Hlavní obsah

Veselejší jídelníček: Jídla, která zaženou podzimní depresi

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim se pojí s nárůstem různých úzkostí. Letos za to nemůže jen ubývající světlo, ale i obavy z vývoje epidemiologické situace a častější pobyt doma. O to důležitější je zaměřit se na zdraví vaší psychiky.

Článek

Proti smutku a špatné náladě pomáhá pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu. Pokud ho ale musíte absolvovat s rouškou a v obavách z nákazy, pozitivní efekt se zmenšuje. Aby vás nedostihly podzimní chmury, zaměřte se letos především na jídelníček.

Losos, semínka, ořechy

Máte-li sklony k úzkostem a depresivním myšlenkám nebo jste pod náporem dlouhodobého stresu, myslete na dostatek omega-3 mastných kyselin. „Mezi potraviny bohaté na omega-3 patří především ryby, jako jsou losos, tuňák nebo makrela. Najdeme je ale také ve vlašských ořeších, lněných a chia semínkách nebo některých mléčných výrobcích,“ vysvětluje nutriční specialistka poraden Nutriadapt, Monika Bartolomějová. Omega-3 pomáhají mírnit také již vzniklé deprese nebo úzkostné stavy a zejména u žen po přechodu přispívají ke zvýšení hladiny hormonu dobré nálady, serotoninu.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

V oříšcích je hodně omega-3 mastných kyselin, které povzbuzují serotonin – hormon dobré náladyFoto: puhhha, Shutterstock.com

Babiččiny kvašáky i naložené houby

Rovněž je třeba pečovat o střevní mikrobiom. Nejenže posiluje celkovou imunitu, ale ze střev pramení i dobrá nálada a psychická odolnost. Pro správné fungování mikrobiomu jsou důležité tzv. prebiotické potraviny. Prebiotika vám zajistí některé druhy ovoce (banány, jablka), zelenina (cibule, česnek, chřest), luštěniny ( čočka, fazole), celozrnné pečivo nebo ovesné vločky. Vsaďte také na kysané mléčné výrobky a kvašené zelí. Ze sýrů jsou vhodné brynza, čedar a zrající sýry.

Ryby místo sluníčka

Melancholická nálada přichází na podzim především kvůli ubývajícímu slunečnímu svitu. Díky UV záření se v lidské kůži tvoří vitamin D, jak ale přibývá šedivých dní, v těle je ho nedostatek a vaše psychika se oslabuje. Počasí ovšem neovlivníte, proto je třeba dbát na zvýšený příjem vitaminu D ve stravě. „Mezi dobré zdroje vitaminu D patří tučné mořské ryby, případně je vhodné vitamin D suplementovat ve formě kvalitních doplňků stravy,“ radí Monika Bartolomějová.

Citrony a papriky

Na podzim nesmí chybět potraviny bohaté na vitamin C. Ty pomáhají nejen imunitě, pozitivně působí také na centrální nervový systém a na produkci serotoninu. Citrony nebo pomeranče jsou jako zdroj céčka klasika, zkuste ale i rakytník, šípek, kiwi nebo papáju. Konzumujte je ideálně celé, nejen ve formě šťáv, ať tělu dopřejete i dostatek vlákniny prospívající střevní pohodě.

Foto: Alexeysun, Shutterstock.com

Jezte hodně vitaminu C. Najdete ho nejen v citronech, ale také třeba v kiwiFoto: Alexeysun, Shutterstock.com

Krůtí maso se špenátem

Na stres, obavy a depresivní nálady platí minerál selen. Ten je hlavně v krůtím, kuřecím a hovězím mase, para ořeších, vejcích nebo špenátu. „Selen má stimulační účinek na imunitní systém a uplatňuje se také v ochraně před oxidativním stresem, který je zapříčiněný volnými radikály a projevuje se zejména vyčerpáním a chronickou únavou,“ vysvětluje lékař Bohumil Ždichynec. Na stole by vám neměla chybět ani selen obsahující řepa a brokolice.

Vnitřnosti a tučné maso

Na nervový systém působí blahodárně vitaminy skupiny B. Například vitamin B1, thiamin, pomáhá proti pocitům únavy. Dopřejte si ho ideálně denně, protože jeho zásoby v těle likviduje pravidelné popíjení čaje a kávy a jeho potřeba při stresu nebo námaze navíc stoupá. Najdete ho v neloupaných obilovinách (pohanka, quinoa, jáhly), vepřovém mase, kvasnicích, oříšcích nebo luštěninách. Duševní klid, vyrovnanost, životní energii, ale třeba i klidný spánek zaručí vitamin B3, niacin. Jezte proto vnitřnosti, brambory, mrkev a listovou zeleninu.

Zázvor, chilli, skořice

Nezapomínejte ani na koření. Prohřeje, působí antibakteriálně, ale zahřeje i na duši. Zásobte se skořicí, zázvorem, pepřem, paprikou a chilli, dobře poslouží i obyčejná cibule, česnek nebo pórek. Zkuste i exotický šafrán, zahání noční můry a únavu a zmírňuje i pocity úzkosti a lehké deprese.

Reklama

Načítám