Hlavní obsah

Jak šetrně prát zimní oblečení? Napovědí tečky a čárky na etiketě

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploměr říká, že zimní oblečení můžete začít pomalu ukládat do skříně. Ovšem předtím je třeba ho vyprat. Jak postupovat, abyste ho nepoškodili?

Článek

Zimní teplé oblečení je většinou z takových materiálů, které potřebují šetrnější praní a také trochu obezřetnosti při sušení. Jak na to, abyste je nezničili?

Co hledat na štítku oblečení?

Všechny informace o tom, jak daný materiál správně vyprat, vyždímat a usušit, najdete na štítku se symboly, který bývá všit někde vevnitř ve švu. Měli byste si je u každého nového kousku pořádně prohlédnout, jinak si můžete oblečení zničit! Co symboly říkají:

  • Vanička – určuje teplotu praní a prací program. Obrázek ruky v ní znamená ruční praní, přeškrtnutá vanička nutnost dát věc do čistírny. Počet teček určuje teplotu praní – jedna znamená prát maximálně na 30 °C, dvě na 40 °C, tři na 50 °C. Prací cykly se označují čárkou pod vaničkou: čím více čárek, tím jemnější prací cyklus.
  • Trojúhelník – radí, zda a jak bělit. Prázdný říká, že nevadí jakékoli bělení, přeškrtnutý je naopak zákazem bělení.
  • Čtverec s kruhem uvnitř – symbol sušení v sušičce. Tečka uvnitř říká, že to lze při nejnižší teplotě, dvě při běžné teplotě a tři i při nejvyšší. Přeškrtnuté sušičku zakazují. Místo kruhu plné kolečko říká, že sušit lze jen studeným vzduchem. „Některé materiály jsou choulostivější a do sušičky zkrátka nepatří – platí to nejen pro krajky a hedvábí, ale i elastické a vlněné materiály nebo oblečení s plastovými zipy. Pokud je nutně chcete sušit, pak právě jen na nízkou teplotu,“ doporučuje Adam Rožánek ze specializovaného obchodu Trenýrkárna.
  • Čtverec s obloučkem nahoře – sušení na ramínku.
  • Čtverec se třemi vertikálními čárkami – sušení postupným odkapáváním.
  • Čtverec s jednou horizontální čárkou – sušení naplocho/vodorovně.
  • Čtverec se dvěma čárkami v horním rohu – sušení ve stínu.
  • Piktogram žehličky – určuje teplotu žehlení počtem teček uvnitř. Jedna znamená žehlit do 110 °C, dvě do 150 °C, tři do 200 °C. Přeškrtnutá žehlička značí zákaz žehlení. Drobné tečky pod symbolem žehličky říkají, že lze použít napařování, škrtnuté znamenají zákaz napařování.
  • Kruh – prázdný znamená nutnost čistírny, písmena uvnitř určují, čím se mohou čistit, přeškrtnutý zakazuje chemické čištění.
  • Symbol bonbonu – představuje ždímání, přeškrtnutý ho zakazuje, i v pračce i to ruční! Většinou to platí u svetrů a jemných materiálů.
Foto: Damian Lugowski, Shutterstock.com

Než dáte zimní oblečení do pračky, prostudujte si symboly, které vás navedou ke správnému postupuFoto: Damian Lugowski, Shutterstock.com

Jak prát svetry

K zimě patří svetry, jejichž praní je asi nejsložitější. Jak vyprat a ošetřovat vlněné oblečení, najdete zde.

Svetry mohou být z polyesteru, vlny i bavlny nebo jejich směsí. Ať je to jakkoli, vždy je perte otočené naruby a se zapnutými zipy a respektujte symboly od výrobce. Používejte prací gel či prací papírky, prášek se může usazovat ve vláknech. Svetry perte zvlášť od ostatního oblečení a sušte naležato, aby se nevytáhly. Většina z nich se nesmí žehlit.

Jak prát outdoorové oblečení

Speciální zacházení potřebuje i outdoorové oblečení, tedy například kalhoty a bundy na lyže. „Při praní se vyhněte běžným pracím práškům a aviváži, které mohou narušit voděodolné vrstvy a membrány. Použijte speciální přípravky a držte se doporučené teploty a postupu praní,“ říká Robert Kunorza, výkonný ředitel společnosti Bennon, která i s tímto oblečením obchoduje. Jestliže chcete toto oblečení impregnovat, což se doporučuje po každém praní, pak vždy po důkladné očistě.

Načítám