Hlavní obsah

Spása pro krepaté vlasy: Jak o ně pečovat, co používat a jak je foukat, aby byly hebké a hladké

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozlítané, suché, bez lesku a krepaté. Jsou vaše vlasy tak nějak bez života? Následujícími až vyčerpávajícími tipy se vám podaří uhladit kutikulu vlasu a užívat si hladké kadeře. Jak na to?

Článek

Rovné, kudrnaté, vlnité, afro. Typů vlasů je spousta a zrovna tak možností, jaký zvolit styling. Asi se ale shodneme, že po krepatých, suchých vlasech bez lesku nikdo netouží. Proč se to zrovna vašim vlasům děje a jak to napravit?

Proč vlasy krepatí

Když je vlas poškozený, mechanicky nebo chemicky barvením, kutikula, tedy povrch vlasu, se rozvírá. Vlas není hladký, ale roztřepený, jakoby „chlupatý“. Tím pádem po sobě jednotlivé vlasy nekloužou, cuchají se, uniká z nich víc hydratace, než je tomu u vlasu zdravého, a krepatý efekt je na světe. Vaším cílem je tedy kutikulu vlasu co nejvíc vyhladit a zregenerovat.

Šampony a jejich složení

Šampon volte podle kvality vlasů a citlivosti pokožky hlavy. Máte je spíš suché a s lupy? Šampon pro citlivou pokožku hlavy nebo proti lupům je ten pravý. Pokud se vám vlasy víc mastí, volte osvěžující šampon pro mastné vlasy. Čtěte etikety a udělejte si vlastní diagnostiku. Typ šamponu se klidně může lišit od vašeho kondicionéru nebo masky.

Kondicionér je základ

Kondicionér nevynechávejte za žádných okolností. Ten má totiž schopnost vlas uhladit a uzamknout do něj hydrataci a výživu! Pro intenzivnější péči si dopřávejte masku, alespoň jednou týdně, a uvidíte ten rozdíl. Pokud máte vlasy ale celkově ve špatném stavu a poškozené, zvolte regenerační trojboj, tedy hydratační šampon, kondicionér i masku pro poškozené vlasy.

Stylingové vychytávky

Ve vaší výbavě se vám neztratí ani výživné olejíčky do konečků vlasů. Ty umí na poničených konečcích přímo zázraky. Nanášejte ho každý den před spaním, bez ohledu na to, zda jste si vlasy umyly nebo ne. Nepostradatelné jsou také vlasové krémy. Nejsou tak mastné, tudíž se nemusíte bát, že byste si vlas při stylingu příliš umastily. Hodí se jak na vlhké vlasy pro rozčesávání, tak i právě na suché pro uhlazení konečků. Na závěr stylingu je důležité vlasy zafixovat lakem. Hledejte však lehký stupeň fixace, ten vlasy tolik nezatíží.

Moje zkušenost

Vzhledem k tomu, že mám vlasy odbarvené, jejich krepatění je problém, se kterým se potýkám často. Jakmile na péči uberu, je to hned znát. Nejhorší je, když nechám vlasy volně uschnout nebo jdu spát s vlhkými vlasy.

Musím je vždy vyfoukat, a pořádně od hlavy, aby se mi nemastily, a hlavně uhladit délky pomocí kulatého kartáče a fénu. Důležitý tip je směřovat proud teplého vzduchu vždy přímo směrem dolů po vlasu, nikdy ne proti.

Pokud si myju vlasy přes den, troufnu si nechat v nich i jejich přirozenou vlnitou texturu. Vlasy tudíž foukám difuzérem a přitom promačkávám předem naolejíčkované prameny. Jen to má nevýhodu, že druhý den po probuzení jsou vlny povolené a sem tam opět krepaté. Na to pomůže nakapat do dlaní trochu olejíčku nebo vlasový krém a konečky uhladit.

Vlasy – když všechno selže

Pokud nezabírá ani ta nejhutnější maska, je na místě zapřemýšlet nad keratinovou kúrou, která je tajemstvím mnoha celebrit. Keratin je bílkovina, která je přirozenou součástí vlasu. Když je vlas poškozený, je porézní. Keratinová kúra vlas zaceluje, posiluje a celkově regeneruje. Proceduru můžete podstoupit v kadeřnictví, nebo si pořídit produkty a pustit se do toho doma. Tak či tak, doporučuju stav vašich vlasů probrat u kadeřníka, než se pustíte do experimentů!

Přípravky pro regeneraci vlasů

Foto: Archiv firem

Zleva: Maska na vlasy Couleurs Couture, Balmain 1300 Kč (200 ml), prodává Salon Online; Regenerační kúra na vlasy Triple Brazilian Butter, Sol De Janeiro, 390 Kč (75 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Uhlazující maska Discipline Maskeratine, Kérastase, 848 Kč (200 ml), prodává Notino; Přírodní kondicionér pro poškozené vlasy Insight, 379 Kč (400 ml), prodává MysticFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kondicionér pro lesklé vlasy Yves Rocher, 149 Kč (200 ml); Hloubkově regenerační kondicionér Serie Expert Absolut Repair, L’Oréal Professionnel, 298 Kč (200 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vlasová péče do vlhkých vlasů Keratin Hair Liquid, Tomas Arsov, 409 Kč (200 ml), prodává Douglas; Keratinová kúra Brazil Keratin, 690 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Stylingový uhlazující krém proti krepatění N°6 Bond Smoother, Olaplex, 750 Kč (100 ml), prodává Sephora; Suchá olejová mlha proti krepatění vlasů Caviar, Alterna, 890 Kč (147 ml), prodává Salon OnlineFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám