Hlavní obsah

Strach z rande naslepo: Čeho se při něm spousta žen bojí?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chodit na rande naslepo je vlastně adrenalinový sport. Dopředu nevíte, jak to dopadne, a může z toho být zážitek na celý život. Jak v pozitivním slova smyslu, tak negativním. A člověku předtím hlavou běhají všemožné nejhorší scénáře, které by se mohly stát.

Článek

Jestli si někdo myslí, že najít partnera přes on-line seznamku je nějaká pohoda, pak se šeredně plete. Určité algoritmy sice pomohou vybrat toho nejdokonalejšího přesně pro vás, jenže zdaleka nemáte vyhráno. Po pár týdnech (anebo dnech) příjemného psaní vás čeká křest ohněm – rande naslepo.

Sice může přijít pan Dokonalý, u kterého okamžitě tušíte, že by to mohla být láska na celý život, ale stejně rychle také poznáte, že vás čeká jeden z nejdelších večerů vašeho života. A třebaže by se člověk měl upnout na první variantu a soustředit všechny myšlenky na ni, častěji nemůže z hlavy dostat všechny tragické scénáře, které mohou nastat. Přitom kdyby vám je vyprávěla kamarádka, pravděpodobně byste se zasmály a poradily jí, ať se uklidní, že na rande naslepo není nic hrozného a pravděpodobnost, že se některá z jejích nočních můr vyplní, je mizivá. No jo, ale co když...?

Není to úchyl?

Když člověk čte zprávy, často připomínají černou kroniku. Bývá to samá vražda, přepadení, znásilnění, únos. A je to tady: co když ten muž, s nímž si celou dobu píšete, je vlastně úchyl, který si takto vybírá oběti? Ač to zní sebebláznivěji, někoho to napadnout opravdu může. Nicméně pravděpodobnost, že byste šla na rande s Jackem Rozparovačem, je mizivá. Ale pro klid duše přijdou vhod různá bezpečnostní opatření. Domluvte si s kamarádkou, že se jí v určitou hodinu ozvete. Řekněte jí, kam přesně jdete, a klidně jí dejte fotku muže, s kterým se máte sejít, nebo jeho profil na seznamce.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

První rande může být prima, ale také se z něj může stát rychle noční můraFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Co když přijde v prestižích?

S ohledem na to, kde máte první rande, se vám na mysl může vkrást strach, jak bude oblečen. A zda do lepší vinárny nepřijde třeba v sešlapaných prestižích (za vinárnu si doplňte jakékoliv jiné místo, stejně jako jiný kus oblečení za prestiže). Ano, může se sice zdát povrchní soudit člověka dle toho, co nosí, ale přísloví „Šaty dělají člověka“ má své opodstatnění. Ostatně vzpomeňte si na Pažouta ve filmu Román pro ženy, který přišel do divadla v lyžařském svetru. To, že se muž umí obléci adekvátně dané situaci, totiž může svědčit o jeho společenském vychování. (Tihle muži opravdu vědí, co se nosí.)

Neuteče bez placení?

I když žijeme v době emancipace a ženám nevadí zaplatit za sebe útratu, jedna z myšlenek, které člověku před prvním rande proběhnou hlavou, je také ta, zda si partner neobjedná to nejdražší jídlo a pití a neuteče pak bez placení. Zdá se to neuvěřitelné, ale i takové věci se výjimečně dějí. A vám by pak zůstaly oči pro pláč a prázdná peněženka. S největší pravděpodobností se to nestane, nicméně není na škodu plánovat rande na týden po výplatě. Přece jen mýt nádobí v restauraci, abyste měly na útratu, nechcete.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pokud si nemáte o čem povídat, raději takové rande rychle ukončeteFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Co když si nebudeme mít co říct?

Komunikace přes zprávy je docela jednoduchá – na rozdíl od té tváří v tvář. Člověk má dost času si odpověď promyslet, zkontrolovat, zda nepíše blbosti, a celkově tak vzbudit dojem mnohem zábavnějšího člověka, než jakým ve skutečnosti je. Co když přijde na rande místo vtipného společníka nudný patron, který bude celou dobu v ruce žmoulat ubrousek, věnovat se telefonu a vám odpovídat jen úsečně? Může být nervózní, to je pochopitelné. Tak ho zkuste rozmluvit. Klidně si připravte pár témat, na která můžete hovořit. A ono se po chvíli samo ukáže, čím to, že s ním komunikace takhle vázne.

Přijde skutečně ten, kým je na seznamce?

V době technických vymožeností je snadné ze sebe na internetu udělat někoho jiného. Kromě toho, že namísto Brada Pitta přijde Danny DeVito, se může stát, že informace, které o sobě partner uvedl, jsou lživé. Opravdu ten světlejší proužek na prsteníčku po snubáku značí čerstvý rozvod, anebo jen rozmařilost ženatého muže toužícího po povyražení? (Pozor na tyto signály, že je vám nevěrný.)  Bohužel zatímco to, že klame tělem, poznáte hned, odhalit jeho pravou tvář může být těžší.

Reklama

Načítám