Hlavní obsah

Smažené vepřové kotlety s rajčatovým dipem

Hodnocení:
(105)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Řízky mají v české kuchyni výsostné místo. Kdo by taky nemiloval křupavou strouhanku na jejich povrchu. A vězte, že klasika nemusí být rozhodně nuda. Přidejte skvělou rajčatovou omáčku a nové brambory a máte vyhráno.

Ingredience pro:
2 porce
Na řízky
  • 2 vepřové kotlety bez kosti
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 2 lžíce plocholisté petržele
  • olej na smažení
Na omáčku
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 250 g sterilovaných rajčat
  • 2 snítky čerstvé bazalky
Článek

Postup

Krok 1: Maso si předem vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu studené maso by příliš prudce ochladilo olej a strouhanka by nasála tuk do sebe.

Krok 2: Maso naklepejte paličkou z obou stran a rovněž z obou stran ho osolte a opepřete. Do hlubokých talířů si připravte hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Plátky masa v nich postupně obalte. Do strouhanky můžete přidat i jemně nasekanou plocholistou petržel.

Krok 3: V hluboké pánvi (nebo fritéze) rozehřejte dostatečné množství oleje na střední teplotu. Připravené řízky vkládejte až do rozpáleného tuku a osmažte je dozlatova.

Krok 4: Mezitím si připravte dip, je skutečně velmi jednoduchý. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji na olivovém oleji zesklovatět. Podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol, trvá to asi 2 minuty. Rajčata pokrájejte na malé kousky. 

Krok 5: Když téměř všechna přebytečná tekutina zmizí a cibule je hezky obalená sirupovitým zkaramelizovaným vínem, podlijte ji pokrájenými rajčaty a nechte ještě asi 23 minuty projít varem. Nakonec vmíchejte jemně nasekanou bazalku.

Krok 6: Řízky podávejte s teplým nebo studeným rajčatovým dipem a novými bramborami omaštěnými trochou másla.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek