Hlavní obsah

Bizarní diety: Slyšeli jste o vajíčkové nebo osmihodinové?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Zaručených, stoprocentně funkčních diet je na internetu nespočet. Slibují doslova zázraky, a to většinou do několika málo dní. Takové hubnoucí plány ale nejsou dlouhodobě udržitelné, a tím pádem ani skutečně účinné. A už vůbec ne zdravé. Vybrali jsme pro vás pár těch, které považujeme za skutečný bizár!

Článek

Každý, komu se podařilo opravdu zhubnout, vám potvrdí, že cesta ke spokojenosti a zdraví netrvá týden. Asi každá dietářka však vyzkoušela nějaký prapodivný jídelníček slibující zásadní úbytek na váze v řádu dní. Představujeme ty nejšílenější, které jsme ve světě internetu našli!

Vajíčková dieta

Vajíčková dieta je dost monotónní. Jíte jen uvařená vejce, kávu, večer plátek masa nebo ryby a sem tam kus ovoce nebo zeleniny. Podle americké kliniky Mayo clinic, která tenhle redukční program vymyslela, je ale vajíčková dieta bezpečná a zdravá. Tedy pokud se drží krátkodobě. Slibuje úbytek až 4 kila za dva týdny. A jak už to tak s dietami bývá, i při této musíte striktně dodržovat jídelníček, jinak vaše snaha přijde vniveč. Jídelníček je to dost drastický. Posuďte sami, zda by pro vás byla snesitelný:

Ukázkový jídelníček: vajíčková dieta

  • Snídaně - 3 vejce natvrdo, 1/2 grepu, neslazená černá káva
  • Oběd - 3 vejce natvrdo, 1/2 grepu, neslazená černá káva
  • Večeře - vařený plátek hovězího masa, hlávkový salát a rajče

Věříme, že po takových dvou týdnech zhubne každý. (Znáte tyhle bizarní způsoby, jak změřit tloušťku?) Ale krom toho, že budete hladovět, se vám vajíčka dost pravděpodobně znechutí na zbytek života. Nemluvě o jojo efektu po skončení této diety.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Při vajíčkové dietě můžete jíst jen vajíčka natvrdo a trochu zeleniny celé dva týdnyFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Rýžová dieta

Jak už název napovídá, u této redukce je v hlavní roli rýže. Můžete jí sníst 200 až 250 gramů za den v několika porcích. Kromě toho jen vařené kuřecí maso či rybu a trochu zeleniny. Kvůli nedostatku živin při ní budete určitě hodně unavení. Rýžová dieta se podobá jídelníčku, který vám naordinuje lékař při střevních potížích. Kromě zhubnutí až 3 kg za týden totiž slibuje i očistu trávicího traktu. Nedoporučuje se držet déle než 10 dní. Tělo bude ochuzeno o spoustu důležitých živin a po několika dnech pravděpodobně přijde i odpor k rýži.

Ukázkový jídelníček: rýžová dieta

  • 1. den - 5krát rýže s bylinkami
  • 2. den - 5krát rýže, 1x 100 g vařeného kuřecího masa, porce zeleniny
  • 3. den - 5krát rýže, porce zeleniny, 1–2 porce vařeného rybího či kuřecího masa
  • 4. den - 4krát rýže, 1x rýžová kaše, zelenina, 1 porce kuřecího nebo rybího masa, menší množství nízkotučného sýru
Foto: liza54500, Shutterstock.com

Pětkrát denně suchá rýže? Zvládli byste takovou dietu?Foto: liza54500, Shutterstock.com

Osmihodinová dieta

Také vás po přečtení názvu napadlo, že někdo skutečně vymyslel dietu, kterou stačí držet jen několik málo hodin? Přestože název je dost zavádějící, zas až taková šílenost to není. I když...

Osmihodinová dieta je založena na tvrzení, že zhubnete, budete-li jíst jen osm hodin denně. Podle autorů je problém obézních lidí hlavně v tom, že jedí prakticky pořád. (Víte, jak poznat takzvanou skrytou obezitu?) Pokud ale budete stravu přijímat jen během osmi hodin a zbytek dne se postíte, zvládne prý tělo rozložit energii a potraviny lépe zpracovat.

V těchto osmi hodinách prý můžete sníst cokoli, v tom postním čase pak jen neslazenou kávu bez mléka nebo čaj. Dobu, ve které budete jíst, si můžete vybrat dle vlastního uvážení. Nám to tedy přijde neuvěřitelné, ale v Americe se stala osmihodinovka ohromně populární.

Uvědomte si ale, že pokud spořádáte hory tučného, sladkého a nezdravého jídla, byť jen v rámci osmi hodin, stále přijmete takové množství kalorií, že zkrátka nezhubnete. Tím spíš, pokud nezačnete cvičit. Vše je totiž v poměru příjmu a výdeji energie.

Pokud byste něco podobného chtěli zkusit, máme pro vás článek Nový dietní hit: Znáte přerušovaný půst?. S tímto plánem zhubnete!

Co se nesmí v postním čase?

  • naprosto žádné jídlo ani zelenina -
  • nesmí se pít mléko, džus, slazené minerálky a alkohol -

Reklama

Související témata:

Načítám