Hlavní obsah

Jak dosáhnout toho, aby s vámi ostatní rádi trávili čas?

Foto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Foto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti druzí. Vždy jsou obklopeni partou přátel a lidé s nimi chtějí trávit čas. Asi mají nějaké fluidum, které já nemám, říkáte si. Přitom se to můžete naučit! Jakých osm ingrediencí vás učiní miláčkem každé společnosti?

Článek

Kolegové, sousedé, partneři, fandící maminky dětského sportovního týmu, skupina žen na józe, spolužáci… Průměrný člověk potká za život víc lidí, než si může pamatovat. Ale na některé prostě nikdy nezapomenete. Bývají to lidé, v jejichž společnosti jste se cítili nadmíru dobře. Chcete být také jedním z nezapomenutelných? Pak si osvojte těchto osm schopností, které z vás udělají vyhledávaného společníka. Co dělají lidé, které mají ostatní rádi?

1. Povzbuzují 

„Vykašli se na to, stejně to nedáš.“ Život není procházka růžovou zahradou, chystá různá překvapení, překážky i nemilé chvíle. Příjemní lidé ale vidí věci vždycky z té světlejší stránky. Povzbuzují ostatní, v nouzi umí uklidnit, pochopit i motivovat. Zkrátka a dobře věří v sebe i v druhé lidi a nabízejí jim podporu. Oproti těm, kdo jiné shazují a často říkají „ty to nedokážeš“, obrovský rozdíl!

2. Nesoudí

Ano, Katka není matkou roku, Karel se občas chová jako hulvát, ale jinak by neublížil ani mouše. Miláčci společnosti berou lidi takové, jací jsou. Snaží se pochopit emoce, situaci, povahu i životní podmínky jedinců. Jedna věc je totiž jistá, odsouzení nikdy není tím nejlepším způsobem, jak získat spojence. Vždyť staré přísloví praví „nesuď člověka, dokud se neprojdeš v jeho botách“. Amen.

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

S pohodovými lidmi se každý rád kamarádíFoto: Bobex-73, Shutterstock.com

3. Jsou vděční

Lidé, o které je zájem, bývají vděční a často děkují za to, co už mají. Všímají si maličkostí: mají radost z východu slunce, barevného peříčka, kterého našli na ulici, dobrého jídla i fajn společnosti. Místo toho, aby si neustále na něco stěžovali (a že to homo sapiens umí!), mluví o příjemných věcech. A dělají dobře. Špatných zpráv je kolem nás až moc.

4. Mají rádi lidi

Magnetismus miláčků vyčnívajících z davu plyne i z jejich zdvořilosti. Vždy poděkují, když pro ně něco uděláte, často vám něco věnují na oplátku (malý dárek, protislužbu a podobně). Nikoho neberou jako inventář a samozřejmost, spíš si váží každé chvíle, kterou mohou strávit s tím nebo s oním. Mají prostě rádi lidi.

5. Naslouchají

Skáče do řeči, vždy musí mít poslední slovo a předhání se v tom, kdo je hlasitější. Tohle oblíbenec společnosti nikdy nedělá! Protistranu, která má potíže, vždy vyslechne a teprve poté jí poskytne radu. Navíc jen v případě, že o ni dotyčný požádá. Věnuje vám plnou pozornost a to tak, že si při rozhovoru s vámi nevšímá mobilního telefonu, jak je dnes zvykem. Miláček lidí je tu jen pro vás a vy nemáte pocit, že jste na všechno sami. Kdo by tohle nepovažoval za příjemné?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Vědí, kdy mluvit a kdy mlčetFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

6. Jsou pozitivní

Herečka Květa Fialová (†88) s oblibou říkávala, že když se optimista zadívá na hřbitov, vidí samá plus. Myslela tím symbol kříže. A přesně v tomhle duchu se nesou radostné vztahy. Každý ví, že přítomnost pesimistů je vyčerpávající, zatímco optimisté nabíjejí energií a umí rozzářit každou místnost.

7. Umějí odpouštět

Každý dělá chyby a nikdo není dokonalý. Ti neoblíbenější jsou schopní posoudit pro a proti nějakého toho přešlapu a rozumně zvážit, jaké negativní okolnosti přiměly partnera nebo kamarádku udělat něco méně společensky nebo morálně přijatelného. Neznamená to, že by se přetvařovali nebo sebou nechali vláčet, jen jsou prostě shovívaví.

8. Je na ně spoleh

Spolehlivost je přesně jedna z charakteristik, podle které miláčky společnosti spolehlivě poznáte. Když už něco řeknou, tak si za tím stojí. Slíbí-li vám pomoct vymaloval byt, buďte si jistí, že dorazí (na čas!) se štětkou v ruce a kyblíkem s barvou.

Načítám