Hlavní obsah

Nejlepší důvody, proč běhat na podzim: Posílíte vytrvalost a imunitu dřív, než napadne první sníh

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní běh má své kouzlo. Už není takové vedro jako v létě a díky barevným scenériím patří tato část roku mezi nejkrásnější. Pokud začínáte s během, pak je podzim ideálním startovním obdobím. Jaké výhody má a proč vyběhnout právě teď?

Článek

Patříte do skupiny těch, kteří si berou tenisky hned, jak na ně přijde chuť vyběhnout? Nebo vám trvá rozhodování trochu déle a musíte se hodně přesvědčovat? Pokud patříte do váhavé skupiny, přečtěte si čtyři důvody, proč je právě podzim ideálním startovním obdobím:

1. Podzimní počasí běhu přeje

Pokud jste se na jaře už rozběhali a užili si léto v pohybu, nebude vám určitě dělat potíže na podzim v běhání pokračovat. Právě podzim je, co se týče počasí, ideální. Není ještě zima, ale teploty atakující třicítku už jsou pryč. Zvlášť jestli s během začínáte, běhat v mírném podzimním slunci není tolik zatěžující pro váš organismus.

Říká se, že není špatné počasí, pouze špatně oblečený běžec. A právě na podzim to platí dvojnásob, protože se počasí může za běhu několikrát změnit. Přesto je podzim ještě ta část roku, kdy můžete běhat nalehko. U běhání totiž platí, že byste se měli obléknout tak, jako by bylo venku o 10 stupňů více.

Správné vrstvení oblečení v podzimních dnech pomáhá tělu při efektivní termoregulaci. Čím větší jsou teplotní výkyvy, tím víc práce a energie vydá tělo na udržení optimální teploty.

  • Pokud plánujete výběh kratší než hodinu, určitě využijete triko s krátkým rukávem, lehkou bundu nebo mikinu. Nejvhodnější jsou pak ¾ elastické kalhoty a nebo v teplých dnech kombinace podkolenek a kraťasů. Bát se nemusíte ani zářivých barev a odvážných vzorů.
  • Pokud vás na podzim překvapí chladnější počasí, myslete na ochranu hlavy, rukou a kotníků. Je dobré mít ve svém sportovním šatníku běžecké rukavice, čelenku a čepici. Dobrou službu udělá i multifunkční šátek, který chrání krk a dýchací cesty před chladem.
  • V případě potřeby je dobré nosit v kapse čelenku nebo čepici.
  • Kotníky schovejte buď pod vyšší ponožky, nebo kompresní podkolenky. Holé kotníky, stejně jako achilovky, jsou cestou k nachlazení nebo zranění.

2. Vyvětráte si hlavu a potěšíte smysly

Proměny přírody a její barevná kouzla jsou na podzimním běhání to nejkrásnější. Jestli běháte častěji než jednou týdně, můžete při běhu vnímat postupné zbarvování listů a vybírat si trasy, které vám z barevné palety nabídnou nejzajímavější podívanou. Klid podzimní přírody vás zbaví stresu a dá odpočinout přetížené mysli. Svěží podzimní vzduch je po dusném létě vítaný bonus. Odměnou za uběhnuté kilometry bude dobrá nálada a endorfiny pozitivně ovlivní váš přístup k řešení každodenních úkolů.

3. Méně lidí na oblíbených trasách

Většinou se frekventované běžecké trasy ve městech zaplní s příchodem jara a léta. Často pak spíše, než běžíte, kličkujete mezi dalšími běžci, pejskaři, bruslaři a cyklisty. Ale to se s podzimem mění. Najednou je větší klid na trénink samotný a vy se můžete víc soustředit sami na sebe a ne na lidi kolem. Můžete se například zaměřit víc na techniku běhu.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Říká se, že není špatné počasí, pouze špatně oblečený běžecFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

4. Budování vytrvalosti a imunity

Vybudujte si základní vytrvalost ještě dřív, než napadne první sníh. Určitě není dobré vyčkávat s běžeckým startem až do zimy s novoročním předsevzetím a nějakým tím kilem navíc. Naopak každý, kdo začne běhat, má možnost pracovat na sobě, zlepšit si svou kondici, Vánoce si užít v pohodě a pak dál v běhání pokračovat. Kromě vytrvalosti běhání venku posiluje imunitu a usnadňuje start do příštího závodního období (pokud je vaším cílem zúčastnit se závodů příští jaro).

Odborná spolupráce: Mgr. Martin Levý, běžecký trenér Běhu zdar | #behuzdar

Načítám