Hlavní obsah

Správná hygiena na WC. Jde to i bez toaleťáku

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Už malé dítě se učí, jak se na toaletě správně utřít. Přesto plno dospělých trpí problémy, za které mohou právě nevhodné rituály spojené se záchodovou hygienou.

Článek

Očistit se po stolici je pro vás pravděpodobně už zautomatizovaný pohyb, kterému nevěnujete větší pozornost. Možná vás proto překvapí, že můžete dělat celou řadu chyb, které znamenají nejen nedostatečnou očistu, ale i riziko zdravotních potíží.

Směr, kterým se utírat

Co byste nikdy neměli porušovat při hygieně konečníku, je směr, kterým se po stolici utíráte. „Pohyb by vždy měl jít odpředu dozadu, velice důležité je to především pro ženy. Jinak totiž hrozí zavlečení střevních bakterií do citlivých intimních míst a rozvoj zánětu močového měchýře, protože močová trubice je u žen umístěna velmi blízko análního otvoru. Důkladná hygiena je alfa a omega v prevenci proti jakýmkoli zánětům a bakteriálním onemocněním,” vysvětluje doktorka farmacie Ivana Lánová z lékáren Benu.

Foto: Zyn Chakrapong, Shutterstock.com

Papír má být jemný, stejně jako tlak na utíraná místaFoto: Zyn Chakrapong, Shutterstock.com

Zánět konečníku

Zánět ovšem může vzniknout i v oblasti samotného konečníku. Je velmi členitý a v jeho záhybech mohou zůstávat při nedbalé hygieně nečistoty a střevní bakterie. Vyvolávají zarudnutí, podráždění a zduření sliznic provázené nepříjemným svěděním. To vás může nutit si postižené místo škrábat, čímž bakterie roznášíte po těle dál a můžete si způsobit kožní vyrážky a ekzémy. Hygienu konečníku komplikují i různé praskliny a hemoroidy, které otravné svědění ještě zesilují.

Jemně a citlivě

Reklamy výrobců toaletních pomůcek se předhánějí v tom, čí papír je nejjemnější a současně nejpevnější. Na jemnosti totiž opravdu záleží. Anální oblast je velmi citlivá a jakýkoli škrábanec, odřenina nebo trhlinka se může stát líhní zánětu a vleklých potíží.

Jemné by ovšem měly být i dotyky a tlak vašich prstů při utírání. Pokud se ani po opakovaném otření necítíte dostatečně čistí, zamiřte do sprchy. Voda a mýdlo vám zajistí nejspolehlivější očistu, a přitom jemnou a šetrnou. Zejména pro pacienty s análními trhlinami a hemoroidy je to způsob, jak se zbavit zbytků stolice a současně přecitlivělou oblast co nejméně dráždit.

Pozor na mezihýžďové oblasti

Některá místa vašeho těla si zaslouží důslednější hygienu, především proto, že se zde více potíte, nebo že místo špatně větrá a usazují se tu nečistoty i drobné žmolky z oblečení, které vás mohou mechanicky dráždit. To platí i pro oblast hýždí. „S ohledem na citlivou tkáň řitního otvoru jsou hygienická opatření kolem konečníkové krajiny důležitá i v prevenci hemoroidální nemoci,” vysvětlujte doktorka Soňa Hořínková, proktoložka z nemocnice TGM v Hodoníně. „Hygienická opatření jsou důležitá nejen po stolici, ale také například po sportování nebo při nadměrném pocení v mezihýžďové oblasti,“ dodává odbornice.

Foto: Protasov AN, Shutterstock.com

Bidet je dobrá investice do vašeho zdravíFoto: Protasov AN, Shutterstock.com

WC papír bez parfemace

Oblíbili jste si toaletní papír s vůní heřmánku nebo vlhčené ubrousky se svěžím aroma bavlníku? Libé jsou možná vašemu nosu, intimním partiím ale může zbytečná parfemace uškodit. Hrozí alergické reakce, zarudnutí, zduření, ale i narušení pH. Totéž platí i ve sprše, od intimních partií držte dál dráždivá mýdla a parfémované sprchové gely, zejména při vleklých nebo vracejících se potížích vsaďte na speciální přípravky pro intimní hygienu.

Vlhčené ubrousky ano, či ne? 

Právě kvůli obsahu aromatických složek nejsou pro každodenní intimní hygienu vhodné ani vlhčené ubrousky. Určitě budou dobrým pomocníkem například na výletě do přírody nebo letním festivalu, klasický papír nebo sprchu ale nenahradí. Myslete také na ekologický dopad, ne všechny ubrousky jsou biologicky rozložitelné.

Reklama