Hlavní obsah

Je čas sundat růžové brýle: Co vás čeká po roce společného soužití

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Randění je jedna věc, společné soužití druhá. Jakmile se sestěhujete, začnete své životy opravdu sdílet. A během prvního roku o sobě vzájemně zjistíte mnoho věcí. Co vás čeká po roce společného bydlení?

Článek

Když spolu randíte, je všechno většinou zalité sluncem. Jeden na druhého si uděláte vždy čas, jste naladěni na chvíle, které spolu máte prožít, oba se těšíte.

Jakmile se ale sestěhujete, jste spolu takzvaně 24/7. A po roce už byste měli mít opravdu jasno v tom, jaký váš protějšek doopravdy je. Tahle zjištění vás nejspíš čekají…

1. Zlozvyky a návyky

Každý máme něco. Někdo mluví s televizí, jiný v noci skřípe zuby, další je bordelář a další ne a ne pochopit, že prázdné obaly od salámu patří do koše, nikoli zpět do lednice. Jednoduše řečeno, všichni máme nejrůznější zlozvyky a návyky. A po roce společného života už budete mít jasno, které má váš protějšek a zda je dokážete tolerovat. I to, jestli převažují pozitiva, nebo negativa. Během prvního roku nepoznáte jen slabiny svého protějšku, ale i jeho silné stránky, díky nimž je pro vás jeho srkání polévky nepodstatná malichernost.

2. Jak tráví volný čas

V době, kdy s někým randíte, nemůžete vědět, co dělá, když je bez vás, ve svém volném čase. Jestli si doma čte francouzskou poezii, hraje střílečky na počítači, jezdí na kole, nebo se opíjí s kamarády v hospodě.

I tohle během prvního roku zjistíte a vyhodnotíte, zda je to pro vás akceptovatelné. Vyzkoušíte si i další důležitou věc – jestli spolu dokážete být jen tak, bez romantických schůzek, kina, prostě aktivit, které jsou typické pro randění. Protože umět si užít jeden druhého bez jakýchkoli berliček, je něco, bez čeho se v dlouhodobém vztahu neobejdete.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Teprve až spolu začnete bydlet, zjistíte, jak tráví volný časFoto: George Rudy, Shutterstock.com

3. Jaké má vztahy s rodinou

Je dost možné, že vám své příbuzné představil, ale skutečnou představu o tom, jaké vztahy s nimi má, získáte až později. Může se stát, že ze syna, co má dobrý vztah s matkou, se vyklube mamánek, který bez jejího souhlasu nepřestěhuje ani křeslo v obýváku. Nebo že je jeho bratr opilec, který z něj neustále tahá peníze.

Partnerský vztah je samozřejmě převážně o vás dvou, ale přece jen, vaši blízcí ho mohou notně zkomplikovat. Je dobré být si případných rizik vědom, protože štěstí přeje připraveným.

4. Životní režim a tempo

Každý máme nějaké životní tempo. V určitý čas chodíme spát, v určitý čas vstáváme. Někdo je dochvilný, jiný nedokáže nikdy přijít včas. Jeden plní své povinnosti s předstihem, jiný podává nejlepší výkon, když je ve stresu a hoří mu všechny termíny.

Pokud spolu mají dva lidé spokojeně žít, je dobré, aby jejich životní tempo bylo alespoň trochu podobné. Nemusíte samozřejmě vstávat na minutu ve stejný čas, ale pokud je váš rytmus diametrálně odlišný, bude vždy jeden z vás v neustálém diskomfortu. A to může být zatraceně těžké.

Foto: TeodorLazarev, Shutterstock.com

Životní tempo by mělo být podobné, jinak je to jeden hot a druhý čehýFoto: TeodorLazarev, Shutterstock.com

5. Když je krize či nepohodlí

Život není vždy růžový, jsou chvíle, kdy se nedaří. Musíte čelit stresům, nervozitě nebo nemoci. Protože vás třeba skolila těžká chřipka, a navíc se váš pracovní život hroutí jako domeček z karet.

Zásadní je, jak se s takovými situacemi vyrovnává váš partner. Zda vás umí podržet a podpořit, zda dokáže zachovat klidnou mysl a problémy řešit, nebo je spíš hysterií zhoršuje a veškerá tíha problémů (vašich i jeho) je nakonec jen na vás. To je totiž zodpovědnost, kterou celoživotně vydrží jen málokdo.

Reklama

Načítám