Hlavní obsah
2,8
(317)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi meruňkový kompot? Pak si zamilujete i tenhle recept. K meruňkám a máslu přidejte vanilku a trochu bylinek, doplnit je můžete třeba i mandlemi. Je to jednoduché, rychlé a velmi prudce jedlé!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 10 ks meruněk
  • 75 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
  • 70 g másla
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Krása se skrývá v jednoduchosti a tenhle recept oblíbené přísloví splňuje na 100 %. Troubu zapněte na 200 °C a pusťte se do toho.

02.

Meruňky přepulte, v případě hodně velkých plodů je můžete rozčtvrtit, a pecky odložte bokem. Ovoce vyskládejte řeznou stranou dolů do pekáčku. Vymazávat ho není potřeba, o to se postará máslo.

03.

Vyrovnané meruňky zasypejte cukrem smíchaným s vanilkou, poklaďte plátky másla a mezi meruňky umístěte pár pecek – dodají dezertu plnější chuť. (Ze stejného důvodu se jedna či dvě pecky přidávají i do skleničky kompotu.)

04.

Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, než meruňky téměř změknou, ale hlavně pustí šťávu, která se smíchá s máslem a cukrem. 

05.

Vyndejte, zasypte trochou tymiánu (a případně i kouskem rozmarýnu), zakápněte trochou citronové šťávy a vložte ještě na chvíli dopéct do trouby. Bylinky se díky tomu, že je přidáte až na konec, nespálí. 

06.

Nejlepší je podávat meruňky ještě horké jen tak nebo třeba s kopečkem domácí vanilkové zmrzliny či lžící zakysané smetany.

Reklama

Načítám