Hlavní obsah
3,0
(115)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Když se v kuchyni smaží koblihy, domovem se nese vůně, kterou si pak pamatujete celý život. V období masopustu smaženým dobrotám neodolám ani já: tahle copánková verze koblížků je z kynutého tvarohového těsta se skořicovým cukrem. A na dietu bude čas v předjaří.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 ks vejce
  • 120 g měkkého tvarohu
  • 20 g másla
Na smažení a obalování
  • 300 ml oleje
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 3 lžičky skořice
Článek

Postup

01.

Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžíci cukru, rozdrobte k němu droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Máslo nechte povolit na lince, tvaroh také vyndejte předem z ledničky, aby nebyl při zadělávání moc studený.

02.

Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a najemno nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte metličkou. K mouce přidejte vzešlý kvásek, vejce, máslo a tvaroh a vypracujte těsto. Hněťte ho tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a bude hladké, pružné a poddajné. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, posypejte ji trochou mouky a nechte v teple kynout asi 50 minut. Jak zadělat kynuté těsto, aby se vždy povedlo?

Tip: Když je tvaroh příliš vlhký a těsto se nepřestává lepit, přidejte ještě trochu mouky, s jejím množstvím to ale nepřehánějte.

03.

Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce poprášený moukou a krátce ho prohněťte. Odkrajujte z něj kousky velké asi jako pingpongový míček a uválejte z nich dlouhé tenké hady. Konce spojte jednoduchým uzlíkem a smyčku stočte do jakéhosi copánku či spirálky.

Tip: Copánky v horkém tuku výrazně nabydou a mají tendenci se rozplétat, dělejte je spíš menší s větším počtem závitů.

04.

V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Copánky postupně vkládejte do rozpáleného oleje a zvolna osmažte z obou stran dozlatova. Copánky musejí v oleji plavat a zlátnout pomalu, aby se dobře propekly. Do olejové lázně je vkládejte postupně, aby měly dost místa. Zkontrolujte, zda je první usmažený kousek propečený i zevnitř, a případně stáhněte teplotu.

05.

Osmažené kousky nechte krátce okapat na papírovém ubrousku a ještě horké obalujte v cukru smíchaném se skořicí. Nejlepší jsou ještě teplé, díky tvarohu v těstě ale vydrží vláčné i do druhého dne.

Baví vás vytvářet skvělé moučníky a dezerty a nevadí vám trocha práce navíc? Můžete se pustit do o něco složitějších smažených zapletených koulí z těsta s kysanou smetanou anebo smažené španělské churros z odpalovaného těsta se skořicovým cukrem.

Reklama

Načítám