Hlavní obsah

Ve světě frčí vodní půst: Může mít nepití vody své benefity?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se objeví nějaký módní detox, který má pomoci zbavit tělo škodlivin, probrat ho po zimě a posílit imunitu. Tentokrát influencerky objevily nový hit, a to je půst bez jediné kapky vody. V čem spočívá?

Článek

Týden jen o zeleninových a ovocných šťávách, popíjení bylinkových odvarů nebo zeleného ječmene, vyplachování úst kokosovým olejem. Detoxikačních kúr, na které v minulosti přísahala nejedna influencerka i celebrita, je bezpočet. Letos je žhavým trendem nepití obyčejné vody. Osobnosti sociálních sítí se hlásí ke kampani #nowater a vzdávají se jak vody balené, tak kohoutkové.

Pravidla vodního půstu

Mikroplasty a mikroorganismy ve vodě, zbytečný plastový odpad i chuť chloru – to jsou důvody, proč mnoho lidí nechce pít balenou ani kohoutkovou vodu. Vodní půst jde ale ještě dál: nesmí se při něm totiž jiná voda než takzvaná živá. Podle zastánkyň této teorie je voda, kterou si přinesete v lahvi nebo která teče z kohoutku, jen mrtvá H2O. Možná zažene žízeň, ale to je vše. Trendy je teď dávat přednost „živé vodě“. A není to výmysl, má dokonce vlastní chemické označení H3O2.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Detoxikace podléhá módě a mladý ječmen letos nefrčíFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Co je to živá voda

Voda je proměnlivý živel. Má nejen různá skupenství, ale i složení minerálů a rozličné pH. Živou vodou je míněna taková forma, která je přirozeně zásaditá, více nabitá ionty, viditelně viskóznější. Když se jí napijete, pocítíte rozdíl. Není to nijak nový objev, stojí na něm celá kultura léčivých pramenů a zkoumají se i účinky ionizované vody v boji s rakovinou, diabetem, obezitou a dalšími civilizačními chorobami.

Takovou vodu můžete ochutnat, když se napijete z lesní studánky nebo léčivého pramene. Určitě sami víte, že chutná a osvěží úplně jinak než tekutina z vodovodu. Je to tím, že voda proudí a je pohyblivější než třeba v potrubí. Tím se okysličuje, molekuly v ní se přeskupují a výsledně je o něco zásaditější. Nevýhodou je značná nestabilita tohoto procesu. Když si přelijete vodu ze studánky do lahve, ustálí se, rozpadne a po chvíli už nebude mít svou jiskřivou chuť ani životadárné účinky.

Tekutiny jen z ovoce a zeleniny

Každý nemá štěstí, aby mu pramen živé vody vyvěral v lesíku za domem. Influencerky ale přísahají také na vodu z kokosových ořechů, ledovcovou vodu, čerstvé šťávy a džusy nebo hodně vodnaté druhy ovoce a zeleniny, jako jsou melouny, rajčata, řapíkatý celer, okurky, citrusy nebo ananas. I v těch má být voda živá a plná blahodárné energie.

Živá voda má mít celou řadu benefitů. Dívky, které #nowater půst drží, přísahají, že se zbavily pocitu zavodnění a nepříjemných otoků tváře, nohou nebo nafouknutého břicha. Zmizelo jim akné, lupenka i různé ekzémy, pleť je celkově vypnutější, hydratovaná a mladistvě zářivá. Přínosné má být popíjení živé vody také pro klouby, při alergiích nebo cystách.

Foto: Michaela Klenkova, Shutterstock.com

Voda z vodovodu nikdy nebude chutnat jako ta ze studánky nebo lesního prameneFoto: Michaela Klenkova, Shutterstock.com

Jak se žije bez vody

Vzdát se vody můžete na den či několik dní, najdou se ale i propagátorky, které se obyčejné vody nenapily i déle než rok. Znamená to žádnou polévku, čaj nebo šálek kávy, místo toho si dají smoothie z melounu nebo čerstvý ananas. Jenže zatímco vypít dva litry obyčejné vody nestojí téměř nic, denně čerstvé kokosy a šťavnaté ovoce se pěkně prodraží. Počítejte také s nemalým kalorickým příjmem: zatímco voda nemá žádné kalorie, litr stoprocentního ovocného džusu nahradí i jedno hlavní jídlo. Je lepší džus, nebo smoothie? Víme, pro koho se co hodí.

Jak ohlídat dostatečnou hydrataci

Další háček vězí v dodržení pitného režimu. U obyčejné vody získáte snadno přehled, jestli jste za den vypili jednu sklenku nebo deset. Pokud však tekutiny čerpáte primárně, nebo dokonce výhradně z jídla, spočítat objem doplněných tekutin je mnohem těžší. Důležité je pak hlídat si signály případné dehydratace: třeba bolesti hlavy, tmavou barvu moči nebo pocit žízně.

Nedostatek tekutin zatěžuje metabolismus a znesnadňuje řadu biochemických procesů, s močí odchází z těla mnoho nečistot. Pokud tedy zanedbáte pitný režim, nevyplavují se dostatečně, a tak chybně vedený vodní půst může místo detoxikace způsobit, že se tělo toxiny spíše zanese.

Pijete málo, nebo naopak moc? Oba extrémy škodí!

Reklama

Načítám