Hlavní obsah

Zapečené těstoviny s masovými kuličkami

Hodnocení:
(103)
Foto: Martina Lancingerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Frčí u vás doma těstoviny? Tak pak vám za tuhle dobrotu utrhnou ruce! Jemné masové kuličky se skvěle ochucenou rajčatovou omáčkou budou jistě patřit k vašim oblíbeným receptům už po prvním soustu.

Ingredience pro:
4 porce
Masové kuličky
  • 400 g míchaného mletého masa
  • 30 g bílého pečiva
  • 70 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Omáčka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 800 g krájených rajčat z plechovky
  • 2 dl zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 150 g čerstvých žampionů
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Dále budete potřebovat
  • 400 g těstovin (fusilli)
  • 200 g zakysané smetany
  • 70 g goudy
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív se pusťte do výroby masových kuliček. Do misky nakrájejte pečivo nadrobno a zalijte vlahým mlékem. Nechte chvíli nasáknout a pak přidejte maso, žloutek, prolisovaný česnek, větší špetku soli a pepř. Důkladně promíchejte.

Krok 2: Z masové směsi vyvalujte mezi dlaněmi kuličky s průměrem asi jako padesátikoruna.

Krok 3: Na omáčku nalijte do širšího hrnce olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte dozlatova. Zalijte drcenými rajčaty a zeleninovým vývarem. Přidejte tymián, bobkový list a římský kmín. Osolte a opepřete a přiveďte k varu. Do omáčky opatrně vkládejte kuličky. Nemíchejte, případně jen lehce odhrňte vařečkou, aby se vám tam všechny vešly. Takto nechte vařit pět minut.

Krok 4: Mezitím nakrájejte žampiony na slabé plátky a po pěti minutách varu je přidejte do omáčky ke kuličkám a opatrně promíchejte. Nechte zvolna probublávat 20 minut. Nakonec přidejte petrželku a promíchejte.

Krok 5: Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě, sceďte a nechte okapat. Promíchejte s omáčkou a poté přeložte do zapékací mísy. Povrch pokapejte zakysanou smetanou a posypejte nastrouhaným sýrem. Zapékejte v troubě při 200 °C dozlatova – bude to trvat asi 20 minut.

Dobrých receptů na těstoviny není nikdy dost. Zařaďte do svého repertoáru i nejlepší špagety carbonara anebo osvědčený recept na lasagne s boloňským ragú. A pokud hledáte nějakou rychlovku, potěší vás špagety s tuňákem a rajčaty.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek