Hlavní obsah

Sójový segedín bez masa

Hodnocení:
(10)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Určitě znáte poučku, že na dobrý guláš potřebujete minimálně takové množství cibule, jako je masa. U toho sice ukápne nejedna slza, ale výsledek stojí za to – i bez zahušťování máte perfektně hustou a silnou šťávu. U guláše ze sójových kostek je postup trochu jiný, ale výsledek je stejně vynikající a krémový.

Ingredience pro:
4 porce
Na sójové kostky
  • 100 g sójového masa
  • zeleninový vývar
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 3 stroužky česneku
  • chilli
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř
Na omáčku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 500 g kysaného zelí
  • 180 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Sójové kostky 10 minut povařte v zeleninovém vývaru s bobkovým listem, vymačkejte z nich co nejvíce tekutiny a do druhého dne (nebo alespoň na dvě hodiny) naložte do marinády ze soli, pepře, sladké papriky, lahůdkového droždí, nasekaného česneku, oleje a případně špetky chilli.

Krok 2: Na omáčku najemno pokrájejte cibuli a pomalu ji restujte doměkka na oleji, přidejte marinované sójové kostky a ještě pár minut opékejte. Zasypejte moukou, pokud ji používáte (můžete ji i vynechat), a minutu restujte. Přidejte sladkou a podle chuti i pálivou papriku, promíchejte a ihned podlijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Osolte, deset minut povařte, přidejte scezené zelí a ještě pět minut prohřívejte. Dochuťte nálevem ze zelí, solí a čerstvě mletým pepřem. Zjemněte smetanou.

Tip: Podávejte s vločkovým knedlíkem nebo se semínkovým chlebem.

Tip: Pro lepší barvu přidejte na závěr lžíci rajčatového protlaku. Místo sójového masa můžete použít i seitan, který není třeba nakládat.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek