Hlavní obsah

Touha srazit bývalého na kolena i čas pomočit lososa: nejlepší filmy a seriály o rozvodech

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Máj je sice lásky čas, ale občas není na škodu připomenout si, jak rychle se ze dvou zamilovaných může stát dvojice protivníků, kteří se neštítí během rozvodu vůbec ničeho. Zkuste filmovou a seriálovou klasiku, která má rozvod a život po něm jako ústřední téma.

Článek

Rozvod není zpravidla nic, co by si člověk přál, na co by se těšil a u čeho by se bavil. Hádky, soudní tahanice, výčitky, spory o děti… nic pěkného. Ale je to život, zažili to mnozí. A protože je to plné emocí a náležitě dramatické, rádi se tomuto tématu věnují i filmaři.

A vy se pak u filmů či seriálů o rozvodových bitvách zamýšlíte, jak mohou dva dříve se tolik milující lidé skončit u půlení domácích mazlíčků a veřejného praní hodně špinavého prádla.

Válka Roseových (1989)

Rozvodový právník Gavin D'Amato (Danny DeVito, 77) vypráví svému klientovi, jak dopadl rozvod manželů Roseových, aby mu na příkladu ukázal, kam až může rozvod zajít.

Barbara a Oliver byli dokonalý pár, ale jejich manželství se po 17 letech rozpadlo a rozvod se brzy zvrhnul v nelítostný souboj. Manželé si nejdříve rozdělí dům na teritoria, aby v něm mohli žít oba, posléze si ale vyhlásí válku a rozbíjí se nábytek i drahý porcelán, močí se na rybu k večeři, v ohrožení jsou domácí mazlíčci a posléze i samotní aktéři.

Foto: Profimedia.cz

Kathleen Turner (67) a Michael Douglas (77) byli sehranou hereckou dvojicí a jejich hádky a slovní přestřelky dodaly filmu tu správnou šťávuFoto: Profimedia.cz

Kramerová versus Kramer (1979)

Oscarový snímek se stal filmovým trhákem díky tématu (rozpad rodiny, emancipace žen) i hereckým výkonům.

Ted Kramer má skvěle rozjetou kariéru v reklamě, ale rodinu zanedbává. Když mu manželka Joanna oznámí, že jej opouští a nechává mu malého syna, je v šoku. Ač to Tedovi komplikuje kariérní růst, najde nakonec k synovi cestu a v roli táty obstojí. Jenže Joanna se po nějaké době vrací a chce se o syna soudit. Přiřkne soud Billyho otci, který o něj příkladně pečoval, nebo matce, která jej opustila?

Foto: Profimedia.cz

Film získal pět Oscarů: nejlepší film, režie, herec v hlavní roli (Dustin Hoffman 84), herečka ve vedlejší roli (Meryl Streep, 72) a nejlepší adaptovaný scénářFoto: Profimedia.cz

Manželská historie (2019)

Oceňovaný snímek režíroval a napsal Noah Baumbach (52) a vycházel ze své osobní zkušenosti s rozvodem.

Autentické dialogy, přesvědčivé postavy, chvílemi možná zapomenete, že sledujete film, a rozvod si prožijete s hlavními aktéry, jakoby to byli vaši přátelé. Divadelní režisér Charlie a herečka Nicole žijí v New Yorku a prochází manželskou krizí. Ta vyvrcholí, když se Nicole kvůli práci i s malým synem přestěhuje do Los Angeles. Nakonec si najmou právníky, protože je třeba během rozvodu vyřešit i to, kde a s kým bude žít jejich syn Henry.

Foto: Profimedia.cz

Scarlett Johansson (37) má s rozvodem osobní zkušenost, Adam Driver (38) je synem rozvedených rodičůFoto: Profimedia.cz

Klub odložených žen (1996)

Být opuštěná žena ve středním věku může být nepříjemné. Ne však, když máte dvě skvělé kamarádky se stejným osudem. To pak založíte klub a rozhodnete se manžílkům pomstít.

Elise, Brenda a Annie spolu chodily do školy a po letech se setkávají na pohřbu spolužačky, která spáchala sebevraždu. V dopise, který napsala před svou smrtí, je vyzvala, ať drží pohromadě. Ač plánují pomstu, zároveň si společně užívají single život. Uvědomí si jejich ex, o co přišli? A budou mít dámy ještě zájem?

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Brenda (Bette Midler, 76), Elise (Goldie Hawn, 76) a Annie (Diane Keaton, 76) Foto: Profimedia.cz

Nějak se to komplikuje (2009)

Jane je deset let rozvedená a bývalému manželovi Jakeovi již odpustila, že ji kdysi podváděl a s milenkou se i oženil. Vede úspěšné pekařství a radost jí dělají tři pomalu dospělé děti.

Když se sejdou na večeři, padne víc sklenek, proběhne vzpomínání na staré dobré časy a Jake svou současnou ženu podvede s bývalou. Jane musí zjistit, jestli mezi nimi stále něco, nebo zda by radši neměla slepovat rozbitý hrneček a dát raději šanci zajímavému architektovi, který se zdá být nejen milý, ale i spolehlivý. A co když o ní začnou bojovat oba?

Foto: Profimedia.cz

Jane (Meryl Streep) se přes rozvod s Jakem (Alec Baldwin, 64) dokázala přenést a s jeho novou ženou (Lake Bell, 43) se snaží vycházet. Na scéně je též bytový architekt Adam (Steve Martin, 76) Foto: Profimedia.cz

Druhá nebo první (1998)

Film o životě po rozvodu. O životě, kdy si jeden z partnerů najde novou lásku a rodina dostává novou podobu. Luke (Ed Harris, 71) a Jackie se rozešli jako rozumní lidé, jejich dvě děti ale těžko snáší otcovu novou partnerku.

Isabel je milá, trochu volnomyšlenkářka, a s jejím stylem výchovy má problém i Jackie. Ač se obě ženy snaží spolu kvůli dětem vycházet, dochází i k vyhroceným situacím. Pak ale Jackie zjistí, že má rakovinu, a bolí ji, že budoucnost dcery a syna bude sledovat už jen jejich nevlastní máma. Najdou k sobě všichni nakonec cestu?

Foto: Profimedia.cz

Srovnat se s tím, že Isabel (Julia Roberts, 54) má vliv na výchovu jejích dětí, je pro Jackie (Susan Sarandon, 75) těžké. A ještě těžší pak vyrovnat se s tím, že tu pro ně nebudeFoto: Profimedia.cz

Rozvod (2016–2019)

Když Frances po více než deseti letech manželství navrhne Robertovi rozvod, je jeho první reakcí „Jsi opilá?“. Ona však chce získat zpátky svůj život, dokud ještě má chuť žít. A začne vleklá rozvodová tahanice plná dělení majetku, diskusí s dospívajícími dětmi a snah o domluvení se, které občas vyjdou dosti naprázdno.

V dalších sériích se spolu snaží Frances a Robert vycházet i se svými novými partnery, kteří najednou můžou mít vliv na jejich děti, názory a dále vše zamotávat. V roce 2017 dostala Sarah Jessica Parker za roli v seriálu Zlatý globus.

Foto: Profimedia.cz

Propast mezi Frances (Sarah Jessica Parker, 57) a Robertem (Thomas Haden Church, 61) je často téměř nepřekonatelnáFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám