Hlavní obsah

Útulný dům s krásnou zahradou. Výhled si užívají i z vany

Foto: Archiv Climax

Manželský pár se zabydlel v Praze a neměl v plánu se někam stěhovat. Ale moderní dřevostavba na venkově si je sama našla a oni neváhali. Užívají si život uvnitř i venku a kromě jiného si pochvalují krásné výhledy z vany.

Článek

Když manželé zrekonstruovali byt v centru Prahy, mysleli si, že už se z něj nikdy nebudou stěhovat, tím spíš ne na venkov. Pak jim ale náhoda do cesty přihrála časopis a v něm inzerát s krásným domem na Berounsku, který jim okamžitě padl do oka. „Jeli jsme se na něj podívat a hned jsme věděli, že ho musíme mít,“ vypráví se smíchem majitel.

Ekologická dřevostavba

Přeskočili tedy fázi projektu, výstavby i dlouhého čekání a velmi brzy se stěhovali do nového. Moderní novostavba klame tělem: na první pohled vůbec není poznat, že se jedná o ekologickou dřevostavbu. Pro zajímavost si ale majitelé v technické místnosti nechali kus odkryté zdi. Jedná se o 30centimetrovou stěnu s vlisovanou pěnou a dřevěnými hoblinami, která je zateplená korkem a izolační fólií. Při stavbě nebyla použita žádná lepidla.

Otevřený interiér s velkými okny

Dům je dvoupatrový a celková užitná plocha činí 207 metrů čtverečních. Interiér překvapí otevřeností: všechny pokoje jsou propojené a jednoduše průchozí, navržené tak, aby dům působil maximálně vzdušně. Tomu napomáhají i velkoformátová okna s venkovními žaluziemi, které v chladných měsících zůstávají vytažené, aby se do domu dostalo co nejvíce denního světla a celý se prohřál.

„Žaluzie byly dobrá volba. V létě nepotřebujeme klimatizaci, v noci je zatáhneme a máme naprosté soukromí. Navíc se dají ovládat na dálku. Tím ale naše záliba v chytrých technologiích končí, máme rádi jednoduchá a efektivní řešení,“ dodává majitel.

Foto: Archiv Climax

Pohled od kuchyňského ostrůvku směrem k jídelně. Díky velkým oknům je interiér prosvětlený, díky venkovním žaluziím Climax mohou mít i naprosté soukromí

Převládá dřevo

Ve spodním patře je prostorný obývací pokoj, kterému dominují dřevěné trámy. Na ten navazuje velkorysá kuchyně a vstupní místnost, zároveň se z něj dá rovnou vstoupit na terasu, která by se časem měla přeměnit na zimní zahradu, aby tu majitelé mohli trávit i chladnější dny. Dále jsou v přízemí dvě pracovny, které se dají posuvnými dveřmi zcela zavřít a poskytují potřebný klid na práci.

Ložnice spojená s koupelnou

Horní patro je soukromé. Je tu hlavní ložnice, která poměrně netypicky přechází v koupelnu. Z volně stojící vany i prostorného sprchového koutu se díky velkým oknům kochají výhledem do zahrady. Z ložnice se dá přejít na horní terasu s téměř bezúdržbovou dřevoplastovou podlahou imitující dřevo a v patře je dále oddělený pokoj pro hosty, druhá ložnice a také samostatná koupelna.

Většinu nábytku, například kuchyni nebo šatní skříně, si nechali vyrobit na míru, některé kousky si ale přinesli z předchozího bytu – například oblíbené obrazy a doplňky. Přednost dali přírodním materiálům, zejména dřevu, ale nebáli se ani kombinací s výraznými barvami: v ložnici zaujmou fuchsiová křesílka.

Foto: Archiv Climax

V horním patře mají majitelé ložnici, která je volně spojená s koupelnou

Život venku

Čas tráví nejen v domě, ale i na rozlehlé zahradě, kde pěstují zeleninu a bylinky a kam by v budoucnu měly přibýt i různé dřeviny. Na jaře tu kvetou sakury a vedle dolní terasy zaujme cedr zasazený do velkého betonového květináče. Zahrada je také místo, kde se setkávají s rodinou, přáteli i sousedy.

„Vlastně teď žijeme mnohem víc společensky. Ve městě každý po práci pospíchá domů, kde se zavře v bytě a chce mít svou chvilku klidu. Tady si užíváme čerstvý vzduch a máme mnohem víc návštěv nebo jsme každou chvíli pozvaní na oslavu narozenin k sousedům na jejich zahradu. Jsme si tady nejen s přírodou, ale i s lidmi víc nablízku a už bychom rozhodně neměnili,“ uzavírají majitelé.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek