Hlavní obsah
4,0
(10)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vděčné rodinné jídlo, do kterého schováte zbylé starší pečivo, kousky uzenin či sýrů. Slaná žemlovka je skvělá hned po upečení, ale i v pokojové teplotě na druhý den ke svačině. Trocha špenátu jí dodá barvu a výraznější chuť.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 25 cm
  • 125 g listového špenátu
  • 150 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 5 ks housky
  • 4 ks vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 80 g tvrdého sýra
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 plátek másla
Článek

Postup

01.

Asi třetinu slaniny nakrájejte na kostičky. Rozpalte těžší pánev na vyšší teplotu a slaninu opékejte do doby, než pustí tuk a začne zvolna zlátnout. Přihoďte k ní čerstvý špenát, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a za stálého míchání nechte špenát zavadnout, potrvá to jenom chviličku. Odstavte a nechte chvíli stranou.

02.

Starší pečivo nakrájejte na plátky, v misce rozkvedlejte vejce se smetanou. Menší pekáček vymažte máslem a rozpalte troubu na 180 °C.

03.

Plátky pečiva namáčejte ve vaječné směsi, skládejte do pekáčku a prokládejte je špenátem a plátky slaniny. Když naplníte pekáček, zalijte ho zbytkem vajec a posypejte nastrouhaným sýrem. Pečte v předehřáté troubě 40–45 minut dozlatova.

Tip: Podávejte s miskou salátu, v zimě je dostupné zelí. Hanácký salát z červeného zelí býval kdysi stálicí bufetů, stejně dobrý je ale i dnes, a klasický coleslaw si už na českých stolech také našel své místo.

Receptů, ve kterých upotřebíte zbylé suroviny z kuchyně, není nikdy dost. Z brambor můžete udělat házedlo přes bidlo nebo jednoduché bramborové placky, z knedlíků zábavný knedloust se sýrem.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Načítám