Hlavní obsah

Vychytávka pro lepší trávení, snazší hubnutí i lepší vztahy v rodině? Správně zařízený jídelní kout

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Jídelny jako samostatné místnosti se z moderních domácností už téměř vytratily a většina lidí své jídlo rychle zhltne u kuchyňské linky, u stolu v obýváku nebo cestou do práce. Místo určené pouze na jídlo má ale i v dnešní uspěchané době svůj význam.

Článek

Kolikrát si ke snídani, obědu nebo večeři jen tak sednete a porci si v klidu vychutnáte, aniž byste přitom koukali na televizi, vyřizovali pracovní záležitosti nebo prohlíželi sociální sítě? Troufáme si odhadnout, že to není příliš často. Jenže, ač vám to tak nemusí připadat, si tím můžete zadělávat na problémy. Jaké má klidné jezení výhody a jak si doma zařídit alespoň jídelní kout?

Méně únavy a lepší trávení

Určitě jste už někdy slyšeli doporučení, že se má jíst pomalu a každé sousto pořádně rozžvýkat. A má to své důvody. Pokud jídlo jen rychle zhltnete, čeká vaše tělo pořádně těžká práce. Žaludek bude muset přijatou potravu zpracovávat usilovněji a déle, čímž spotřebuje více energie a vám hrozí, že budete unavenější.

Navíc pokud jíte ve spěchu, mozek sotva stihne zaznamenat, že jíte. Pocit sytosti se dostavuje s určitým zpožděním, takže nejspíš sníte větší porci jídla, než by bylo potřeba.

To vše je dobrý důvod si k jídlu sednout a v klidu si ho vychutnat. A jestli si k jídlu sednete i s jiným členem rodiny nebo přáteli, posílíte vzájemné vztahy.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Když si jídlo v klidu vychutnáte, prospějete svému trávení i energiiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

U stolu myslete na rozměry

Pokud nemáte prostor na samostatnou jídelnu, zkuste si zařídit alespoň jídelní kout, jehož základem je kvalitní stůl a židle. Jednotlivec potřebuje k pohodlnému stolování místo o rozměru alespoň 60 x 40 cm, pro čtyřčlennou rodinu by měl stačit stůl velký 120 x 80 cm, vysoký by měl být mezi 72 až 78 cm.

Zaujal vás spíše kulatý stůl? Pokud jíte nebo stolujete maximálně s jedním dalším člověkem, kupte si ten o průměru 75 cm. Čtyřčlenná domácnost bude potřebovat stůl s průměrem alespoň 105 cm, za každého dalšího strávníka k tomuto číslu přičtěte 20 cm.

Platí také, že je vždy lepší si pořídit větší stůl, než potřebujete, dobrou volbou jsou stoly rozkládací. Pro rodiny s dětmi je pak vhodné zvolit stůl se zaoblenými rohy a hranami či ten kulatý.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Velikost jídelního stolu je dobré vybírat podle počtu strávníkůFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Židle musí být stabilní

Židle by měly mít hlavně správnou výšku. To si snadno ověříte tím, že se na ni posadíte – chodidla byste měla mít celá na zemi a kolena v pravém úhlu. Pro většinu lidí jsou vhodné židle o výšce 45 cm, přičemž výška mezi sedákem a okrajem stolu by měla být zhruba 30 cm.

Zásadní je, aby byla židle stabilní, ale zároveň dostatečně lehká a vy s ní mohli snadno manipulovat.

Vyberte si vhodný materiál

Důležitý je i kvalitní materiál. Oblibě se stále těší dřevo, nejvíce používaný bývá dub, smrk a javor, na popularitě získávají i exotické dřeviny, jako je teak.

O něco levnější je lamino s ABS hranami. Skleněné stoly bývají elegantní a krásné, jsou na nich ale vidět všechny nečistoty a nehodí se do domácností s dětmi.

Zařizujete si moderní minimalistický interiér a zaujal vás plast? Tomu levnému se vyhněte a sáhněte raději po tom tvrzeném.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Stoly i židle by měly být stabilní a z kvalitního materiálu, vhodná je kombinace tvrdých dřevin a kovuFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Mobil nechte stranou

Co ale dělat, když se vám do bytu nevejde ani jídelní kout? Vyzkoušet můžete stoly a židle závěsné a skládací. Můžete si také vystačit i se stolem v obýváku (nebo jakýmkoliv jiným místem, kde běžně jíte), ale zkuste přizpůsobit svůj přístup. Odložte mobilní telefon, pracovní povinnosti a jiné úkoly za hlavu, vypněte televizi a na pozadí si zapněte raději oblíbenou hudbu.

A domluvte se na tom, že se alespoň párkrát do týdne najíte společně. Jen málokterým rodinám se podaří sejít se u všech jídel každý den, několik snídaní či večeří týdně by však mělo být možné naplánovat.

Reklama

Související témata:

Načítám