Hlavní obsah
3,2
(107)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Aktualizováno

Frčí u vás doma těstoviny? Tak pak vám za tuhle dobrotu utrhnou ruce! Jemné masové kuličky se skvěle ochucenou rajčatovou omáčkou budou jistě patřit k vašim oblíbeným receptům už po prvním soustu.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Masové kuličky
  • 400 g míchaného mletého masa
  • 30 g pečiva
  • 70 ml mléka
  • 1 ks žloutků
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Omáčka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 800 g sterilovaných rajčat
  • 2 dl zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 150 g žampionů
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Dále budete potřebovat
  • 400 g těstovin
  • 200 g zakysané smetany
  • 70 g goudy
Článek

Postup

01.

Nejdřív se pusťte do výroby masových kuliček. Do misky nakrájejte pečivo nadrobno a zalijte vlahým mlékem. Nechte chvíli nasáknout a pak přidejte maso, žloutek, prolisovaný česnek, větší špetku soli a pepř. Důkladně promíchejte.

02.

Z masové směsi vyvalujte mezi dlaněmi kuličky s průměrem asi jako padesátikoruna.

03.

Na omáčku nalijte do širšího hrnce olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte dozlatova. Zalijte drcenými rajčaty a zeleninovým vývarem. Přidejte tymián, bobkový list a římský kmín. Osolte a opepřete a přiveďte k varu. Do omáčky opatrně vkládejte kuličky. Nemíchejte, případně jen lehce odhrňte vařečkou, aby se vám tam všechny vešly. Takto nechte vařit pět minut.

04.

Mezitím nakrájejte žampiony na slabé plátky a po pěti minutách varu je přidejte do omáčky ke kuličkám a opatrně promíchejte. Nechte zvolna probublávat 20 minut. Nakonec přidejte petrželku a promíchejte.

05.

Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě, sceďte a nechte okapat. Promíchejte s omáčkou a poté přeložte do zapékací mísy. Povrch pokapejte zakysanou smetanou a posypejte nastrouhaným sýrem. Zapékejte v troubě při 200 °C dozlatova – bude to trvat asi 20 minut.

Dobrých receptů na těstoviny není nikdy dost. Zařaďte do svého repertoáru i nejlepší špagety carbonara anebo osvědčený recept na lasagne s boloňským ragú. A pokud hledáte nějakou rychlovku, potěší vás špagety s tuňákem a rajčaty.

Reklama

Načítám