Hlavní obsah

Bez festivalu, zato pro turisty! Zažijte Karlovy Vary jinak

Foto: Zdenek Matyas Photography, Shutterstock.com

Foto: Zdenek Matyas Photography, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulých letech se Karlovy Vary plnily na začátku léta filmovými fanoušky a na kolonádě bylo možné potkat známé osobnosti. Letos je vše jinak. Festival se nekoná, ale Vary stále žijí a mají hodně co nabídnout!

Článek

Když se řeknou Karlovy Vary, vybaví se vám lázeňství a filmový festival? Někomu možná i úžasná příroda a zajímavá místa. Ale kdy jste v této oblasti byli naposledy na výletě či dovolené? Na lázně jste si připadali příliš zdraví a třeba jste měli pocit, že je to tu hlavně pro zahraniční turisty? Chyba lávky, naopak! Je to ideální místo pro všechny, kdo chtějí zážitky, aktivní dovolenou a každý den jiný zajímavý program.

Dechberoucí výhled na Karlovy Vary

Nenechte si ujít pohled na Karlovy Vary z některé z vyhlídek. Krásnou procházkou lze spojit hned několik z nich: lanovkou vyjeďte na rozhlednu Diana, odtud se projděte k vyhlídce Petrova výšina, poté k vyhlídkovému altánu Mayerův gloriet a z kopce se dostanete k Jelenímu skoku, na kterém je od roku 1851 proslulá socha kamzíka. Proč tam není jelen? Podle barona Augusta von Lützow (1795–1872), který ji nechal instalovat, by jelen nikdy ze skály do pramenů neskočil. Goethova vyhlídka se nachází na vrchu proti rozhledně Diana a nadšené budou hlavně děti, vede kolem ní Stezka plná strašidel. Nejhezčí vyhlídky jsou z těchto osmi českých rozhleden. 

Foto: Lugiaz, Shutterstock.com

Socha kamzíka se stala nečekaně jedním ze symbolů Karlových VarůFoto: Lugiaz, Shutterstock.com

Karlovarské léčivých prameny

Krásným zážitkem je procházka mezi pěti kolonádami v okolí říčky Teplá a ochutnávka zázračné vody, kterou je lázeňské město proslulé. Sadovou kolonádu najdete poblíž Dvořákových sadů a vyvěrá tu Hadí pramen, který je považován za nejchutnější. Na Mlýnské kolonádě nejčastěji vznikají fotky na památku a to ji prý místní po dostavění s rozpaky nazývali záhon chřestu (6 rad pro nejlepší selfie). Pramen Karla IV. z dřevěné Tržní kolonády se jmenuje po panovníkovi, který si jím kdysi léčil nemocné končetiny. A najdete tu reliéf s legendou o založení města. Vřídlo je symbolem Karlových Varů a ač se jedná o horký pramen minerální vody, můžete jej ve Vřídelní kolonádě ochutnat ochlazený na pět různých teplot. A konečně pátá, Zámecká kolonáda, je zčásti přístupná i veřejnosti a je tu mimo jiné i krásný altánek. Víte, kdy vám pobyt v lázních zaplatí pojišťovna?

Foto: Saudade Creative, Shutterstock.com

Nemusíte mít profesionální pítko, ale určitě některý z pramenů ochutnejteFoto: Saudade Creative, Shutterstock.com

Jan Becher Muzeum

Ať už jste milovníky světoznámého bylinného likéru nebo ne, návštěva muzea Jana Bechera pro vás bude zážitek. Stojí na místě, kde byla v roce 1867 postavena první továrna. Vrátíte se do minulosti, dozvíte se, jak probíhá proces výroby i skladování, a mlsnější z vás potěší i degustace. Asi budete mít po prohlídce pocit, že teď si můžete becherovku vyrobit doma, ale omyl. Směs bylinek je výrobním tajemstvím, tak si raději lahvinku na doma kupte.Vyrobit si ale můžete domácí vaječný likér – krok za krokem.

Foto: Irina Borsuchenko, Shutterstock.com

Becherovka k Varům patří, sem se musíFoto: Irina Borsuchenko, Shutterstock.com

Papilonia – motýlí dům

Vyšlápli jste si na rozhlednu Diana, pokochali se výhledem, a teď zpátky dolů? Zadržte, je tu ještě unikátní Papilonia – motýlí dům! V tropické zahradě se potkáte s motýly z celého světa a rozhodně nebudou za oknem. Dokonce je vřele doporučeno mít v pohotovosti fotoaparát. Když si vám jeden z motýlích krasavců, jejichž rozpětí křídel je až 20 centimetrů, sedne na ruku, neváhejte a udělejte si památku!  Jak přilákat na zahradu krásné motýli i užitečné včely.

Foto: Koudmen, Shutterstock.com

Krása střídá nádheru, motýli v karlovarském Papiloniu hrají všemi barvamiFoto: Koudmen, Shutterstock.com

Muzeum Moser

Sledovat skláře při práci je fascinující zážitek, foukání a tvarování žhavé hmoty nevidíte každý den. Během prohlídky v muzeu Moser se navíc dozvíte i mnohé z více než 160leté historie rodinné sklárny. Uvidíte, jak se tvořilo kdysi a jak vznikají současné kolekce křišťálových výrobků Moser. Věděli jste, že sklárna byla dvorním dodavatelem na královské dvory a dodnes dodává do celého světa? Součástí návštěvnického centra Moser je i kavárna a vy si můžete vychutnat kávu s výhledem na křišťálovou fontánu na náměstí. Jak si ozdravit šálek kávy?

Foto: Galina Gutarin, Shutterstock.com

I takhle vypadá MoserFoto: Galina Gutarin, Shutterstock.com

Karlovarsko aktivně

Odpočívat se dá i v pohybu a možností, jak si to ve Varech užít i ve sportovním duchu, nabízí region nepřeberně. Půjčte si kola a využijte 2 000 km cyklotras. Udělejte si výlet údolím Ohře, vyšlápněte to na některou z rozhleden, dojet můžete až do Krušných hor a pro milovníky adrenalinu je tu Trail park Klínovec. Dětem určitě uděláte radost návštěvou přírodního lanového centra Svatý Linhart. A pak je tu řeka Ohře, která je oblíbená mezi vodáky a troufnou si na ni i začátečníci. Jedna z nejoblíbenějších tras vede od hradu Loket do Karlových Varů a je jen na vás, zda zvolíte raft či kánoi. Naše tipy, jak prožít nezapomenutelné léto.

Foto: Boris Stroujko, Shutterstock.com

Zpestřit si pobyt v lázeňském městě sportem, to stojí za toFoto: Boris Stroujko, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:
Vřídlo

Načítám