Hlavní obsah

Whitney Houston by dnes oslavila šedesáté narozeniny. Zpěvačka celý život tajila lásku k ženě

Foto: Scott Gries - GettyImages.com

Foto: Scott Gries - GettyImages.com

Reklama

Někdy se zdá, že spolu s talentem dostali někteří umělci do vínku i osud, který je předurčil k rychlému konci. Jinak tomu nebylo ani v případě talentované zpěvačky Whitney Houston. Dnes by oslavila šedesáté narozeniny.

Článek

Není třeba dlouze spekulovat o talentu zpěvačky a příležitostné herečky Whitney Houston. Když už nic jiného, snad každý ji zná z filmu Osobní strážce a z něj nesmrtelný hit I Will Always Love You.

Jenže tento talent byl draze vykoupen neštěstím v osobním životě. V únoru 2012, v pouhých čtyřiceti osmi letech, byla zpěvačka nalezena v hotelovém pokoji mrtvá. Podle všeho se utopila ve vaně, avšak policisté v její krvi našli stopy po kokainu, marihuaně a lécích proti úzkostem.

Nadějné dětství

Zpěvačka se narodila v roce 1963 gospelové zpěvačce Cissy Houston a manažerovi Johnu Russelu Houstonovi. Cissy zpívala mimo jiné i s Elvisem Presleym. Jednou z kmoter malé Whitney byla Aretha Franklin a zdálo se, že má dívka osud předurčen – jít ve stopách svých nejbližších. Hudebně nadané byly i její sestřenice Dee Dee a Dionne Warwick.

Maminka Cissy odmalička cítila, že má dcera zvláštní talent, a tak ji brávala zpívat s sebou, ať už to bylo do kostela, kde vedla sbor, anebo do klubů. Kromě toho, že Whitney všechny konsternovala svým hlasem, zároveň na ní mohli oči nechat. Aniž by to možná tušila, stala se jednou z průkopnic černošek v populární kultuře. Jako jedna z prvních Afroameričanek se objevila v časopise Seventeen. Na začátku osmdesátých let, kdy jí bylo sotva 18, se její krásná tvář objevila i v časopisech Glamour a Cosmopolitan.

Foto: Profimedia.cz

Už v dětství měla Whitney unikátní hlas, a tak chodila zpívat s maminkou nejen do kostelního sboru, ale i do klubůFoto: Profimedia.cz

První úspěchy

Když bylo Whitney Houston 19 let, ujal se jí producent Clive Davis a v roce 1985 jí vydal první album s názvem Whitney Houston, které se okamžitě zapsalo do dějin. Prodalo se ho totiž přes 25 milionů kusů, což se žádnému jinému začínajícímu umělci nepodařilo. O tři roky později vydává zpěvačka další album a dostává nabídku, aby zazpívala hymnu olympijských her v Soulu v roce 1988. V tu dobu také začala sbírat jednu cenu za druhou. Za svůj život vydala zpěvačka ještě pět studiových alb. To poslední se však s velkým úspěchem už nesetkalo – podepisoval se na nich zpěvaččin špatný psychický stav a nezrodil se žádný velký hit.

Osobní strážce

Byť měla Whitney Houston svoji pěveckou kariéru perfektně našlápnutou, do největších výšin ji vystřelil romantický film Osobní strážce z roku 1992. Hereckým uměním se asi nikdy do síně slávy nezařadí, nicméně pro roli slavné zpěvačky, která potřebuje ochraňovat Kevinem Costnerem, byla jako zrozená. A ústřední píseň se stala nesmrtelnou. Ostatně – kdo si alespoň jednou nezatančil na tento slavný ploužák?

Foto: Profimedia.cz

Kromě zpívání si Whitney Houston vyzkoušela i hraní. Jejím debutem byl snímek Osobní strážce, později si zahrála i v dalších filmech, například Až si vydechnu nebo Kazatelova ženaFoto: Profimedia.cz

Nešťastné manželství

Zatímco ve filmu měla osobního strážce k pohledání, v životě jí někdo takový chyběl. V roce 1989 se seznámila s rapperem Bobbym Brownem, za kterého se v roce 1992 provdala. Byl to tak špatný kluk, jak si jen dovedete představit. Ačkoliv byl o šest let mladší, měl za sebou nejen drogové excesy, ale také pár trestních oznámení, vždy spojených s drogami či násilím.

