Hlavní obsah
3,2
(68)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kdo jako dítě zažil kapří oko plovoucí a zlostně ho sledující z vánoční polévky, nejspíš má k této rybí specialitě i v dospělosti poněkud vlažnější vztah. Pro podobně traumatizované, vegany a vegetariány máme recept na „rybí“ polévku bez ryby. Podívejte se, jak na to!

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Tuk a smetanu můžete dát rostlinné
  • 2 lžíce tuku
  • 1 ks cibule
  • 1/4 ks celeru
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1 plátek řas Nori
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/2 kelímku smetany
  • 1/2 ks citronu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
K podávání
  • 2 ks rohlíku
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžička tuku
  • 2 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji či másle, přidejte na kousky pokrájený celer, mrkev a petržel a ještě 5 minut restujte, polévka bude mít díky opečení zeleniny lepší chuť.

02.

Pro jemně mořskou chuť přidejte rozdrobenou řasu Nori (klasická řasa na sushi) nebo lžíci Nori vloček. Zalijte litrem vody nebo zeleninového vývaru, podle toho také osolte a spolu se špetkou muškátu, novým kořením (to můžete podrtit) a bobkovými listy povařte asi 20 minut doměkka.

03.

Vyndejte koření, rozmixujte dohladka, dochuťte čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou a zjemněte smetanou. Pro veganskou verzi kupte rostlinnou (dobrá je třeba ovesná, mají ji v síti drogerií, zdravých potravinách i větších supermarketech).

04.

Přidat můžete čerstvou petržel a na troše oleje či másla orestovanou mrkev a kostičky včerejšího rohlíku. Místo krutonků se hodí i opečená hlíva, zkrátka něco, co dá polévce strukturu.

Foto: Jakub Jurdič

Bez masa a bez kapra snadno sestavíte celé vánoční menuFoto: Jakub Jurdič

Tip: Pro hustší verzi přidejte spolu s kořenovou zeleninu i pár brambor. Pro hezčí barvu je zase prima trocha sladké papriky.

Za zapůjčení porcelánu k focení děkujeme společnosti Rudolf Kämpf s.r.o..

Podívejte se na celé štědrovečerní menu bez masa! Čeká vás ještě ovesný nekapr a voňavý houbový kuba.

Reklama

Načítám