Hlavní obsah

Vánoční cukroví: Rozinkové hvězdičky s čokoládovou polevou

Hodnocení:
(103)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Voňavé rozinkové hvězdičky stačí ozdobit čokoládovou polevou a chutnají skvěle. Pokud je chcete ještě vylepšit, můžete je k sobě slepit meruňkovým džemem. Anebo si vykrájíte jiné krásné tvary?

Ingredience pro:
40 kusů
Na těsto
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 130 g moučkového cukru
  • 150 g rozinek
  • 1 žloutek
Na polevu
  • 80 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Do misky nasypejte rozinky, nahrubo nasekané ořechy a cukr. Dobře promíchejte a pak umelte na masovém mlýnku nebo rozmixujte najemno. 

Krok 2: Přidejte prosátou mouku a žloutek a důkladně propracujte, až vznikne těsto. Je-li příliš tuhé a drolí se, přidejte trochu vaječného bílku. 

Krok 3: Hotové těsto vyválejte asi na půl centimetru, nejlépe to jde mezi dvěma fóliemi. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. 

Krok 4: Hvězdičky pečte deset minut v troubě předehřáté na 170 °C. Po upečení je ihned stáhněte z plechu, aby dál netmavly. 

Krok 5: Do misky nalámejte čokoládu a rozehřejte ji ve vodní lázni. Přidejte máslo a umíchejte hladkou polevu. Hotové vychladlé hvězdičky namáčejte z poloviny do polevy. 

Tip: Rozinky můžete předem namočit v rumu. A jestli se vám nechce péct, udělejte si skvělé nepečené rumové kuličky s rozinkami.

Rozinky se bezvadně vyjímají i v masových jídlech. Nevěříte? Dejte si arabské jehněčí s rýžovým pilafem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
13. 12. 2020

Reklama

Sdílejte článek