Hlavní obsah

Sebevědomí podle znamení: Kdo ho má moc a komu chybí?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste spíše nenápadní, nebo vás ve společnosti nikdo nepřehlédne? Bojíte se vyjádřit, nebo svůj názor hlasitě troubíte do světa a stojíte si za ním za všech okolností? Zkrátka, jak je na tom vaše sebevědomí?

Článek

Někomu dělá problém před ostatními vykoktat jednu krátkou větu, jiný se mezi lidmi cítí jako ryba ve vodě a pozornost druhých si více než užívá. Sebevědomí je něco, co si může člověk během života vypěstovat – nebo o to může přijít. Určité predispozice má však každý od narození, a jak na tom jste, může vypovědět i znamení horoskopu, ve kterém jste se narodili. Jak jste na tom se sebedůvěrou a sebevědomím vy?

Beran (21. 3.–20. 4.)

Berani se sebevědomím rozhodně problém nemají – právě naopak. Že jsou skvělí, o sobě dávno vědí. Ale pozor: nejsou to žádní nafoukanci. Berani jsou prostě otevření a upřímní a nevidí jediný důvod, proč by se měli snažit vykroutit z komplimentu. To bychom se od nich měli učit. Ačkoli vás jejich výrazná osobnost může ze začátku i rozčilovat, brzy si vás získají a propadnete jejich kouzlu a bezedné energii.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Co se sebevědomí týká, je to s Býky trochu komplikovanější. Jsou určité disciplíny, ve kterých jsou si jistí v kramflecích. Často jde o věc vkusu nebo kuchařské dovednosti. Také si ale umí postavit hlavu, pokud zaujmou nějaké stanovisko a na věci jim záleží. Ale pod tím vším, pod velkou silou a odhodláním, se často skrývá dobře tajená nejistota a roztřesenost, občas až strach z lidí.

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Býci bývají dobří kuchaři a ví o tom. Sebevědomím ale nijak zvlášť neoplývajíFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Blíženec (22. 5.–21. 6.)

U Blíženců je to se sebevědomím jako na houpačce a dost záleží na tom, jak se zrovna vyspí. V dobré dny pozitivitou, nadšením a odhodláním jen srší, ale pak je přepadnou chmury a najednou jsou nejistí a úzkostliví. Společenské situace jim ale moc hlavu nedělají, mezi lidmi se pohybovat umí. Jen občas zkrátka zapochybují sami o sobě a o svých schopnostech.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Něžní a starostliví Raci mají snad z celého zvěrokruhu se sebevědomím největší problémy. Svou hodnotu totiž odvozují od toho, jak se na ně dívá jejich okolí a před svým přáním dají vždy přednost tužbě někoho jiného. Pak je ovšem těžké stát si za svým a věřit si. Často podlehnou emocím, nedokážou se bouřit a odporovat, neumí vrátit kritiku. Potřebují někoho, kdo jim bude stát po boku, chránit je a pomáhat vybojovat bitvy, na které nestačí.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Lvi pozornost milují, užívají si ji a jsou vlastně personifikací slova sebevědomí. Kromě toho jsou ale taky laskaví, velkorysí a štědří a rádi dopomohou na výsluní i druhým. Občas mají sklony mít nos nahoru, ale na druhou stranu umí přijmout kritiku a vrátit se nohama na zem. Sebevědomé chování je pro ně naprosto přirozené, jsou skvělí řečníci a vůdci.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Občas mají nos trochu nahoru, ale umí to přiznat. Sebevědomí lvům rozhodně nechybíFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Panna (23. 8.–22. 9.)

Lidé ve znamení Panny jsou perfekcionisté a záleží jim na každém detailu, všechno musí být dokonalé. To samozřejmě znamená, že nejen na ostatní, ale hlavně na sebe mají neuvěřitelné nároky. A když jim nedostojí? Nikdo neumí tolik opovrhovat sám sebou jako právě Panny. Jakkoli umí tahat za nitky v zákulisí a všechno zorganizovat, před lidmi se do popředí nijak nehrnou. Nároky a očekávání od sebe i od druhých jsou totiž nepředstavitelné – a nesplnitelné.

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Váhy se od přírody vyhýbají konfliktům, neumí si s nimi poradit a špatně je snáší. Kromě toho cítí velkou potřebu být se všemi za dobře, chtějí, aby je měl každý rád – a nejsou si jistí, jestli by to tak bylo, kdyby vehementně prosazovali svoje. Proto mají většinou poměrně nízké sebevědomí, radši zůstávají zticha a sklopí hlavu, než aby se pohádali. Aby za něco bojovali, to už musí být opravdu něco.

Štír (24. 10.–22. 11.)

Podobně jako Blíženci mají i Štíři dvě stránky – na jednu stranu je tady jejich tvrdá, neprostupná skořápka, podle které lze soudit, že mají ve všem jasno a jdou si za svým. Pod ní se ale skrývá dost nejistá dušička, která se snaží schovat za silácké řeči. Člověk tedy na ně musí opatrně – můžou se zdát pevní jako skála, ale pak se zhroutí po jednom střetu. Jejich sebevědomí je hlavně získané (často zpočátku předstíráním, které nakonec sami sobě uvěří) a převažuje jejich měkké a trochu zakřiknuté jádro.

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Střelci si nelžou, jsou k sobě upřímní a znají se – jak své silné, tak i své slabé stránky. Když něco umí, věří si, a když jim něco nejde, klidně to přiznají. Umí se zkrátka zdravě odhadnout a přijmout se se všemi chybami i přednostmi. Střelci se mají rádi a z toho plyne jejich největší síla. A je to taky důvod, proč ostatní vyhledávají jejich přítomnost. Tuhle lásku vyzařují a umí ji sebevědomě šířit.

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

U Kozorohů snad nejvíc ze všech znamení záleží na kontextu. Vynikají, pokud jde o praktické věci, je potřeba zvýšit hlas nebo prosadit svůj názor. Jsou si sami sebou jistí a umí velet. Jak ale přijde na city a vztahy, promění se v malá jehňátka, která jen pozorují svět a bojí se všeho kolem. Okamžitě z nich vyprchá i ta poslední kapka sebevědomí a z neznámého území by nejradši uprchli. Ve vztazích s nimi tedy raději jednejte jako v rukavičkách.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Kozorozi si věří, když jde o praktické věci. Jak dojde na lásku, znejistíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Je těžké určit, jestli jsou Vodnáři sebevědomí, nebo nikoli. Oni jsou totiž hlavně nad věcí. Je jim to jedno. Nestarají se. Nic k nim nepronikne natolik, aby se o nějaké sebevědomí vůbec starali. Oni se prostě o dramata nezajímají, jedou si svoje, a to je celé. Jestli je to skutečně tím, že mají sebevědomí až na půdu a nosánek kapku nahoru, nebo jejich přístupem „žij a nech žít“, to je otázka. Každopádně se nenechají rozhodit.

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Ryby patří mezi nejistá znamení, která se spíš krčí někde v koutku a plavou s proudem. Mají pocit, že přílišným projevováním vlastních názorů a trváním na svém by okolí otravovali. A to je představa, kterou prostě nesnesou. Ryby jsou nekonfliktní a přizpůsobivé a nechají se vést. Sebevědomí se u nich projevuje kreativitou. Pokud se jim povede vytvořit něco, na co jsou hrdí, umí sami sebe – respektive své dílo, dokonale propagovat.

Reklama

Načítám