Hlavní obsah
3,1
(108)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Řízky mají v české kuchyni výsostné místo. Kdo by taky nemiloval křupavou strouhanku na jejich povrchu. A vězte, že klasika nemusí být rozhodně nuda. Přidejte skvělou rajčatovou omáčku a nové brambory a máte vyhráno.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na řízky
  • 2 ks vepřové kotlety
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 2 lžíce listové petržele
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na omáčku
  • 1/2 ks cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 250 g sterilovaných rajčat
  • 2 snítky čerstvé bazalky
Článek

Postup

01.

Maso si předem vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu – studené maso by příliš prudce ochladilo olej a strouhanka by nasála tuk do sebe.

02.

Maso naklepejte paličkou z obou stran a rovněž z obou stran ho osolte a opepřete. Do hlubokých talířů si připravte hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Plátky masa v nich postupně obalte. Do strouhanky můžete přidat i jemně nasekanou plocholistou petržel.

03.

V hluboké pánvi (nebo fritéze) rozehřejte dostatečné množství oleje na střední teplotu. Připravené řízky vkládejte až do rozpáleného tuku a osmažte je dozlatova.

04.

Mezitím si připravte dip, je skutečně velmi jednoduchý. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji na olivovém oleji zesklovatět. Podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol, trvá to asi 2 minuty. Rajčata pokrájejte na malé kousky. 

05.

Když téměř všechna přebytečná tekutina zmizí a cibule je hezky obalená sirupovitým zkaramelizovaným vínem, podlijte ji pokrájenými rajčaty a nechte ještě asi 2–3 minuty projít varem. Nakonec vmíchejte jemně nasekanou bazalku.

06.

Řízky podávejte s teplým nebo studeným rajčatovým dipem a novými bramborami omaštěnými trochou másla.

Reklama

Související témata:

Načítám