Hlavní obsah

Mušle prospějí imunitě a srdci, pomohou s hubnutím. A nemusí být drahé! Máme pro vás lahodné recepty

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národním pokrmem jsou hlavně v Belgii, Francii a Nizozemsku, to ale neznamená, že byste si je nemohli dovolit i vy. Prozradíme vám, proč zařadit mušle do pravidelného jídelníčku.

Článek

Patříte-li k milovníkům mořských plodů a především mušlí, září je pro vás ideálním časem, jak si prodloužit léto a tyto plody si dopřát. Přichází jejich hlavní sezona a také festival mušlí zvaný Czech Mussel Week, který se koná po celé České republice již 5. sezonu. Víte ovšem o mušlích třeba to, že patří k takzvaným superpotravinám a že jsou dobré také při hubnutí?

Mušle nesmí v oceánu chybět

Nejen, že mušle skvěle chutnají, jsou ale také zásadní součástí zdravých mořských ekosystémů. Bez nich by oceán a jeho obyvatelé tak dobře nefungovali. Živí se totiž filtrováním řas, bakterií, fytoplanktonu a dalších malých částic, a proto se jim také říká čistička vody. Jedna mušle přefiltruje denně až 20 litrů mořské vody. Laicky by se dalo říct, že mušle jsou vlastně takovými doktory oceánu. Některé druhy v něm dokonce žijí i sto let.

Jsou skvělým zdrojem železa i bílkovin

Z mušlí končí na talíři nejčastěji slávky jedlé, mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky, novozélandské mušle a srdcovky, oblíbenými plody moře jsou též krevety, které patří mezi korýše. Slávky jsou sice maličké, ale za to velmi zdravé. Jsou skvělým zdrojem železa a mají vysoký podíl bílkovin. Jsou snadno stravitelné a dobře zasytí. Mušle obecně mají vysoký obsah vitaminu B12 potřebného pro tvorbu červených krvinek a spoustu minerálů, jako je vápník, hořčík, fosfor či selen.

Foto: Prague Mussel Week

Mušle jsou bohaté na bílkoviny a přitom nemají téměř žádný tukFoto: Prague Mussel Week

Mušle jsou superpotravina

Jedna porce o dvaceti mušlích našemu tělu poskytne polovinu denní potřeby zinku, který je klíčový pro imunitu, a více než jeden a půl násobek selenu, jenž navíc chrání srdce a působí proti stárnutí. Prospěšné pro vaše srdce a cévy jsou také omega-3 mastné kyseliny, které patří mezi zdravé tuky, i díky tomu můžeme mušle zařadit mezi takzvané superpotraviny.

Prospívají kráse a zdraví vaší pokožky

Pravidelná konzumace mušlí může tak nejen ochránit vaše zdraví, ale přispět i k zářivější pleti a zdravější pokožce. Mohou za to již zmíněné omega-3 mastné kyseliny, dále vitaminy A a B12, zinek, jód a selen. Tyto mohou také přispět ke snížení zánětlivých stavů kůže a regulovat hormony štítné žlázy.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Budete-li konzumovat mušle pravidelně, vaše pleť bude jistě zdravějšíFoto: Rido, Shutterstock.com

Můžete si je dopřát i při hubnutí

Jsou vynikajícími potravinami, které si můžete dopřát i při hubnutí, protože obsahují méně než 100 kalorií na porci zhruba o 100 gramech. Mají hodně bílkovin, jež zasytí, a tuky obsahují – jak bylo výše řečeno – ty, které vašemu tělu prospívají.

Jedí se syrové i gratinované

Možností, jak připravit slávky a hřebenatky, je určitě více, ale rozhodně to není žádná věda a hlavně je to vždy rychlé. Mušle můžete vařit, smažit, péct, gratinovat… A některé se dokonce dají jíst syrové. Hlavně ústřice se většinou jen zakápnou citronem, ale to neznamená, že se tepelně zpracovat nedají.

K mušlím se hodí hlavně lehká bílá vína, šumivá vína a šampaňské.

Ve vybraných obchodech můžete mušle zakoupit celoročně již předpřipravené a zavakuované, doplněné případně o nějakou omáčku. Mohou být už vyloupané nebo zavřené ve schránce. Doma pak stačí pokrm vyndat na pánev a počkat, než uzavřené mušle otevřou svou skořápku. Pokud se po tepelné úpravě neotevřou, vyhoďte je.

Reklama

Související témata:
Mořské plody

Načítám