Hlavní obsah

Vánoční „rybí“ polévka bez ryby

Hodnocení:
(63)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Kdo jako dítě zažil kapří oko plovoucí a zlostně ho sledující z vánoční polévky, nejspíš má k této rybí specialitě i v dospělosti poněkud vlažnější vztah. Pro podobně traumatizované, vegany a vegetariány máme recept na „rybí“ polévku bez ryby. Podívejte se, jak na to!

Ingredience pro:
4 porce
Tuk a smetanu můžete dát rostlinné
  • 2 lžíce tuku
  • 1 velká cibule
  • 1/4 celeru
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 plátek řas Nori
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl a pepř
  • 1/2 kelímku smetany
  • 1/2 citronu
K podávání
  • 2 včerejší rohlíky
  • 1 mrkev
  • tuk
  • hladkolistá petržel
Článek

Postup

Krok 1: Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji či másle, přidejte na kousky pokrájený celer, mrkev a petržel a ještě 5 minut restujte, polévka bude mít díky opečení zeleniny lepší chuť.

Krok 2: Pro jemně mořskou chuť přidejte rozdrobenou řasu Nori (klasická řasa na sushi) nebo lžíci Nori vloček. Zalijte litrem vody nebo zeleninového vývaru, podle toho také osolte a spolu se špetkou muškátu, novým kořením (to můžete podrtit) a bobkovými listy povařte asi 20 minut doměkka.

Krok 3: Vyndejte koření, rozmixujte dohladka, dochuťte čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou a zjemněte smetanou. Pro veganskou verzi kupte rostlinnou (dobrá je třeba ovesná, mají ji v síti drogerií, zdravých potravinách i větších supermarketech).

Krok 4: Přidat můžete čerstvou petržel a na troše oleje či másla orestovanou mrkev a kostičky včerejšího rohlíku. Místo krutonků se hodí i opečená hlíva, zkrátka něco, co dá polévce strukturu.

Foto: Jakub Jurdič

Bez masa a bez kapra snadno sestavíte celé vánoční menu

Tip: Pro hustší verzi přidejte spolu s kořenovou zeleninu i pár brambor. Pro hezčí barvu je zase prima trocha sladké papriky.

Za zapůjčení porcelánu k focení děkujeme společnosti Rudolf Kämpf s.r.o..

Podívejte se na celé štědrovečerní menu bez masa! Čeká vás ještě ovesný nekapr a voňavý houbový kuba.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek