomáhají lépe usnout, patří levandule.Foto: Tolikoff Photography, Shutterstock.com

5. Nastavte večerku

Můžete si vybudovat vnitřní hodiny, které pomohou s usínáním a následně i probuzením. Stačí chodit spát ve stejnou dobu a mít i na stejnou dobu nastavený budík. Počítejte se sedmi až osmi hodinami spánku a neporušujte to ani o víkendu – přispat si může být fajn, ale nabouráte si tím vnitřní hodiny.

6. Svlékněte se

Aby se vám hezky spalo, měli byste se obklopit materiály, které jsou příjemné na dotek, příliš nehřejí ani nestudí… Šikovné je tedy povlečení z přírodních materiálů, zato za pyžamo můžete ušetřit: podle odborníků je nejlepší a nejzdravější spát bez něj. Nahé tělo má lepší termoregulaci, a proto je usínání rychlejší a spánek klidnější. A pokud spí nazí oba partneři, mohou být vzájemné dotyky nejen inspirací k častějšímu milování, ale mohou působit i jako prvek zklidnění a jistoty. Spaní bez oblečení prý také posiluje sebevědomí.

7. Nastavte topení

V místnosti, kde spíte, by neměla být příliš zima, ale ani velké teplo. Podle výzkumů kvality spánku je lepší spíš chladno než přetopená místnost, podle odborníků je vhodná teplota v ložnici 17 až 20 °C. Ale topení nastavte tak, jak vám to vyhovuje nejlépe, abyste lépe usínali a v noci se nebudili zimou ani vedrem.

Aromaterapie vás neláká a máte rádi všechno hned? Jděte na to jinak: Naučte se usnout do 2 minut! Vysvětlíme, jak na to.

Reklama

Načítám