Hlavní obsah

Jak posílit imunitní systém nejen na podzim? Pomohou bylinky, houby i minerály

Foto: pada smith stockphoto, Shutterstock.com

Foto: pada smith stockphoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní měsíce jsou období častějších onemocnění, a jestli nechcete ulehnout při každém prochladnutí nebo po kontaktu s někým, kdo je nakažený, je nejvyšší čas zapracovat na imunitě. Jak na to?

Článek

Imunita je brnění, které chrání před vším, co by vaše tělo chtělo napadnout zvenčí: před viry, bakteriemi a dalšími patogeny. A současně dohlíží na úklid uvnitř organismu. Pomáhá likvidovat vlastní poškozené buňky a ovlivňuje mnoho pochodů v těle. Aby byla silná a zvládla své úkoly, potřebuje vaši pomoc. Jak imunitu posilovat?

Druhy imunity

Imunitní systém má různé součásti. Přirozenou, jinak také vrozenou imunitu ovlivňovat nelze, je dána geneticky a celý život funguje stejně. Ovlivnit můžete imunitu specifickou, která se rozvíjí až od narození a reaguje například na prodělané infekce nebo očkování, a to tvorbou protilátek, které použije při dalším kontaktu s rozpoznaným nepřítelem.

Co imunitu oslabuje

Přirozeně imunitu oslabuje dehydratace, podvýživa, chronický stres, ale třeba i cukrovka, těhotenství a šestinedělí. Její odolnost klesá i s věkem. Rizikové období pro imunitu představují také zimní měsíce. Obranyschopnost je oslabená, protože musí zvládat nejen větší výskyt infekčních patogenů v okolí, ale i nápor špatného počasí a střídání teplot při přechodu z chladu venku do vyhřáté místnosti.

Jak poznáte slabou imunitu

Pokud je vaše imunita oslabená, jste častěji unavení, rány se vám hojí pomaleji, jste náchylnější na infekce, opary, mykózy nebo vyrážky na kůži:

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Oslabená imunita se projeví nejen tím, že jste často nemocní, ale i pocitem únavyFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Jak posílit imunitu

Jestliže chcete imunitu posílit, snažte se dodat tělu maximum užitečných látek.

  • Vitaminy: Jde hlavně o vitamin D, který pomáhá se záněty, antioxidační vitamin C a vitamin A, ten pomáhá udržet zdravé sliznice a brání tak vstupu infekce zvenčí. Vitamin E je silný antioxidant a vitaminy skupiny B pak podporují dělení a fungování imunitních buněk.
  • Minerály: „Zásadní je zinek, který aktivuje imunitní buňky, a selen, ten je důležitý při vzniku protilátek a ochraně buněk proti oxidačnímu stresu. Imunitní systém pro správnou funkci potřebuje také další stopové prvky: železo, fosfor, měď, mangan i hořčík,“ vyjmenovává PharmDr. Barbora Kuthanová, vedoucí lékárnice v lékárně Benu Liberec.
  • Probiotika: Stále častěji můžete slyšet, že právě na stavu střevní mikroflóry závisí, jak silná imunita se bude od dětství tvořit. Podporou „hodných“ bakterií ve střevě je konzumace fermentovaných potravin a probiotik. A to hlavně v případě, že jste střevní mikrobiom narušili například antibiotickou léčbou.
Foto: kei907, Shutterstock.com

Aby imunita dobře fungovala, je zapotřebí udržovat zdravou mikroflóruFoto: kei907, Shutterstock.com

Přírodní metody posilování imunity

Pro posílení imunity můžete použít i bylinky nebo některé houby, ale i další přírodní přípravky. Máme pro vás také pár konkrétních příkladů:

  • Bylinky: Mezi ty, které podpoří imunitu, rozhodně patří třapatka úzkolistá neboli Echinacea angustifolia: hodí se jako prevence i při akutní léčbě. Užívá se v ředění 5 C nebo 9 C 2× denně 5 granulí. Skvělý je i rakytník řešetlákový, šišák bajkalský, lichořeřišnice a ženšen. Vyzkoušet můžete i čaje vyrobené ze směsí bylin a s přídavkem šípku, který na podporu imunity používaly už naše babičky.
  • Homeopatie: Do přírodních metod podpory imunity patří i homeopatie. Důležitým homeopatickým lékem je Ferrum phosphoricum s protizánětlivým efektem, který stimuluje imunitu: pro podporu obranyschopnosti se podává v ředění 5 C 3× denně 5 granulí. Lze ho použít i v počátečním stadiu nachlazení, kdy může být zvýšená teplota, rýma s krvácením z nosu, suchý či dráždivý kašel. Oblíbenou látkou na podporu imunity je Silicea. Podává se často dětem nebo jedincům drobnější postavy, kteří se poměrně rychle unaví, na jejich nehtech jsou patrné bílé tečky nebo čárky (příznak nedostatku křemíku v organismu). Tento homeopatický lék se podává v ředění 15 C, 5 granulí 3× týdně.
  • Betaglukany: Látky, které podpoří imunitní systém a pozitivně působí na různé procesy v těle. „Přirozeně se vyskytují v buněčných stěnách různých rostlin, nejčastějším jejich zdrojem jsou houby včetně kvasinek a obiloviny, struktura a vlastnosti příslušného betaglukanu se liší s ohledem na rostlinu, z níž byly získány,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Načítám