Hlavní obsah

Škaredá středa: Tradice a pověry pro dnešek. Do úklidu se zapojí i pánové. Povinně

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatý, pašijový nebo též velikonoční týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonoční nedělí neboli Božím hodem, tedy dnem vzkříšení Ježíše Krista. Podle čeho se jmenují jednotlivé dny?

Článek

Škaredá středa je občas označována i jako Sazometná, Černá nebo Smetná… Názvy vznikly hlavně jako reakce na to, že šlo o den, kdy se vymetaly komíny od sazí a také od zlých duchů. Ale nejen to, Škaredá byla i proto, že Ježíše v tento den zradil Jidáš za třicet stříbrných.

Kdy bude Škaredá středa?

Podívejte se, na kdy vychází Škaredá středa letos i v následujících letech.

ROKDATUM
V roce 202427. března
V roce 202516. dubna
V roce 20261. dubna
V roce 202724. března
V roce 202812. dubna

Zvyky velí půst a úsměv

Ačkoli by tedy bylo možná logické se „škaredit“, doporučují tradice pravý opak – měli byste se smát a radovat, protože nálada tohoto dne údajně vydrží po každou další středu v následujícím roce. Takže se klidně i můžete trochu přemlouvat, ale nasadit rovnou úsměv bude jistě lepší varianta.

Jídlo na Škaredou středu

I když to škaredění si naši předci evidentně užívali – dokonce i jídlo si „vylepšovali“ tak, aby vypadalo škaredě. Klasickým jídlem byl bramborák, který se ovšem natrhal na kousky, aby to opravdu nevypadalo ani trochu vábně. Tímto dnem navíc začínal třídenní půst, kdy se hodně jedl hrách a čočka.

Symbolický úklid

Úklid během Škaredé středy měl být důkladný a odstranit z domu všechnu špínu a saze z komína, ale také měl symbolický význam – měl vyhnat všechno zlé, včetně duchů a zimní tmy. Úklid se neprováděl ale jen doma, kde ho měla na starost hospodyně. Hospodáři měli na starost dvůr i chlévy.

Aby se hospodyně během toho úklidu zřejmě nenudily, tak se pekly jidáše, tedy pečivo, které připomíná oprátku, na níž se Jidáš oběsil. Jidáše se dnes sice pekly a pečou, ale měly by se jíst až na Zelený čtvrtek, tradičně pomazány medem. Kdo sní jidáše za svítání, mělo by se ho celý rok držet zdraví! Vyzkoušejte třeba skvělý tradiční recept na jidáše podle M. J. Sandtnerové.

Reklama

Související témata:
Jidáš Iškariotský

Načítám