Hlavní obsah

Studený vzduch i sprcha a olejíčky aneb Péče o vlasy v zimě

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas mají vlasy horší období. Zpravidla v zimě. Jak je udržet v kondici a mít je krásně lesklé? Co můžete udělat proti jejich poletování a elektrizování, když si sundáte klobouk nebo čepici? Tady jsou naše tipy.

Článek

Máte vlasy od přírody nebo od barvení sušší, poškozené, kudrnaté nebo jemné? Věnujte následujícím tipům zvýšenou pozornost. Právě tyto typy vlasů jsou náchylnější k poškození, které jim hrozí kvůli mrazivému počasí, nošení bund a čepicí, a zcela určitě jim nesvědčí teplotní přechody. Jak vlasy uchránit, aby byly pořád v kondici, lesklé a neelektrizovaly?

Doplňte proteiny

Ne, nezabloudili jste do článku o zdravém životním stylu a budování svalů. Jednoduše i vlasy potřebují někdy doplnit bílkoviny. Je to proto, že vlas je tvořen z velké části bílkovinou zvanou keratin. Tu potřebují doplnit hlavně vlasy barvené, melírované a poškozené. Pořiďte si proto šampon, který přímo přetéká proteiny, ten slibuje pořádnou hydrataci. Ta se totiž v mrazech a přetopených místnostech se suchým vzduchem bude hodit.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Cibulovo-fazolový šampon Havlíkova apotéka, 488 Kč (200 ml). Cibulovo-fazolový kondicionér, Havlíkova apotéka, 479 Kč (150 ml)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Posilující šampon s kašmírovými proteiny Ziaja, 90 Kč (300 ml). Dvoufázový bezoplachový kondicionér s kašmírovými proteiny, Ziaja, 119 Kč (125 ml)Foto: Archiv firmy

Studená voda

Na pleti cítíte hned, pokud je vysušená vlivem mrazu a studeného větru. Vlasy to jen tak neřeknou, ale prvním indikátorem je, že začnou elektrizovat. Tak poznáte, že jim chybí hlavně hydratace. Vysušovat je může v zimě i nadměrné mytí a horká voda.

„Osvědčeným trikem je oplachování chladnější vodou. Horká voda totiž z vlasů kromě nečistot odvádí také jejich přirozenou vlhkost, což ve finále může vést k lámání a nadměrnému vysoušení,” vysvětluje kosmetická expertka a poradkyně Zuzana Gavendová ze společnosti Amway.

Oleje, vitaminy a konečky

Bezpodmínečně zařaďte do péče olejová séra. Vyživí konečky a uhladí poletující, zelektrizované vlasy. Naneste kapku nebo dvě do dlaní a vetřete do vlhkých vlasů, spíše na konečky. Můžete přípravek použít i do suchých vlasů během dne, díky tomu je pěkně uhladíte a budou lesklejší.

Také se snažte doplňovat vitaminy, ocení to jak vaše imunita, tak i vlasy. „Je vhodné si v zimě nechat zkontrolovat lékařem hladinu vitaminů, většinou chybí B a D a u žen často i železo, což u kvality vlasů také hraje roli,“ říká kadeřník Daniel Pašek ze salonu The Trim a ambasador značky Dyson. „V neposlední řadě myslete na pravidelné stříhání konečků, protože když se teď v zimě nosí různé kabáty, konečky se o drsnější textily a oděvy jakoby ohoblují,“ shrnuje kadeřník.

Foto: Archiv firem

Zleva: Olejové sérum Satinique, Amway, 550 Kč; Arganový olej Renovality, 357 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sérum pro poškozené vlasy v ampulích Purify, Kaaral, 1028 Kč (12 x 10 ml), prodává Vivane; Bio elixír pro posílení a regeneraci vlasů Inlight, 499 Kč (30 ml), prodává BiorganicaFoto: Archiv firem

Foukejte, ale opatrně

Neškoďte vlasům kvůli tomu, že chodíte spát s mokrou hlavou: „Vždycky je třeba před spaním umyté vlasy vysušit, ideálně do nich dát nějakou výživu. Klidně masku na noc, která se ráno opláchne, anebo už zmiňované olejíčky,“ doporučuje kadeřník Daniel Pašek.

Vysoušení vlasů po umytí je jednoduše nutnost. Budou vypadat mnohem lépe, a také to prospívá vlasové pokožce, která se nebude tolik mastit, a předejdete i vzniku lupů. Nepřehánějte to s vysokou teplotou, střídejte horký a studený vzduch a nebo si vezměte k ruce difuzér a foukejte na nižší teplotu. Navíc studený vzduch na závěr uzavře kutikulu vlasu, a tím pádem je uhlazený a také lesklejší – o to víc, když vlasy vyfoukáte přes kulatý kartáč.

Foto: Archiv firem

Zleva: Fén na vlasy Rowenta Powerline Premium Care CV5940F0, 849 Kč, prodává Home and Cook; Vysoušeč vlasů Supersonic, Dyson, 11 390 KčFoto: Archiv firem

Související témata:

Načítám