Hlavní obsah
3,1
(118)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle třený makový chlebíček je provoněný citronovou kůrou a skořicí. Místo citronové polevy ho můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Těsto
  • 100 g máku
  • 125 ml mléka
  • 60 g másla
  • 140 g cukru moučka
  • 3 ks vejce
  • 30 g ořechů
  • 2 lžíce rozinek
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citronové kůry
Poleva
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
Článek

Postup

01.

Mák dejte do misky, zalijte horkým mlékem a nechte vychladnout. 

02.

Změklé máslo ušlehejte s prosátým moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně do směsi zašlehejte jeden žloutek po druhém a po částech prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a citronovou kůrou. Přidejte mák s mlékem.

03.

Ušlehejte hladké těsto a pak do něho vmíchejte ořechy a rozinky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Nevěříte si? Přečtěte si návod, jak udělat dokonalé třené těsto

04.

Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 45 až 50 minut. 

05.

Z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody pomocí metličky ušlehejte hladkou polevu. Vychladlý chlebíček vyklopte z formy, přelijte polevou a nechte ztuhnout. Ještě vlhkou polevu lze ozdobit kusy čerstvé citronové kůry.

Tip: Porce chlebíčku můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone a k tomu se hodí kousek ovoce, teď třeba kaki.

Pravý mák je česká superpotravina. Jak poznat pančovaný či technický mák, který se k pečení nehodí? Až si pořídíte pravý mák, udělejte si nepečený makový raw dort nebo cheesecake z tvarohu, máku a zakysané smetany.

Reklama

Načítám