Hlavní obsah

Největší zrada v dějinách, ale chutná sladce. Recept na nejlepší jidáše

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Zelený čtvrtek se v celé zemi tradičně jedí sladké jidáše z kynutého těsta. Pletence a točenice vydatně potřené medem nebo zasypané cukrem mají připomínat provaz, na kterém se oběsil zrádce Jidáš. I když symbolika pečiva není veselá, jeho chuť je lahodná.

Článek

Předvelikonoční svatý týden odstartoval o víkendu Květnou nedělí a vyvrcholí za pár dní Božím hodem velikonočním neboli Velikonoční nedělí. V tomhle období naši předkové uklízeli celou domácnost po zimě, pralo se prádlo, drhlo nádobí, dávalo se do kupy celé stavení a také se peklo specifické velikonoční pečivo.

Sladké pečení o Velikonocích

Na Květnou neděli se podle tradic ještě z mouky péct nemělo, věřilo se, že by se zapekly květy na stromech a pak by nebyla žádná úroda. Na některých místech republiky se ale i tak pekly ptáčky z kynutého těsta, někde se do nich vkládalo i vajíčko. Figurky pak dospělí schovali pod keře a děti je hledaly.

Na Bílou sobotu se pekl beránek a hlavně nejrozšířenější velikonoční druh pečiva, mazanec. Pekl se v sobotu večer, aby byl připravený k nedělní snídani. Vršek se nařezával do křížku na připomínku ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tento nákroj má ale i praktický důvod, bochánek pak nepopraská po stranách. V neděli před snídaní se s ním hospodyně vypravily na mši, kde mu kněz požehnal a udělil svaté pomazání, až poté se směl mazanec nakrojit.

Kdy se pečou a jedí jidáše?

Sladké medové jidáše se pekly ve středu večer nebo na Zelený čtvrtek brzo ráno. Říkalo se totiž, že kdo sní jidáše ve čtvrtek za svítání, bude se po celý rok těšit pevnému zdraví. Pečivo z bohatějšího kynutého těsta s máslem se stáčelo a kroutilo tak, aby tvary připomínaly provaz, na kterém se pověsil Jidáš po zradě Ježíše. Dnes se ale prodávají (nebo si můžete doma doma vytvořit) i veselejší tvary, jako jsou květy či malí ptáčci. Tyto tvary symbolizují příchod jara.

Jak tvarovat jidáše

Foto: Tomáš Rubín

Při tvarování jidášů se můžete inspirovat tradičními tvary i popustit uzdu fantazii.Foto: Tomáš Rubín

Jidáše se po upečení bohatě potíraly medem: byly tak sladší a vláčnější. Med byl ale také symbolem soudržnosti, hojnosti a zdraví. Kdo pojedl med na Zelený čtvrtek, toho chránil po celý rok před hadím uštknutím a bolestivým hmyzím bodnutím.

Nejlepší jidáše z kynutého těsta

Možná jste recept na jidáše zdědili, možná ten pravý ještě hledáte. Ty naše fungují spolehlivě a záleží jenom na vás, zda si vyberete těsto vylepšené smetanou, nebo opravdu poctivé medové kousky.

Osvědčený recept měla i M. J. Sandtnerová: těsto zadělejte ve středu večer a nechte pomalu kynout v lednici. Ve čtvrtek ráno ho rozválejlte, vytvarujte jidášky a nechte je krátce nakynout pod utěrkou. Tvary dělejte spíše kompaktnější, aby šly dobře rozříznout a pomazat. Po upečení je ihned potřete směsí másla, medu a rumu. Méně pak lepí a tradici je učiněno zadost. Chutnají skvěle i na druhý den.

A nezapomeňte v sobotu upéct mazanec nebo beránka!

Reklama

Načítám