Hlavní obsah

Vyzrajte na silvestrovské menu. Pochutnáte si bez výčitek

Foto: WHYFRAME, Shutterstock.com

Foto: WHYFRAME, Shutterstock.com

Reklama

Už Vánoce jsou pro naše tělo bobříkem výdrže. Smažené řízky, bramborový salát, hory cukroví, alkoholický přípitek na každé návštěvě… A do toho silvestrovská party za dveřmi. Jak si ji užít bez novoroční kocoviny a výčitek z neřízeného přejídání?

Článek

Pokud připravujete silvestrovskou oslavu vy, máte výhodu, protože občerstvení je ve vaší režii. Vy si zvolíte, kolik kalorií dáte na stůl. Jestli se naopak někam chystáte, zkuste se držet následujících pravidel. Víte, co se říká: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Tak ať prožijete 1. ledna bez bolení hlavy a žaludku. Čím se řídit?

Kdo si hlídá denní příjem kalorií, dobře ví, že alkohol se na něm významně podepíše. Pro ilustraci – šedesátikilové ženě kolem třicítky, která sportuje jen příležitostně, stačí k udržení stávající váhy zhruba 1600 kilokalorií (kcal) na den. Pro přesnější výpočet můžete použít internetové kalkulačky. Co tedy jíst a pít, abychom si užili i Nový rok?

Kolik kalorií skrývá alkohol

Co se alkoholu týče, nejdietnější je suché bílé víno, které mívá ve 100 ml 48 až 60 kcal, nebo červené s 60 až 72 kcal. Oproti tomu půllitr piva obsahuje dvojnásobek až trojnásobek. Na dně panáku vodky se pak skrývá okolo 90 kcal.

Když už aperitiv, pak cinzano, které má ve 100 ml zhruba 143 kcal. V martini a campari do sebe dostanete 227 kcal. Nejhorší jsou míchané nápoje se sladkými džusy a sirupy, protože jejich energetická hodnota většinou přesahuje 240 kcal a vinou cukrů zatěžují organismus. (Co se stane s vaším tělem, když přestanete pít alkohol?)

Foto: sebra, Shutterstock.com

K Silvestru hostina patří. Šetřete své zažívání a vyhněte se uzeninám a tučným sýrůmFoto: sebra, Shutterstock.com

Zrádné kombinace

Pokud si dáte k jednotlivým chodům pokaždé deci jiného vína, nevadí. Dobře vám ovšem neudělá kombinace piv a panáků nebo míchané koktejly. Zabijákem je pak míchání různých druhů koktejlů. Obecně se to ví, přesto na takové party mnoho lidí neodolá a experimentují.

Zrádný je poměrně oblíbený mix alkoholu a energy drinku. Zatímco alkohol tlumí a uspává, energy drink nabuzuje a potlačuje opilost. V organismu tak probíhají protichůdné procesy a člověk má tendenci vypít více alkoholu, protože se necítí opilý.

Pijte hodně vody

Novoročnímu bolehlavu předcházejte dostatečným příjmem vody, ideálně neperlivé s citronem, protože vitamin C pomáhá tělu odbourávat alkohol. Když vypijete na deci vína stejné množství vody, ráno se vám bude vstávat lépe. Navíc voda trochu zaplní žaludek, takže alkoholu a jídla zkonzumujete o něco méně.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Alkohol dehydruje, proto nezapomeňte vodu zařadit do silvestrovského menu. Ráno si poděkujeteFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pozor na uzobávání

Hladovět při pití alkoholu není dobrý nápad. Stejně tak se vyhněte průběžnému uzobávání. Jídlo si naložte na talířek, ať máte představu, kolik jste toho snědli. Jestli se chcete vyhnout kalorickým bombám, zmapujte si, co se servíruje, a volte vždy kvalitnější variantu.

Místo uheráku nebo klobásky (452 kcal/100 g) si dejte šunku od kosti (143 kcal/100 g). Má vysoký podíl masa a méně tuku. Plísňové sýry typu hermelín a niva (cca 340 kcal/100 g) vyměňte za čerstvou mozzarellu (247 kcal/100 g) nebo cottage (101 kcal/100 g).

Jak jsou na tom chlebíčky

Stejný princip platí u chlebíčků. Po těch s domácí, například tvarohovou nebo avokádovou pomazánkou, se budete cítit lépe než po těch s horou bramborového salátu nebo s máslem a salámem. Obecně ale pečivo zkuste vynechat úplně, jsou to jen prázdné kalorie, které tělu nepřinesou živiny. Jako přílohu k masu, šunce nebo sýru si naberte zeleninu.

Místo chipsů oříšky

Výživnější než brambůrky (536 kcal/100 g) jsou jednoznačně mandle (579 kcal/100 g), arašídy (623 kcal/100 g) nebo jiné oříšky, jsou-li na stole. Kalorie na nich neušetříte, ale vaše tělo se s nimi vypořádá snáz než se smaženými chipsy.

Pokud se skutečně chcete vyhnout rannímu bolehlavu a žaludku na vodě, nepokazte si střídmost v alkoholu a jídle krabičkou cigaret, po které vám zaručeně dobře nebude. Nikotin mimo jiné znásobuje tlumicí účinek alkoholu.

Držíte se na uzdě, nebo si na Silvestra dovolíte víc než jindy? V každém případě se vám budou hodit i tipy na originální jednohubky.

Reklama

Načítám