Manželství rozhodně nebylo šťastné. Bobby byl své ženě nevěrný a měl ji i fyzicky a psychicky týrat. V roce 2003 na něj Whitney dokonce zavolala policii, poté co ji napadl. Nicméně se s ním rozvedla až v roce 2007.

Foto: Profimedia.cz

Co zprvu vypadalo jako velká láska, se později ukázalo jako cesta do pekelFoto: Profimedia.cz

Dcera se stejným osudem

V roce 1993 se manželům narodila dcera Bobbi Kristina. Odmala přihlížela, jak rodiče užívají drogy, a také musela být svědkem toho, jak táta mámu nejednou uhodil. Nikoho tak asi příliš nepřekvapilo, když i ona podlehla návykovým látkám.

Nakonec ji čekal stejně smutný osud jako matku. Na začátku roku 2015 ji našli v bezvědomí ve vaně, po půl roce v kómatu zemřela. Bylo jí pouhých dvaadvacet let. Den předtím, než byla nalezena, podala trestní oznámení na svého partnera Nicka Gordona, že bez povolení převáděl peníze z jejího dědictví na svůj účet. A také ji nejednou uhodil: když ji našli, její tělo bylo samá modřina. Tehdy bylo kolem této smrti dost spekulací

Foto: Profimedia.cz

Bobbi Kristina Brown dopadla stejně jako slavná matka. Tři roky po její smrti se zdrogovaná utopila ve vaněFoto: Profimedia.cz

Drogová závislost

Whitney Houston zničily, a později i zabily, drogy. Největší vina byla přisuzována jejímu exmanželovi, ale v dokumentu Whitney zpěvaččin bratr Gary uvedl, že spolu kouřili marihuanu už v šestnácti letech. Později se to ale Whitney vymklo z ruky. V roce 2000 ji zatkli na letišti na Havaji, když chtěla drogy převézt. Stále ale tvrdila, že návykové látky nebere. Až o dva roky později v rozhovoru přiznala, že občas něco užila, ale že je už v pořádku.

Nebyla. V roce 2004 se octla na prvním léčení. Dlouho ale čistá nevydržela, o rok později už stála před branami léčebny znovu. Od té doby se do ní pravidelně vracela. Zároveň se pokoušela o comeback, což se jí příliš nedařilo. Drogy a alkohol se čím dál víc podepisovaly na její kráse i hlasu.

Foto: Profimedia.cz

Mezi jednotlivými pobyty v léčebně se Whitney Houston vracela na pódia. Comeback se ale už nikdy pořádně nezdařilFoto: Profimedia.cz

Whitney a její tajemství

V roce 2018 měl premiéru již zmíněný filmový dokument Whitney, autorizovaný rodinou, kde vystupuje na čtyřicet osob, včetně těch nejbližších. A na povrch vyplulo několik dávných tajemství, která mohla mít vliv na psychiku a celkové chování zpěvačky. Jako třeba to, že ji a bratra v dětství sexuálně obtěžovala jejich sestřenice Dee Dee.

Spekulace, že byla hvězda bisexuální a měla poměr se svou asistentkou Robyn Crawford, pak potvrdil loňský film Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody a také kniha, kterou její dlouholetá přítelkyně vydala. V ní prozradila, že se Whitney bála nejen reakcí své věřící rodiny, ale také společnosti, která tehdy nebyla tak otevřená. Jejich vztah ukončila zpěvačka: jednou k přítelkyni přišla a podala jí bibli se slovy, že musí s intimnostmi přestat, že by to jejich životní cesty ještě ztížilo, a kdyby byl vztah veřejně odhalen, bylo by to použito proti nim. Robyn Crawford však ze zpěvaččina života nezmizela – zůstala její asistentkou, kamarádkou, a dokonce byla družičkou na její svatbě s Bobbym Brownem.

Foto: Dave Hogan - GettyImages.com

Whitney Houston s Robyn Crawford (vlevo) v roce 1988Foto: Dave Hogan - GettyImages.com

Reklama

Načítám