Hlavní obsah

Recept na štěstí. Jaké jsou nejdůležitější ingredience?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte díky nim úsměv na tváři, dobrou náladu, cítíte se příjemně, šťastně, až blaženě. Endorfiny neboli hormony štěstí jsou prostě boží! Jak zařídit, aby jich bylo pořád dost? Jde to snáz, než by vás napadlo.

Článek

Endorfin se řadí mezi nejdůležitější hormony štěstí (ještě k nim patří dopamin a serotonin), a když jich je hodně, jejich „majitel“ může zažívat až euforii. Obecně jsou endorfiny zodpovědné za pohodu, dobrou náladu, umějí tlumit bolesti, dodávají tělu energii. Je to nejdokonalejší droga na světě: způsobuje blaho, ale bez vedlejších účinků. A lidské tělo si je vytváří úplně samo! Chcete-li mít dost endorfinů a být šťastní, tohle jsou nespolehlivější způsoby, jak jejich tvorbu vyšponovat na maximum.

1. Sport

Sportovci to znají. Jedou na plné obrátky a v jednu chvíli mají pocit, že jim došly síly. Nemohou popadnout dech, nohy mají jako z kamene, píchá je v boku. A najednou je to úplně jinak – cítí se lehčeji, dech se zklidnil, síly jsou zpět. Navíc cítí radost, potěšení, spokojenost. Chytli druhý dech a vděčí za to právě endorfinům, které začalo tělo v krizi vylučovat ve velkém. Utlumily bolest, dodaly tělu energii a vykouzlily spokojenost.

Takže chcete-li podpořit tvorbu endorfinů, dávejte si pravidelně do těla. Sport je sázka na jistotu. Funguje to u jakéhokoli pohybu, je vážně jedno, zda jste milovník zvedání činek, chodíte běhat nebo cvičíte jógu. Nezapomínejte si ale při cvičení pustit hudbu. Tvorbu hormonů štěstí totiž podporují i oblíbené songy.

2. Sex

Nejspíš to není překvapení, ale i při dobrém sexu vyplavuje tělo do krve endorfiny. Už při vášnivém líbání a předehře to začíná, a když se ocitnete na vrcholu, je to přímo endorfinový gejzír. Proto při orgasmu lidé necítí bolest ani únavu a jsou tak trochu mimo. Jejich tělo je na chvilku pod naprostou nadvládou hormonů štěstí!

Foto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Sex je příjemná cesta k zvýšení hladiny endorfinůFoto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

3. Projevy náklonnosti

Jestli zrovna nemáte milostného partnera, nezoufejte. I úplně nevinné fyzické projevy náklonnosti tvorbu endorfinů podporují. Obejmutí někoho, koho máte rádi, pusa od dítěte, ale třeba i mazlení s domácím mazlíčkem. To všechno funguje!

4. Smích

Říká se, že smích prodlužuje život. A také ho dělá šťastnějším. Ve chvílích, kdy se dobře bavíte (třeba vám někdo řekne bezvadný vtip, koukáte na povedenou komedii nebo se jen tak bavíte s přáteli), tělo produkuje endorfiny. A pravidlo je jednoduché: Čím víc smíchu, tím víc endorfinů! Takže si každý den snažte najít důvod, proč se pořádně zasmát! Bude vám líp, opravdu.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Smějte se, kdykoliv máte možnost, a příležitosti zasmát se aktivně vyhledávejteFoto: stockfour, Shutterstock.com

5. Pomoc druhým

Někoho obdarovat, věnovat se charitě a třeba jen pomoct sousedce s nákupem. To vše v lidech vyvolává příjemné pocity. A věřte, že nejde jen o důkaz vaší dobrosrdečnosti, ale opět jsou za tím endorfiny. Uvolňují se totiž pokaždé, když někomu pomůžete, uděláte něco ušlechtilého, zachováte se prostě hezky.

6. Správné pochutiny

I to, co jíte, zásadně ovlivňuje, jak se cítíte. A tak asi nikoho nepřekvapí, že existují potraviny, které fungují jako endorfinové afrodiziakum. Mezi nejznámější patří kvalitní hořká čokoláda, která má podle některých studií podobné účinky jako marihuana (ale v mnohem menším měřítku). Není tím ovšem myšleno, abyste denně spořádali celou čokošku, ale dát si kousek na chuť, když vás třeba naštvou v práci, není vůbec špatný nápad.

Máte-li rádi ostrá jídla, máte výhodu. Produkci endorfinů totiž podporují i chilli papričky, respektive kapsaicin, který obsahují.

Z bylinek pak dobře funguje ženšen, který se snadno sežene v lékárně v podobě potravinového doplňku a můžete ho také pěstovat jako pokojovku.

A pak je tu ještě vanilka. Stačí jen její aroma a endorfiny jsou tu. Pohodu, kterou ve vás vyvolá třeba vůně vanilkových rohlíčků, možná až tak nesouvisí s vánoční atmosférou jako spíš s hormony štěstí, které díky ní máte v krvi. Ale nebojte, nemusíte péct cukroví i v létě, stejně dobře poslouží vanilková vonná svíčka, pěna do koupele či sprchový gel. Anebo vyzkoušíte vanilkový krém ze žloutků?

Reklama

Načítám