Hlavní obsah

Jak přežít září? Udělejte si z něj nový začátek roku, a ještě lepší než v lednu

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalendářně je začátkem roku samozřejmě stále leden. Ale nevnímáte jako nový a čerstvý start tak trochu i září? V dětství to byla šance, jak začít ve škole s čistým štítem, v dospělosti je to příležitost pro revizi uplynulého roku. Jak se zářím naložit, zvlášť když se maminkám školáků může jevit jako nejhorší měsíc v roce?

Článek

Jako děti jsme začínali po prázdninách od nuly, s nepopsanými sešity a čistým štítem. Od dětství tak září vnímáme jako druhý začátek roku. Jestli tedy doteď neprobíhal rok podle vašich představ, máte ideální příležitost napravit mu reputaci. Navíc do „nového roku“ vstupujete bez silvestrovské kocoviny a bez kil navíc z vánočního mlsání.

Co radí v souvislosti se zářím koučka Lucie Königová, která klientům pomáhá hledat vztah k sobě samým? A co autorky internetového klubu Mámami Michaela Kramolišová a Markéta Popovičová, které si jako trojnásobné mámy uvědomují, že září umí pěkně naložit, a radí, jak z domova vytvořit místo plné energie?

1. Vsaďte na minimalismus

Dopřejte si po létě pozvolný rozjezd. I když je září plné povinností a i dál čeká hodně práce vás i děti, nenechte se ovlivnit okolním stresem. Dámy z Mámami radí: „Buďte minimalistka. Diář můžete zaplnit kdykoli, není třeba to hned od září přepálit. I když máte pocit, že se na vás informace a novinky hrnou ze všech stran, zachovejte klid. Pečlivě si vše zapisujte nebo foťte a doma v pohodě zpracujte.“

Dětem i sobě naplánujte jen tolik aktivit, kolik jich jako rodina opravdu dokážete zvládnout.

2. Vraťte se k režimu

V létě jste načerpali energii ze sluníčka a intenzivního času s rodinou a byli jste hodně v přírodě. Teď se vracíte ke každodenní rutině – a někomu řád možná i chyběl. Lucie Königová říká: „Aby vám náběh do pravidelnějšího režimu netrval moc dlouho a září jste nastartovali efektivně, je dobré si připravit plán. Promyslete si, co chcete v nadcházejícím období zvládnout, s čím chcete začít, co dokončit.“

Napište si konkrétní seznam úkolů i s reálnými termíny. Bude se vám lépe bojovat s prokrastinací. A zapojte do plánování a pomoci v domácnosti i rodinu. Dejte dětem vlastní úkoly a pocit zodpovědnosti.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Co je psáno, to je dáno! A v září není lepší pocit, než když si škrtnete splněný úkol!Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

3. Buďte efektivní

Váš čas je (nejen v září) drahocenný. Zamyslete se, zda ho investujete správně. Lucie Königová navrhuje: „Udělejte si revizi přátel i aktivit. Je váš den v rovnováze? Věnujete dost času sami sobě, svému tělu, vzdělávání, partnerovi, dětem? Zkuste to pár dnů sledovat a třeba zjistíte, že vás spousta činností jen rozptyluje.“

Pokud nebrouzdáte po internetu jen kvůli inspiraci, jak na vyvážený jídelníček, redukovaný šatník nebo cvičební plán na hubnutí, ale jen tak tam lelkujete, zvažte, zda by nešlo tento čas trávit přínosněji.

4. Zamakejte na předsevzetích

Že předsevzetí míváte promyšlená koncem roku? A co to letos odpálit dříve? Mámami doporučují vnímat září jako příležitost začít něco nového, ať už jako rodina, nebo vy osobně. Děti se budou ve škole učit nové věci, tak si i vy osvojte nové zvyky či dovednosti.

A protože je možné, že vám tam ještě „visí“ předsevzetí z ledna, začněte tím, že si uděláte jejich revizi. Máte před sebou tři a půl měsíce do konce roku a je možné na mnohém ještě zapracovat. Ale třeba se i pochválit za dobře odvedenou práci! Lucie Königová přirovnává vlastní píli a její výsledky k práci zemědělců: ti také na podzim sklízejí ovoce a jiné plody přírody.

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Že vám to s hubnutím do plavek zase nevyšlo? Buďte originální a cvičte do silvestrovských šatů. Času je habaděj!Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

5. Nezapomínejte na rituály pro radost

Nejen pravidelný režim, ale i příjemné rituály, na které se budete těšit, vám udělají hezčí den. Společná víkendová snídaně, povídání s dětmi cestou do školy nebo s manželem u kávy po návratu z práce? Mámami doporučují: „Zkuste si i náročný den co nejvíc zpříjemnit a zapracujte rituály do pevného režimu, ať na ně máte dost času.“

Jste-li zvyklí jezdit do práce autem a vozíte i děti do školy, jděte někdy pěšky. Uvidíte, kolik toho proberete. Navíc 22. září je Den bez aut, tak můžete začít.

Radost si můžete udělat i klasickým způsobem: 5 nejmódnějších kabelek podzimu! Vyberete si?

Reklama

Načítám