Hlavní obsah

Slzí vám oči, máte kopřivku nebo rýmu? Možná trpíte alergií na chlad. Nespleťte si ji s nachlazením

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste někdy slyšeli o alergii na zimu? Skutečně existuje, i když je poměrně vzácná. Jde v podstatě o přehnanou reakci organismu na nízké venkovní teploty, která obvykle přichází s nástupem chladnějšího podzimního počasí nebo prvních mrazíků. Jak ji poznáte a co se s ní dá dělat?

Článek

Alergie se v posledních letech dá bez nadsázky označit za civilizační nemoc. Počet alergiků každoročně roste a nejrůznější alergie vás mohou překvapit v podstatě kdykoli během života. Přecitlivělost na pyly, roztoče, prach nebo zvířecí srst je v populaci poměrně rozšířená, o alergii na zimu, respektive o tzv. chladové alergii jste možná dosud neslyšeli. Ano, vaše tělo může přehnaně reagovat také na počasí. Mráz, vítr, vysoká vlhkost vzduchu, to všechno může vadit.

„Alergie na zimu je poměrně vzácná. Nejedná se o reakci na konkrétní alergen, ale na změnu teploty. Vzniká tedy nejčastěji vystavením se nízkým teplotám, většinou okolo nuly a méně. Objevit se ale může také v letních měsících při koupání ve studené vodě nebo při požívání studených nápojů a zmrzlin. Alergií na zimu trpí častěji ženy a přijít může náhle kdykoli v průběhu života stejně jako ostatní typy alergií,“ popisuje MUDr. Radka Šedivá, vedoucí ambulancí Synlab.

Jak se alergie na zimu projevuje?

„Projevem alergie na chlad jsou nejčastěji kožní příznaky. Většinou jsou postiženy citlivé části těla, přímo vystavené chladu, jako je obličej, ruce nebo dekolt. Pro potvrzení diagnózy je vždy třeba navštívit lékaře,“ uvádí Mgr. Michaela Bažantová, lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory.

Alergie na zimu se většinou projeví do několika minut od vystavení se chladu a může přetrvávat i hodiny. Typickými příznaky jsou zrudnutí pokožky, vyrážka, mírný otok, a někdy dokonce i kopřivkové pupeny v místech nechráněných oděvy, mnohdy bolestivé. „Projevit se může i otokem sliznic a rýmou, a bývá tak často zaměňována s nachlazením. Vzácně může dojít i k nebezpečnému anafylaktickému šoku, při kterém dochází k náhlému poklesu tlaku a zužování dýchacích cest. Tento stav může být život ohrožující, a pokud k němu dojde, je vždy namístě přivolat neprodleně odbornou lékařskou pomoc,“ říká MUDr. Šedivá.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Chladová alergie se může projevovat podobně jako třeba pylová, např. slzením očíFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jak zjistíte, že máte alergii na chlad?

Pro odhalení chladové alergie se používá test s ledovou kostkou, při kterém se reakce na chlad sleduje v reálném čase. Přibližně za 20 sekund se objeví zarudnutí a kopřivkový pupen. Vždy je ale zároveň třeba vyloučit jiná možná onemocnění související se stejnými projevy. „Nejčastěji se tak projevuje infekce či hematologické onemocnění. Provádí se proto i krevní odběry pro laboratorní vyšetření. Přímé příčiny vzniku alergie na chlad nejsou dosud známé. Z toho důvodu tak není jednoduché určit adekvátní léčbu pro úplné odstranění těchto nepříjemných potíží. Víme ale, že přehnanou reakci na chlad způsobuje uvolnění hormonu histaminu, pro potlačení akutních příznaků je tak dobré mít po ruce antihistaminika,“ vysvětluje MUDr. Šedivá.

Jak předcházet obtížím?

Ideální prevencí proti alergickým projevům na chlad je, zejména u velmi citlivých jedinců, eliminovat rizikové aktivity jako koupání ve studené vodě, rychlé přechody z tepla do zimy, nedostatečné oblékání nebo konzumace studených či ledových potravin a nápojů. Zkuste také natírat odhalená místa vazelínou či mastnými krémy. Před samotným vznikem alergie pak může pomoci posilování imunitního systému a dodržování zdravého životního stylu, včetně častého, nejlépe každodenního pobytu venku, a to v každém ročním období a za každého počasí. Namístě je tedy celoroční přirozené otužování a posilování odolnosti organismu.

Příznaky, prevence a léčba chladové alergie

*Typickým příznakem alergie na chlad je chladová kopřivka. Jedná se o drobnou vyrážku, která svědí. Může se objevit i zčervenání, vysušení a popraskání nezakryté kůže.

*Alergie na chlad se často projevuje také vodovou rýmou, kterou mnozí zpočátku přičítají nachlazení. Klasická virová rýma obvykle odezní za týden, alergická však přetrvá.

*U citlivých jedinců se může výjimečně objevit i otok jazyka či rtů při vypití ledového nápoje či konzumace zmrzliny. Tato alergie se může objevit kdykoli během života.

*Léčba spočívá stejně jako u jiných typů alergie v podávání léků tlumících alergické reakce, tzv. antihistaminik.

*Samozřejmě nejlepším způsobem, jak předcházet potížím, je prevence, tedy vyhýbání se prudkým změnám teplot a důsledná ochrana nezakrytých částí těla, především obličeje, krku a rukou, před působením mrazu.

PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka Benu lékáren

Načítám