Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle třený makový chlebíček je provoněný citronovou kůrou a skořicí. Místo citronové polevy ho můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Těsto
  • 100 g máku
  • 125 ml mléka
    7
  • 60 g másla
    7
  • 140 g cukru moučka
  • 3 ks vejce
    3
  • 30 g ořechů
    8
  • 2 lžíce rozinek
  • 100 g hladké mouky
    1
  • 2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citronové kůry
Poleva
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Mák dejte do misky, zalijte horkým mlékem a nechte vychladnout. 

02.

Změklé máslo ušlehejte s prosátým moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně do směsi zašlehejte jeden žloutek po druhém a po částech prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a citronovou kůrou. Přidejte mák s mlékem.

03.

Ušlehejte hladké těsto a pak do něho vmíchejte ořechy a rozinky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Nevěříte si? Přečtěte si návod, jak udělat dokonalé třené těsto

04.

Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 45 až 50 minut. 

05.

Z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody pomocí metličky ušlehejte hladkou polevu. Vychladlý chlebíček vyklopte z formy, přelijte polevou a nechte ztuhnout. Ještě vlhkou polevu lze ozdobit kusy čerstvé citronové kůry.

Tip: Porce chlebíčku můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone a k tomu se hodí kousek ovoce, teď třeba kaki.

Pravý mák je česká superpotravina. Jak poznat pančovaný či technický mák, který se k pečení nehodí? Až si pořídíte pravý mák, udělejte si nepečený makový raw dort nebo cheesecake z tvarohu, máku a zakysané smetany.

Energetická hodnota celkem pro 1 chlebíček
Energie11 823,36 kJ
Bílkoviny61,78 g
Tuky123,59 g
Sacharidy359,85 g
Sůl0,61 g
SAFA37,88 g
Vláknina30,9 g
Cukry269,68 g

Načítám