Hlavní obsah

Ranní káva hned po probuzení škodí. Vysušuje tělo a zvyšuje únavu

Foto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Foto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedovedete si představit, že byste své ráno nezahájili šálkem voňavé kávy? Podle článku, který nedávno vyšel v britském magazínu Glamour, to ale není vůbec dobrý nápad. Kdy je tedy ten správný čas si ji dopřát?

Článek

Začněme trochu zeširoka. Lidé jsou samozřejmě různí, ale organismus každého z nás se řídí čtyřiadvacetihodinovým, takzvaně cirkadiánním rytmem. Ať tedy máme jakýkoliv životní styl, tento biorytmus je dán geneticky. Ovlivňuje ho především sluneční světlo. A toto čtyřiadvacetihodinové nastavení v člověku také spouští uvolňování hormonu kortizolu (zvaného také stresový hormon), který organismus stimuluje. Stejně jako kofein. A přesně o to jde.

Za co může v těle kortizol

Produkce kortizolu v těle obvykle vrcholí mezi osmou a devátou hodinou ráno. Ve chvíli, kdy se chce spousta lidí „nastartovat“ ranní kávou, se ve skutečnosti jejich tělo už burcuje samo přirozenou cestou. Přísun kofeinu tuto stimulaci paradoxně tlumí. Podle odborníků tak pití kávy na lačný žaludek hned po probuzení může narušit právě onu zmiňovanou hladinu kortizolu a způsobit, že se později během dne budete cítit ještě unavenější.

Po probuzení tělo nejdřív zavodněte

Parvinder Sagoo je lékárník a online poradce pro zdraví. Ve zmíněném článku v Glamour vysvětluje, co s námi naše milovaná první ranní káva v podstatě dělá. Kvůli narušení přirozené produkce kortizolu se místo očekávané svěžesti můžete hned po ránu cítit unaveně nebo vystresovaně. Parvinder Sagoo dále upozorňuje, že když se člověk probouzí, jeho tělo je dehydratované. Během spánku přece nepřijímalo žádné tekutiny. „Kofein je diuretikum. Což znamená, že zvyšuje vylučování vody. Po prospané noci se ale naopak potřebujeme zavodnit. Počkal bych tedy s první kávou alespoň hodinu. Naopak co nejdříve bych se napil vody,“ podotýká zkušený lékárník.

Sice povzbudí, ale jen na chvíli

Nataly Komova, odbornice na výživu a fitness, dále připomíná, že zvýšení hladiny kortizolu po ránu způsobí dočasnou bdělost. Po chvíli ale naopak hladina naší energie poklesne a můžeme se paradoxně cítit unavenější. „Zvýšená produkce hormonů kortizolu opravdu narušuje náš biorytmus a ovlivňuje i naši náladu. Jsme mrzutější,“ opakuje i ona. „Vysoká hladina tohoto stresového hormonu, který nás má aktivizovat, zvyšuje hladinu cukru v krvi. To pak způsobuje inzulinovou rezistenci a odčerpává energii, protože tělo má o to víc práce udržet mírnou hladinu glukózy v krvi.“

Ideální čas na první šálek

Pokud se teď chystáte argumentovat, že si ranní kávu dáváte už roky a nic z toho, co se zde popisuje, nezažíváte, může být. Nic neplatí absolutně. Otázka ovšem zní, kdy je optimální čas na první kávu. Vyjděme opět z biorytmu vašeho těla. Hormon kortizol se mimo jiné podílí také na schopnosti soustředit se. Proto je docela logické, že kávu bychom měli pít hlavně v době, kdy je hladina tohoto hormonu v těle nízká. Ideální je asi tři až čtyři hodiny poté, co vstanete z postele (pokud to nepůjde, vydržte aspoň hodinu). Káva nám pak pomůže udržet bdělost během brzkého odpoledne.

Kdy si dát poslední kávu?

A co odpolední nebo podvečerní káva? Tady pozor na to, v kolik jste zvyklí chodit spát. Kofein účinkuje zpravidla za 15 až 45 minut po vypití kávy. V těle působí až šest hodin poté, co si na kávě pochutnáte, takže tu poslední byste měli vypít šest hodin před spaním. Rozhodně by byla škoda se zbytečně připravit o příjemné usnutí a klidný spánek.

Načítám