Hlavní obsah

Svěží vajíčková pomazánka bez majonézy

Hodnocení:
(115)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Znovu je tu doba, kdy si musíme v kuchyni poradit s přebytky vajec vařených natvrdo. Nejjistější je vajíčková pomazánka. Co ji letos zkusit trochu jinak? Nahraďte majonézu avokádem! Pomazánka bude zdravější, minimálně stejně chutná, a ta barva!

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 3 vejce
  • 1 avokádo
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 červená cibule
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Postup

Krok 1: Vložte vajíčka do vroucí vody a deset minut je povařte – budou natvrdo, ale ne převařená. Zchlaďte je, oloupejte (4 triky jak rychle oloupat vajíčko) a nakrájejte na drobné kostičky. Nechte zcela vychladnout.

Krok 2: Rozpulte avokádo, vyjměte pecku a dužinu lžící vyberte do větší mísy. Avokádo ihned zakápněte limetkovou šťávou, aby nezhnědlo. Osolte ho, přidejte špetku bílého pepře a vidličkou rozmačkejte na jemnou hmotu. Nebojte se ji pořádně dochutit – přidejte tolik soli a šťávy z limetky, aby byla chuť opravdu výrazná. K avokádu přidejte hořčici (dobrá je ostrá dijonská) a ještě jednou promíchejte.

Krok 3: Pomocí škrabky oloupejte řapíky celeru a nakrájejte je na drobné kostičky. Nadrobno nakrájejte i jednu menší červenou cibuli a vmíchejte do pomazánky.

Krok 4: Na závěr k avokádu zlehka přimíchejte vejce. Vychlaďte, ozdobte pažitkou a podávejte s celozrnným pečivem a zeleninou.

Foto: Autorka

Pažitka stačí, ale můžete pomazánku dozdobit i třeba ředkvičkami nebo kvítky sedmikrásek

Tip: Tahle pomazánka je vynikající také s koprem, chutná-li vám. Na kráse získá, když ji dozdobíte několika kvítky sedmikrásky.

Zajímá vás, po jakých vajíčkách v obchodě (ne)sáhnout? Podívejte na na pořad A dost! na Stream.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama