Hlavní obsah

Hormonové šílenství. Co se stane s ženským tělem, pokud bude mít nedostatek testosteronu?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vás napadne, když se řekne testosteron? Hned vidíte muže, agresi či násilí? Ale to je špatně. Tenhle hormon hraje klíčovou roli ve zdraví i nemoci a potřebují ho nejen pánové. Jak působí na vaše citové rozpoložení a kdy tělo signalizuje, že je ho až příliš málo? Buďte ve střehu!

Článek

O testosteronu se mluví jako o hlavním hormonu mužů, přičemž právě u nich se podílí na vývoji penisu a varlat, produkci spermií, velikosti a síle svalů. Ovlivňuje ale i tvorbu červených krvinek, růst kostí či vzhled ochlupení. U žen je produkován ve vaječnících a nadledvinách. Je to jeden z několika androgenů (mužských pohlavních hormonů), které v sobě coby prapůvodní obyvatelky Venuše nosíte. A to z dobrého důvodu.

Proč i ženám kolísá nálada?

Možná vás to šokuje, ale testosteron je v těle syntetizován z cholesterolu. Nenechte se však mýlit. Vysoká hladina cholesterolu určitě nezajišťuje vysokou hladinu testosteronu. Ta je totiž příliš pečlivě kontrolována hypofýzou v mozku.

Vědci poukazují i na to, že se androgeny podepisují na psychickém stavu, regulují náladu, sexuální touhu a kognitivní funkce. Rovnováha mezi testosteronem a estrogenem je důležitá pro normální fungování vaječníků. O důležitosti testosteronu tedy není pochyb. Jenže jak odhadnout jeho správnou „hladinku“?

Hodnoty zjistí lékař pomocí krevních testů, ale i ze vzorků slin. Nicméně jejich vyhodnocení je tak trochu zavádějící, neboť hladina testosteronu se v průběhu dne liší. Platí však, že pokud ho obecně máte méně, projevy bývají obvykle pozvolné a nenápadné. Ne však nerozeznatelné.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jestli se cítíte dlouhodobě unaveni a máte problémy se soustředěním, nechte si změřit hladinu hormonůFoto: fizkes, Shutterstock.com

Varovné signály nedostatku testosteronu

Jste podráždění a věta typu „Vůbec na mě nemluv!“ patří k vašim oblíbeným? Harvard Medical School v Bostonu odhalila, že při nedostatku testosteronu se obě pohlaví nejčastěji potýkají s podrážděností, špatnou koncentrací, depresí a nízkým libidem.

U mužů se přidává vypadávání vlasů a řídnutí vousů, ztráta svalové hmoty, neplodnosti, kosti se stávají křehčí. Ženy pociťují chronické vyčerpání až slabost a hrozí onemocnění nadledvin. Pomůže testosteronová terapie?

Poslechněte si o důležitosti testosteronu v těle rozhovor se sexuologem Ondřejem Trojanem: 

Jaká je možnost léčby

V současné době je léčba testosteronem schválena především u opožděné mužské puberty a rakoviny prsu u žen. Smysl tedy určitě má. Jedinci, kterým lékaři doporučili testosteronovou terapii, zaznamenali ztrátu tuku, zvýšení svalové hmoty a lepší náladu. Testosteron je tedy mnohem víc, než jen „hormon sexu“ a dobrou zprávou je, že se dá navýšit přírodními způsoby.

Co pro sebe můžete udělat

Vědci potvrzují, že zabírá odporový trénink, jako je zvedání závaží a vzpírání, ale také pohyb s vysokou intenzitou (HIIT). Pokud i vy po konzultaci se svým lékařem dospějete k závěru, že testosteronu potřebujete o něco víc, kromě cvičení se soustřeďte i na jídelníček. Konzumace dostatečného množství bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků pomůže udržovat zdravé hladiny a odbourávat tuky. Kde je najdete?

  • Bílkoviny - maso, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy či sója
  • Komplexní sacharidy - tmavé těstoviny, tmavý chléb, hnědá rýže, ovesné vločky, čočka, fazole, hrách, pohanka, datle nebo kešu ořechy
  • Zdravé tuky - avokádo, kokosový olej, omega-3 mastné kyseliny z ryb, ořechy, semena

Minimalizujte také úroveň stresu. Zvýšená hladina kortizolu snižuje hladinu testosteronu. Jak jeden stoupá, druhý klesá. Víte, že se často nervujete? Nedivte se, že nemáte chuť na sex.

Reklama

Načítám