Hlavní obsah

10 typů potravin, kterým byste se měli na zimu vyhnout: mražené, smažené a rafinované

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní měsíce přinášejí rozmanité počasí, které ovlivňuje nejen výběr našeho oblečení, ale také naši imunitu. Zjistěte, které suroviny a pokrmy byste měli na podzim raději omezit, abyste se cítili zdraví a silní.

Článek

I když je letos relativně teplý podzim, pár deštivých a větrných dní už nás dokázalo pořádně pozlobit. Rychle vytáhnout teplejší kabáty, zachumlat se do šály a nezapomenout deštník. O své tělo zvenku pečujeme, tak teď ještě i o vnitřek. Poradíme vám, které potraviny na podzim raději vynechat, abyste si zbytečně neoslabovali imunitu.

1. Rafinovaný cukr

Sladké hřešení je vždy velkým pokušením, ale stojí za to mít na paměti, že nadměrná konzumace rafinovaného cukru může výrazně oslabit obranyschopnost vašeho těla. Zvyšuje možnost zánětu v těle a oslabuje bílé krvinky, které bojují proti infekcím. Pokuste se cukr nahradit přírodními sladidly, jako je med, který navíc obsahuje prospěšné antioxidanty.

Čemu se vyhnout: Sušenky, koláče, zmrzlina, slazené nápoje, energetické nápoje a slazené cereálie

2. Bílá mouka

Bílá mouka, běžně používaná při pečení, obsahuje méně vlákniny a živin. To může způsobit prudké vzestupy a pády hladiny cukru v krvi, což narušuje rovnováhu imunitního systému. Raději zvolte celozrnnou mouku, která obsahuje více prospěšných látek.

Čemu se vyhnout: Bílé chleby, housky a bábovky, těstoviny z bílé mouky

3. Smažené pokrmy

Smažené pochoutky jsou lákavé, ale při smažení potraviny ponořené do oleje absorbují velké množství tuků. Tuky obsažené v těchto pokrmech mohou zbytečně zatěžovat organismus a stejně jako rafinovaný cukr podporují záněty v těle. Pokuste se raději o zdravější způsoby přípravy jídel, jako je vaření na páře, nebo využívejte horkovzdušnou fritézu.

Čemu se vyhnout: Fast foody – včetně hranolek, smažené masové i zeleninové kousky, občerstvení ve stáncích

Foto: gowithstock, Shutterstock.com

Pokud dostanete chuť na smažené, připravte ho v horkovzdušné fritézeFoto: gowithstock, Shutterstock.com

4. Potraviny s vysokým obsahem sodíku

Příliš mnoho soli může způsobit zvýšení krevního tlaku, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Nadměrná konzumace soli také může narušit fungování imunitního systému tím, že ovlivňuje bílé krvinky. Pro ochranu vaší imunity je doporučeno nahradit sůl bylinkami a kořením.

Čemu se vyhnout: Polotovary a instantní polévky, hotové omáčky, konzervovaná masa a ryby, brambůrky, chipsy, solené ořechy, slanina a uzeniny

5. Hotové mražené pokrmy

Kupované mražené pokrmy, i když jsou pohodlné, často obsahují přidané konzervanty a málo živin. Tyto potraviny mohou oslabit imunitní systém tím, že neposkytují tělu dostatečné živiny, které potřebuje pro boj s infekcemi. Raději zvolte domácí alternativy s čerstvými surovinami.

Čemu se vyhnout: Mražená smažená jídla, mražené omáčky, mražené polévky a dezerty

6. Rychlá občerstvení

Hamburger, hranolky a podobné pokrmy z fast foodu mají často vysoký obsah tuku, cukru a soli. Tato lákadla mohou zatížit tělo, způsobit zánět a oslabit imunitu. Zkuste si připravit zdravější náhražky, jako jsou domácí smoothie nebo čerstvé saláty.

Čemu se vyhnout: Hamburger, hranolky a podobné pokrmy z fast foodu

7. Alkohol

Příležitostná sklenka vína může být příjemná, ale nadměrná konzumace alkoholu naruší rovnováhu v těle a oslabí obranyschopnost. Alkohol také může zhoršit kvalitu spánku, což je důležité pro regeneraci. Pokud si rádi dopřejete alkohol, dělejte to s mírou a vyhněte se pití před spaním.

Čemu se vyhnout: Tvrdý alkohol, jednorázově alkohol v nadměrném množství, častá konzumace alkoholu

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Vyhněte se nadměrné konzumaci alkoholu a raději nepijte těsně před tím, než jdete spátFoto: Golubovy, Shutterstock.com

8. Cukrářské výrobky

Koláče, sušenky a dorty jsou plné cukru a tuku, což může oslabit imunitní systém. Nadměrná konzumace těchto dezertů podporuje vznik zánětů a narušuje rovnováhu těla. Nemluvě o snadném přibírání na váze. Pro zdravější alternativy zvažte konzumaci ovocných dezertů, které obsahují vitaminy a antioxidanty.

Čemu se vyhnout: Zákusky, dorty, buchty, koláče a sušenky

9. Potraviny s vysokým obsahem trans-tuků

Trans-tuky, které se nacházejí v některých pečivech a smažených jídlech, mohou zvyšovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižovat „dobrý“ HDL cholesterol. To může zvyšovat riziko srdečních chorob a zhoršit imunitní reakci. Dbejte na to, aby vaše potraviny obsahovaly minimální množství těchto tuků.

Čemu se vyhnout: Průmyslově vyráběné potraviny, jako jsou pečiva, polotovary a pomazánky, uzeniny, fast foody, nekvalitní margaríny

10. Náhražky ovoce a zeleniny

Potraviny v podobě náhražek často postrádají klíčové vitaminy a minerály obsažené v čerstvém ovoci a zelenině. Tyto náhražky neposkytují potřebnou výživu, kterou tělo potřebuje k udržení silné imunity. Na podzim si dopřejte čerstvé ovoce a zeleninu, jež obsahují vitaminy a antioxidanty.

Čemu se vyhnout: Sušené ovoce s vysokým obsahem přidaného cukru, slazené džusy s nízkým obsahem vlákniny, smažené zeleninové chipsy, konzervované kompoty a zeleninové směsi

Chcete si připravit domácí džusy a šťávy? Poradíme vám, zda mixovat, nebo odšťavňovat.

Načítám